De onbekende Loire

 • Thema’s van de reis: Natuur, Geschiedenis
 • Bestemming: Loire | Frankrijk | Europa
 • Vertrekdatum: 6 t/m 11 mei 2022
 • Reisduur: 6 dagen
 • Busreis

Volgens sommigen is dit het mooiste landschap van Frankrijk: de vallei van de Loire. De luchten zijn er lichter, de wolken hoger en de populieren uitbundiger dan in andere delen van Frankrijk. Deze afwisselende, actieve reis voert naar het hart van de Loirestreek.

Reisbeschrijving

Volgens sommigen is dit het mooiste landschap van Frankrijk: de vallei van de Loire. De luchten zijn er lichter, de wolken hoger en de populieren uitbundiger dan in andere delen van Frankrijk. Deze afwisselende, actieve reis voert naar het hart van de Loirestreek. Daar, tussen Saumur en Fontevraud, ligt Turquant. Een dorp van amper 500 inwoners waarvan een deel onverminderd in een karakteristieke grotwoning huist. We logeren er in een 17e eeuws landhuis met uitzicht op de wijngaarden. Van daaruit verkennen we de onbekende kanten van de streek, de cultuur en de natuur.

Ooit was de Loire -vandaag de dag één van de laatste ongerepte rivieren van Europa– hét vakantieoord bij uitstek voor de Franse koningen en in hun kielzog de Parijse Bourgeoisie. Zij bouwden er de vele fraaie kastelen. De Franse post-revolutionaire historicus Michelet noemde het “een land van lachen en nietsdoen”: iets dat de facto niet klopt. La Loire -zoals de Fransen zeggen- biedt namelijk veel meer dan kastelen en pittoreske dorpen. Het is een beschermd natuurgebied, de rivier staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco en de landschappen zijn er ongeëvenaard. Door de variatie in agrarische activiteiten en het daarmee samenhangende kleurenpalet wordt de Loire ook wel de tuin van Frankrijk genoemd.

Dag tot dag beschrijving

Dag 1: Onze eerste vakantiedag voert ons van Breda via België en Noord Frankrijk naar Orléans, door de eeuwen heen een belangrijke handelsplaats maar de stad geniet zeker meer bekendheid vanwege Jeanne-d’Arc. Als jong meisje van eenvoudige afkomst speelde ze een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. We komen hier aan het begin van de avond aan en logeren in een hotel in het centrum, waar we gezamenlijk ook eten.

Dag 2: We beginnen met een stadswandeling die voornamelijk in het teken staat van Jeanne-d’Arc. We zien onder andere haar standbeeld en haar woonhuis. We verlaten deze historische stad en na een klein uurtje doemt in de verte, aan een brede laan, een immens wit kasteel op dat steeds groter en groter wordt. Chateau de Chambord is het grootste van alle kastelen aan de Loire en voorloper van Versailles. We worden rondgeleid in dit rijk gedecoreerde, in renaissance stijl ontworpen kasteel van grote architectonische schoonheid. Daarna voert onze weg ons naar het einddoel van deze reis het hart van de Loirestreek: Turqant, gelegen tussen Saumur en Fontevraud. Hier logeren we in Demeure de la Vignole. Elke kamer heeft hier een eigen specifieke sfeer. We dineren de komende avonden in lokale restaurants met heerlijke streekgerechten.

Dag 3: Sinds de tuinman van een Franse kasteelheer de roos naar de Loire bracht is Doué-la-Fontaine dé rozenstad van Frankrijk. Een dorp met meer dan 60 professionele rozenkwekers en een botanische tuin van 4 hectare groot. Les Chemins de la Rose, eigendom van Pierre Gay, een fervent natuurliefhebber die ook de nabijgelegen dierentuin bestiert. In zijn park bloeien meer dan 14.000 rozenstruiken in alle kleuren van de regenboog. De oudste variëteit stamt uit de 17e eeuw, de jongste van een aantal jaren her. Wie door de tuin wandelt komt er achter dat de roos verwant is aan de aardbei, de appel en de pruim, dat geur en kleur nauw met elkaar samenhangen en dat je rozen kunt nuttigen. Na het ontbijt bezoeken we eerst de rozentuin en de destilleerderij, we lunchen in de salon de thé bij de tuin en bezoeken daarna de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld, de Abdij van Fontevraud, waar onverminderd de eigenzinnige geest van weleer heerst.

Abdij van Fontevraud: Robert d’Abrissel is zijn tijd ver vooruit als hij in 1101, zonder zich te bekommeren om de heersende mores van die tijd, in de vallei van Fontevraud een gemengde abdij sticht onder leiding van een vrouw: Petronille de Chemillé. Mathilde van Anjou, de tante van Hendrik de 2e van Engeland volgt Petronille de Chemillé op als abdis. Waarmee Fontevraud onder Europese vorstenhuizen veruit het meest populaire klooster wordt op het Europese vasteland. Eeuwenlang zullen vrouwen van koninklijke en adellijke afkomst het er voor het zeggen hebben. Totdat de abdij in opdracht van Napoléon Bonaparte in 1804 transformeert tot een van de strengste gevangenissen van geheel Frankrijk, de buitengewesten meegerekend. Pas in 1963 sluit deze zijn deuren, dan begint een verbouwing die tot de dag van vandaag duurt. Heden ten dage is de abdij een plek waar de vrije geest is teruggekeerd. Er zijn concerten, tentoonstellingen, conferenties, workshops, animaties en tal van andere activiteiten.

