Barok in Groningen

1072px-9981_Uithuizen,_Netherlands_-_panoramio_(14) (1)

DrTW at Dutch Wikipedia, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons

Barok, bestaat dat in Groningen? Jazeker, Groningen zit er vol mee! De rijke barokstijl wordt nu niet meer geassocieerd met deze provincie, maar rond 1700 gedroegen de jonkers van dit land zich als ware koningen met bijpassende huizen, kerken en vergaderzalen.

  • Reisdata: 29 – 30 september 2023
  • Reisduur: 2 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Saskia van Lier

Boekentip: mw van Lier heeft meegewerkt aan het boek ‘Barok in Groningen’ . Dit boek kunt u vinden bij de Bruna en in uw plaatselijke boekhandel.

Het ging uiteindelijk om een overzichtelijk aantal (wanna be) adellijke families en drie top kunstenaars die hier zeer goed hun brood konden verdienen. Zo bezat de familie Alberda in Noord Groningen drie grote borgen, met bijbehorende kerken. De borgen werden verbouwd en verfraaid, de kerken kregen herenbanken, kansels en orgels: alles rond 1700 door het drietal Allert Meijer (kistenmaker/architect), Jan de Rijk (beeldsnijder) en Herman Collenius (schilder).

Heel af en toe werkte er een kunstenaar ‘uit de Randstad’, onder wie de (Vlaamse) Rombout Verhulst. Hij was kind aan huis op Nienoord, de rijkste borg van de provincie. In de bijbehorende kerk vinden we nog zijn imposante grafmonument voor de familie op Nienoord.

We gaan Groningen van een andere kant zien: rijk en protserig, met mollige engeltjes en sjieke galerijen.

Op het programma staat de Menkemaborg (de enige volledig bewaarde borg met exterieur, interieur en tuin) en diverse kerken vol rijk gesneden meubelstukken en grafmonumenten. De tocht wordt de avond ervoor ingeleid met een lezing.

Dag 1: Lezing Barok in Groningen

U reist zelfstandig naar Groningen, waar u vanaf 15.00 uur kunt inchecken. Eerder bent u natuurlijk ook welkom, dan bewaren wij uw bagage bij de receptie. Om 20.00 uur start de lezing rond het thema; Barok in Groningen door Saskia van Lier in de groene kamer van het Asgard hotel.

Dag 2: kerk Nienoord, Menkemaborg, Uithuizermeeden en Stedum

Na het ontbijt vertrekken we per bus richting Midwolde, de kerk die bij Nienoord hoorde. Hier zien we het grootste grafmonument van de provincie, voor Anna van Ewsum en Georg Wilhelm Von Inn- und Kniphausen. Daarna bezoeken we de Menkemaborg, de enig volledig bewaarde borg met exterieur, interieur en tuin.

Na de lunch in ‘t Schathoes bezoeken we nog Uithuizermeeden, de kerk bij borg Rensuma, bezit van de Alberda’s. Dit is een goed bewaard protestants kerkinterieur met banken en kansel van Allert Meijer en Jan de Rijk. Tot slot gaan we naar Stedum waar de familie Clant borg en kerk verfraaide. De borg is verdwenen, maar in de kerk zien we het grafbeeld van Adriaan Clant door Rombout Verhulst.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
29 september 2023€ 275,-€ 45,-

Reservering voor de reis

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox