De Amsterdamse School in Groningen

In de provincie Groningen zien we tijdens de reis opvallend veel voorbeelden van de Amsterdamse School met een inleidende lezing van kunsthistorica Jikke van der Spek.

  • Thema van de reisArchitectuur, Geschiedenis
  • Bestemming: Groningen | Nederland | Europa
  • Vertrekdatum: 28 augustus 2022
  • Reisduur: 3 dagen
  • Busreis

Via deze link kunt u de brochure van deze reis downloaden en/of printen.

Reisomschrijving

We vinden overal voorbeelden van gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School maar opvallend is dat er in Stad en Provincie Groningen, meer dan elders, voorbeelden van deze bouwstijl te vinden zijn. Architecten als Bouma, Van Linge, Reitsma, Rozema en Kruijer lieten zien dat zij in alle opzichten waardige vertegenwoordigers van deze bouwstijl waren.Tijdens deze reis zien we dat overal, zelfs enkele hiervan tot in detail.

Van dag tot dag

Dag 1: U reist zelfstandig naar Groningen, waar u vanaf 15.00 uur kunt inchecken. Eerder mag ook, dan bewaren wij uw bagage bij de receptie. Om 16.00 uur beginnen we met een wandeling door het centrum waarbij we de architectonische rijkdommen van de stad zien. Na ons gezamenlijk welkomstdiner volgt een lezing door kunsthistorica Drs. Jikke van der Spek over de Amsterdamse School in stad en provincie.

Dag 2: vandaag zien we het noorden van de provincie. We beginnen in Loppersum, waar we de villa Wraldsbirin ontworpen door Evert Rozema bekijken en het huis dat Tamme van Hoorn voor zichzelf ontwierp. Dan rijden we door naar Appingedam. We wandelen langs de Julianaweg en de Wilhelminaweg met een keur aan villa’s en woonhuizen. Natuurlijk bezoeken we de prachtige Gereformeerde Kerk van de hand van Egbert Reitsma. Na de lunch rijden we via Kantens, waar we de Gereformeerde Kerk van Berend Jager bewonderen, naar Usquert. Hier zien we onder meer de schitterende villa van Willem Reitsma aan de Wadwerderweg en uiteraard ook het raadhuis dat door Berlage is ontworpen. Hierna zien we in Winsum een aantal villa’s en middenstandswoningen. Aan het einde van de middag zijn we terug in Groningen.

Dag 3: Deze ochtend besteden we aandacht aan voorbeelden van de Amsterdamse School in de buitenwijken van de stad. De Vensterschool De Starter van architect S.J. Bouma aan de Parkweg is een fraai voorbeeld. We maken een wandeling in de Oosterparkwijk en via de Korrewegbuurt en De Hoogte keren we weer terug naar het centrum. De middag is vrij om naar eigen goeddunken te besteden.

Dag 4: Na het ontbijt rijden we naar de Veenkoloniën. De grote betekenis van het gebied voor de zeescheepvaart en de komst van grote industrieën lokte mensen uit alle delen van het land naar plaatsen als Veendam en Pekela. In deze en omliggende plaatsen staan een groot aantal woningen gebouwd voor de industriële elite en middenstandswoningen met een rijkdom aan vormen. De bekendste architect in de Veenkoloniën was Jan Kruijer. In Ter Apel bekijken we de voormalige Rijks HBS van architect Gart Westerwoud. Op onze terugweg naar de stad zien we voorbeelden van prachtige boerderij-woonhuizen in Amsterdamse Stijl. U wordt hierna teruggebracht naar het station in Assen of eventueel Groningen

Data & Prijzen
VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
28 augustus 2022€545,- per persoon€120,-

Inclusief:
– 2 overnachtingen in het Asgard Hotel
– kamers met douche en toilet
– verzorging op basis van logies en ontbijt
– deskundige Nederlandse reisleiding
– lezing van kunsthistoricus Jikke van der Spek
– welkomstdiner
– excursies als omschreven en vervoer per minibus

Exclusief:
– administratiekosten (€15,- per boeking)
– lunches en overige diners
– entreegelden
– drankjes
– fooien

Reisleiding: Nick Kieft

Hotel: Asgard Hotel*

*U krijgt een korting van €105,- per persoon indien u geen gebruik wilt maken van de overnachting in het Asgard Hotel.

De minimale groepsgrootte is 10 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Boek deze reis
Galerij