Dag 4: La Loire is lang -dik duizend kilometer–, eigenzinnig en kleurrijk. De grond heeft er terroir, net als de meeste bewoners van de streek. Karaktervormend. Wie en wat daar is geworteld draagt de specifieke eigenschappen van die plek met zich mee. Naast uitmuntende rode, witte en mousserende wijnen met een friszuur karakter, produceren ze er streekgebonden lekkernijen, ‘Pays de la Loire’. Van generatie op generatie overgeleverd culinair erfgoed. Zoals rillaud, stukjes in vet ingelegde varkensborst uit de Anjou; entrammes, een kaas van verse melk; Sabots de Pégase, chocola gevuld met een crème van karamel en hazelnoot of de forel van Parané-dur-Roc. Veel producenten zijn biologisch of biodynamisch gecertificeerd. Ongeacht of ze nu wijn, kaas of iets anders produceren. De gehele vallei –van de westelijke gneisgronden aan de Atlantische kust met hun bijzondere mineralen tot de oostelijke mergelgebieden van de Sancerre– telt maar liefst 63 appellations. Verreweg de meeste wijnboeren maken geen gebruik van pesticiden en kunstmest, ze oogsten met de hand en gebruiken natuurlijke gisten in plaats van die uit de fabriek. Overigens zijn de Fransen overdag matig met alcohol. Bij de lunch – de belangrijkste maaltijd van de dag – drinken ze water, en als ze ’s avonds een glas wijn drinken wisselen ze dat af met water. Vandaag stappen we op de fiets. We rijden op ons gemak door de velden, door de dorpen en langs wijngaarden. Bij een van deze gaarden stappen we af of uit voor een uitgebreide rondleiding, informatie over het gehele wijnproces, uiteraard mogen we ook een paar wijnen proeven. We lunchen in het dorp, in een traditioneel restaurant. Bij mooi weer buiten. Daarna verkennen we de omgeving verder en fietsen we onder meer naar de ‘Troglo des Pommes Tapées’. De fietstocht sluiten we af met een wijnproeverij met hapjes. ’s Avonds dineren we in een restaurant in de buurt.

Dag 5: Het is een van de meest intrigerende plaatsen aan de Loire: het kasteel van Brézé. Ogenschijnlijk een renaissancebolwerk met neo-gotische kenmerken, compleet met kantelen, puntige torens en een meters diepe slotgracht. Onder dit imposante bouwwerk bevindt zich een aanzienlijk indrukwekkender fort: vier kilometer citadelgangen. Een veilige plek in barre tijden. Al in de 11e eeuw huisde hier een compleet dorp. Nog altijd zijn er de stallen, de bakkerij, een 17e eeuwse zijderupskwekerij en de wijnpersen die de wijnen voor de koninklijke tafels van weleer produceerden. Anno 2019 cultiveert kasteel Brézé 28 hectare wijnranken. Het kasteel is familiebezit. Niet ver van Brezé ligt kasteel Chinon. Een romantische vervallen ruïne boven op een heuvel in de stad Chinon. Wie er doorheen loopt passeert de restanten van de geheime gang waardoor de Franse koning Karel VII naar binnen sluipt om zijn maîtresse, de beeldschone Dame de Beauté, Agnés Sorel te bezoeken. Stijlicoon avant la lettre die als eerste diep gedecolleteerd en met ontblote schouders aan de dinertafel verschijnt. In dezelfde periode vindt ook Jeanne ‘d Arc er een tijdje onderdak. Ook andere groten der aarde verblijven er graag. Al in de 11e eeuw vindt Richard Leeuwenhart, erkend vechtjas en romantisch troubadour, er een dak boven zijn hoofd. Een paar eeuwen later woont ook de Franse staatsman, edelman en geestelijke Richelieu er. De oude binnenstad van Chinon is middeleeuws. Prettig rustig, smalle straten, prachtige pleinen, karakteristieke vakwerkhuizen en andere fraaie bouwwerken. Op de pleinen en in de straten is het goed toeven. Hier brengen we een aantal vrije uren door, het bezoek aan het kasteel is facultatief.

Dag 6: Na het ontbijt checken we uit en keren we terug naar huis, met uiteraard een aantal tussenstops onderweg. Aan het eind van de middag arriveren we in Breda.

Data & Prijzen
VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
6 mei 2022€1.345,- per persoon€265,-

Inclusief:

 • 5 overnachtingen (1 x Orléans en 4 x Demeure de la Vignole****)
 • kamers met bad/douche en toilet
 • verzorging op basis van logies en ontbijt
 • 5 diners
 • gezamenlijke lunch op dag 4
 • fietshuur op dag 4
 • rondleidingen in Chambord, Fontevraud en Brezé
 • proeverij Pommes de Tapées
 • begeleiding van een deskundige reisleider
 • vervoer per comfortabele minibus

Exclusief:

 • overige lunches
 • drankjes
 • entreegelden
 • fooi

Opstapplaatsen
08:00: CS Amersfoort
09:30: Breda – Noord Campanille

Reisleider

Nick Kieft

Het hotel Demeure de la Vignole
Logeren in Demeure de la Vignole is een belevenis. Elke kamer heeft zijn eigen specifieke sfeer, ze zijn allemaal anders ingericht, een aantal bevindt zich in een traditionele grotwoning. Ook het verwarmde binnenzwembad is uitgehouwen in een rots. Fontevraud en Saumur liggen op een steenworp afstand. In de achtertuin van het hotel begint het nationale park.

De maximale groepsgrootte is 15 deelnemers. Er zijn slechts een beperkt aantal eenpersoonskamers beschikbaar: deze zijn op basis van aanvraag en beschikbaarheid.

Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Boeken
Galerij
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image