De wereld volgens Darp

Toren reis Wereld van Darp

Naast de succesvolle Graanrepubliek on Tour neemt schrijver Frank Westerman u mee op een tweedaagse tijdreis langs stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog én de Koude Oorlog in Drenthe. Hij doet dit aan de hand van zijn meest recente boek ‘De wereld volgens Darp: De nagalm van de Koude oorlog sinds de val van de Muur’. Een van de hoogtepunten is een bezoek aan het Darperbos waar tot begin 1992 een veertigtal Amerikaanse kernwapens lagen opgeslagen.

  • Thema van de reisGeschiedenis, Literatuur
  • Bestemming: Groningen, Drenthe | Nederland | Europa
  • Vertrekdatum: 17 september 2021
  • Reisduur: 2 dagen
  • Busreis

Via deze link kunt u de brochure van deze reis downloaden en/of printen.

Reisomschrijving

Darp komt van ‘derp’ en betekent ‘dorp’. Wie zijn dorp Darp noemt heeft lef. “Er is geen dorp dat dorpser is dan het onze”, zegt de naam Darp.

Naast de succesvolle Graanrepubliek on Tour neemt schrijver Frank Westerman u mee op een tweedaagse tijdreis langs stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog én de Koude Oorlog in Drenthe. Hij doet dit aan de hand van zijn meest recente boek ‘De wereld volgens Darp: De nagalm van de Koude oorlog sinds de val van de Muur’. Een van de hoogtepunten is een bezoek aan het Darperbos waar tot begin 1992 een veertigtal Amerikaanse kernwapens lagen opgeslagen.

Het heden en verleden van Darp is buitengewoon. Honderd jaar geleden verrezen er de eerste arbeiderswoninkjes voor de allerarmste plaggenhut bewoners. In de Tweede Wereldoorlog kregen die voltreffers van geallieerde bommenwerpers die het hadden gemunt op de Flugplatz van de Duitse Luftwaffe op de aangrenzende heide. Het verdriet van Darp neemt een dramatische wending wanneer de Duitse bezetter in de zomer 1944 een deel van het dorp afbreekt voor het verlenging van een startbaan. Na de oorlog, vanaf 1947, herrijst het nieuwe Darp als een tuindorp op een gekapt bosperceel; speciaal voor ‘oorlogscrepeergevallen’. Het eigenzinnige Darp maakt een herstart, maar moet dat doen met Amerikaanse soldaten als buren: achter de beuken verrijst een van de meest geheimzinnige militaire basis van Nederland, de ‘site Darp’, waar in twee cilinderloodsen atoomwapens liggen opgeslagen met een geschatte, gezamenlijke vernietigingskracht van 80 maal ‘Hiroshima’.

Voorafgaande aan de excursie houdt Frank Westerman een lezing over ‘De wereld volgens Darp’ waarin hij het einde en de mogelijke terugkeer van de Koude Oorlog illustreert aan de hand van zijn recente reportagereizen naar Cuba en Roemenië (waar hij zijn eigen geheime-dienstdossier uit de nadagen van het schrikbewind van Nicolai en Elena Ceausescu uit december 1989 terugvond).

Van dag tot dag

Dag 1: Vanaf 15.00 uur kunt u inchecken in het Asgard Hotel aan de Ganzevoortsingel 2-1 in Groningen. ’s Avonds geeft Frank Westerman een lezing over ‘De wereld volgens Darp’ waarin hij het einde en de mogelijke terugkeer van de Koude Oorlog illustreert aan de hand van zijn recente reportagereizen naar Cuba en Roemenië (inclusief koffie, thee en koek). U overnacht in het Asgard Hotel.

Dag 2: Na het biologische ontbijt met streekproducten vertrekken we met onze bus voor de dagexcursie langs alle markante plekken van De wereld volgens Darp. De lunch is inclusief op deze dag.

Halteplaatsen
Het hunebed op de Holtingerheide: Het enige Drentse hunebed dat ooit is afgebroken (door de Duitsers, die de stenen hebben laten begraven omdat ze bang waren dat de geallieerde bommenwerpers het als oriëntatiebaken in het landschap konden gebruiken).

De oude ‘hangaar’: Tussen U-vormige aarden wallen verborg de Luftwaffe hun eigen Messerschmidt jachtbommenwerpers onder camouflagenetten. De structuren in het landschap zijn nog goed zichtbaar.

Bomkraters: Restanten van de startbaan, de plek van het oude, afgebroken Darp. Er liggen er verspreid in de bossen zo’n tweeduizend.

Het nieuwe Darp: Huis met in de gevel de eerste steen. Het Proatplein en buurthuis De Stobbe op de plek waar ooit een kerk was ingetekend (maar daar hadden de Darpers geen behoefte aan). Bezoek aan voetbalclub DVSV met ‘de Keet’, pal aan de ‘tankbaan’ en het Darperbos waar de kernwapens lagen opgeslagen.

De ‘site Darp’: Plek waar voorheen het American Hotel stond (waar de militairen verbleven als ze niet wacht liepen. De slagboom naar de voormalige binnenring, het open veld waar de cilinderloodsen stonden met de kernwapens. De wachttoren op de hoek van het terrein die als enige niet is afgebroken.

Data & Prijzen
VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
17 september 2021€245,- per persoon*€40,-

Inclusief:
– overnachting in Asgard Hotel met biologisch ontbijt
– ’s avonds een lezing met koffie, thee en koek
– dagexcursie in comfortabele minibus en lunch

Exclusief:
– administratiekosten (€15,- per boeking)
– diner en drankjes tijdens het diner
– eventuele fooien

Reisleiding:
Frank Westerman

Hotel: Asgard Hotel

Parkeren:
U kunt parkeren in parkeergarages: Qpark Westerhaven of Qpark Museum Centrum. U kunt tevens parkeren bij een van de Park & Rides buiten de stad en met de bus naar het NS Station komen. Het NS station bevindt zich op loopafstand van het hotel. Zie voor meer informatie: https://gemeente.groningen.nl/waar-u-kunt-parkeren

*Indien u geen gebruik wilt maken van een overnachting in Groningen krijgt u een korting van €40,- per persoon op de reissom. U kunt een extra overnachting voorafgaande of na het arrangement boeken in het Asgard Hotel. Wij hebben hiervoor een speciale aanbieding:
– Tweepersoonskamer: €125,- per nacht inclusief ontbijt
– Eenpersoonskamer: €100,- per nacht inclusief ontbijt

De minimale groepsgrootte is 10 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Galerij
Boek deze reis