Adventsreis langs prachtige kunststeden

Maastricht, Aachen en Liege zijn grenssteden die we passeren op weg naar elders, we laten ze links liggen voor een volgende keer.

Zonde, want alle drie zijn ze kunststeden, die samen een middeleeuwse erfenis delen, die haar weerga niet kent, waar ook op aarde! Ze zijn een reisdoel op zich en u kunt nu met Asgard mee op reis. 

  • Vertrekdatum: 12 december 2023
  • Reisduur: 6 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Steven Bastmeyer

Een avontuurlijke reis tijdens de Advent, de donkere tijd voor Kerstfeest.

Enerzijds staan we oog in oog met schitterende kunstschatten. We aanschouwen het licht van tijdloze schoonheid en we wanen ons bij tijd en wijle in de hemel. Daarnaast staan we met beide benen op aarde en blijven we dat om te genieten van de geneugten van het leven: we proeven de wijnen en spijzen van de streek, beleven de feeststemming op straat en gaan zo waar een avond naar de opera. Natuurlijk worden deze steden omgeven door zinnenstrelend landschapsschoon en zullen wij niet versmaden: Wij wagen ons een dag op een avontuurlijke tocht door het  woeste woud der Ardennen tot aan de oerige Hautes Fagnes. Dit met de hoop er sneeuw te ontwaren,  als voorspel op een witte Kerst.

Dag 1: Historische busreis van Groningen naar Tongeren, de oudste stad van de Benelux

Per bus vertrekken we vanuit Groningen via Zwolle, Arnhem en Eindhoven naar Tongeren, de oudste stad van de Benelux.

Bij aankomst lunchen we rond het beeld van de Gallische held Ambiorix en storten we ons in de geschiedenis van de antieke stad, gesticht voor Christus.

U kunt het beeld aanschouwen van Onze Lieve Vrouwe en haar kind in de Basiliek en afdalen in het Teseum om de onderaardse kerk te zien, de oudste der Lage Landen en de  schatten van eeuwen te bewonderen. Vervolgens is er gelegenheid  het vermaarde Gallo-Romeins Museum te bezoeken. Tenslotte rijden wij langs de heirbaan naar ons hotel in Maastricht.
We dineren bij aankomst gezamenlijk in het hotel. 

Dag 2: Verkenning van Maastricht en Luik: wandeling langs prachtige basilieken en vrije middag in kerstsfeer

Wij bijten het spits af met een wandeling door Maastricht met als hoogtepunten de prachtige basiliek Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee, de machtige Basiliek van Sint Servaas met haar rijke schat en de elegante en thans protestantse St Jan.

’s Middags bent u vrij de middag naar eigen invulling te besteden wellicht kiest u ervoor de stad in kerstsfeer te bewonderen of brengt u een bezoek aan het Bonnefanten Museum. 

Aan het eind van de middag reizen wij langs de Maas naar Luik (Liège) richting ons hotel voor de komende twee nachten. Ons hotel ligt in het hart van de stad. U kunt er zo op uit voor een hartverwarmende wandeling door Liège. Het Liège dat zichzelf de Vurige Stede noemt oftewel de Cite Ardente.

We dineren gezamenlijk in Luik.

Dag 3: Ontdekking van Luik: archeologie, middeleeuwse stadswandeling en museumbezoek

Vandaag verkennen wij Luik en haar verdwenen kathedraal: wij bezoeken het Archeoforum om de resten te zien en schatten der eeuwen te bewonderen. Wij maken een wandeling door de prachtige middeleeuwse stad aan weerszijden van de rivier met als klap op de vuurpijl, het perron, de trots van de stad.

’s Middags kunt u zich aansluiten bij een bezoek aan het Musee Curtius met een verzameling middeleeuwse kunst van het Maasland. 

U kunt er ook zelf op uit gaan: de stad herbergt een rijke keuze aan musea, waaronder de Boverie en indrukwekkend is tevens het station van Calatrava.

Dag 4: Van de Ardennen naar Aken: ontdekking van de Dom en nieuwe museum in Aken, met vrije tijd in de middag en Mozart in de avond

Wij rijden langs de uitlopers der Ardennen naar Aken, Aachen oftewel Aix la Chapelle. Dit is de plek waar Karel de Grote de paleiskapel liet bouwen waarin hij uiteindelijk is begraven. Het is de Dom, waar de middeleeuwen lang keizers en koningen zich lieten kronen en zo ontstond de rijkste kerkschat en een van de interessantste gebouwen van  Europa.

Wij bewonderen de pracht en praal van de Dom en bezoeken het belendende Centre Charlemagne, het nieuwe museum van Aken.

Na de gezamenlijke lunch bent u vrij de middag naar eigen initiatief te besteden. U kunt een bezoek brengen aan de kerstmarkt of een van de overige musea: het museum Suermondt Ludwig is aan te raden.

’s Avonds is er gelegenheid tot een soiree in de Opera van Schinkel: Figaro’s Hochzeit van Mozart speelt.

Dag 5: Natuurtocht door heuvelland, Hertogenwoud en Ardennen met bezoek aan Monschau

Vandaag gaan we de hele dag op pad en maken we een tocht door de vrije natuur. Wij gaan erop uit om met volle teugen te genieten van het landschapsschoon, al zullen we de sporen der beschaving niet uit de weg gaan.

Wij rijden eerst door het lieflijke heuvelland, en het oeroude Hertogenwoud, waar de edelen plachten te jagen op grootwild, edelherten en everzwijnen voor de keukens van het kasteel te Limbourg aan de Vesdre. 

Wij zullen pogen ons tot aan de Hautes Fagnes te wagen, de woeste hoogten van de Ardennen in de hoop er sneeuw aan te treffen voor een witte kerst in het winterland. Dit hangt natuurlijk af van de weersomstandigheden. Na deze grote avonturen bezoeken we Montjoie, oftewel Monschau. Een wild romantisch, bijna kitch bergstadje in de Eifel. We dineren gezamenlijk bij terugkomst in Aken.

Dag 6: Zondagsrust en hoogtepunten: een ontspannen route langs de Vaalserberg en de Voer- en Geulvallei naar Meerssen en terug

Op deze zondag morgen verroeren we ons rustig. We gaan over de Vaalserberg en zigzaggend door de Voer- en de Geulvallei richting Meerssen, waar we  een hoogtepunt van pure Gothiek zullen zien.

We zullen na het laatste maal de terugtocht aanvaarden waar we in de late namiddag via de opstapplaatsen Groningen zullen bereiken. 

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
12 december 2023€ 1.445,-€ 235,-

Reservering voor de reis

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox