Dublin, Galway en het ruige Ierse landschap

De stad Dublin met O’Connell Street en The GPO en Trinity College met het unieke Book of Kells. Het schrale landschap van The Burren waar de IJstijd nog maar gisteren lijkt te zijn verdwenen maar ook de singing pubs in Galway waar verdrietige liederen over de liefde en vrolijke over de oorlog worden gezongen. De uitgestrekte leegte van het landschap met al eeuwen geleden verlaten dorpjes en de oeroude kloostercomplexen waar de missionarissen werden opgeleid om het christendom naar noordwest Europa te brengen. Ierland, dat het voorbeeld was voor de romantische en soms kwaadaardige landschappen in de Bommel-strips van Marten Toonder.

  • Thema van de reis: Natuur, Geschiedenis, Cultuur 
  • Bestemming: Ierland | Europa
  • Vertrekdatum: 20 september 2020
  • Reisduur: 8 dagen
  • Vlieg- en busreis

Via deze link kunt u de brochure van deze reis downloaden en/of printen.

Reisomschrijving
Van dag tot dag
Boek deze reis
Data & Prijzen
Galerij

21 december. Een heldere nacht maakt dat de rijp als een dunne waas over de heuvels langs de Boyne ligt. Rond half negen strijkt het eerste bleke zonlicht over de vallei.Dan gebeurt het wonder: een ijle lichtstraal dringt door tot in het midden van een reusachtig prehistorisch bouwwerk en verlicht een steen waarin meer dan vijfduizend jaar geleden mysterieuze groeven zijn gekerfd. In zekere zin is dit de essentie van Ierland. Een land waar waar de geschiedenis zo voelbaar met je mee reist. De stad Dublin met O’Connell Street en The GPO en Trinity College met het unieke Book of Kells. Het schrale landschap van The Burren waar de IJstijd nog maar gisteren verdwenen lijkt te zijn en de singing pubs in Galway waar verdrietige liederen over de liefde en vrolijke over de oorlog worden gezongen. De uitgestrekte leegte van het landschap met al eeuwen geleden verlaten dorpjes en de oeroude kloostercomplexen waar de missionarissen werden opgeleid om het christendom naar noordwest Europa te brengen. Ierland, dat het voorbeeld was voor de romantische en soms kwaadaardige landschappen in de Bommel-strips van Marten Toonder.

Dag 1: We vliegen vanochtend van Amsterdam naar Dublin. Nadat we zijn ingecheckt in ons hotel in het centrum maken we een verkennende wandeling en besluiten de dag met een gezamenlijke maaltijd in de kunstenaarswijk Temple Bar.

Dag 2: Na het ontbijt maken we met een lokale gids een stadswandeling door het centrum van Dublin met o.a. The Liffey, O’Connell Street, The GPO en bibliotheek Trinity College. Vanmiddag is vrij om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het National Museum met een geweldige schatkamer aan prehistorische en Keltische vondsten en sieraden, of aan de National Gallery met schilderijen van Ierse en internationale kunstenaars. Maar u kunt natuurlijk ook het winkelcentrum rond Grafton Street bezoeken.

Dag 3: 50 km ten noorden van Dublin bevindt zich het kolossale prehistorische monument van Newgrange. Dit grafmonument uit 3200 voor Christus is zelfs 600 jaar ouder dan de Egyptische piramides. We lunchen in Drogheda en rijden daarna naar Beaulieu House, een schitterend landhuis met prachtige schilderijen van onder andere William III of Orange. We besluiten de dag met een bezoek aan de kloosterruïne van Monasterboice. Vooral de drie ‘high crosses’ met bijbelse taferelen die op het kerkhof staan zijn erg bijzonder. ’s Avonds overnachten we in het kleine stadje Drogheda aan de rivier de Boyne.

Dag 4: We vertrekken naar de stad Athlon in het midden van Ierland, waar we na een korte stadswandeling lunchen. Na de lunch bezoeken we de prachtige kloosterruïne Clonmacnoise. Onze eindbestemming vandaag is Galway, waar we drie nachten verblijven. Galway is een van de centra waar de oude Ierse taal en cultuur geconserveerd wordt. Nadat we zijn ingecheckt in ons hotel maken we een korte wandeling door het oude centrum. ’s Avonds eten we in een van de pubs in Kirwan’s Lane, waar ook de prachtige Ierse muziek te horen is.

Dag 5: Na het ontbijt vertrekken we naar een unieke locatie, The Burren, een kalksteenplateau ten zuiden van Galway. Dit plateau is in de IJstijden gladgeslepen en door erosie zijn er spleten, grotten en ondergrondse rivieren ontstaan. Er komen arctische en subtropische planten voor die in de beschutte spleten soms maar enkele centimeters naast elkaar kunnen groeien. Op de Burren zijn ook tal van archeologische vindplaatsen. Hier bezoeken we ook de Dolmen van Poulnabrone, hunebedden uit het Neolithicum en we gaan naar het Graggaunowen archeologisch themapark, waar onder andere de geschiedenis van Sint Brandaan uit de doeken gedaan wordt.

Dag 6: Vandaag wordt een spectaculaire dag ! We gaan per boot vanaf Rossaveal naar Kilronan op het eiland Inishmore. Hier maken we een eilandrondrit waarbij we een van de meest raadselachtige bouwwerken van Europa bezoeken, Dun Aengus. Dun Aengus is een prehistorisch fort dat op een circa 100 meter hoge, steil uit zee oprijzende klif ligt. Het beslaat een oppervlakte van 6 hectare en heeft vier wallen. Tussen de buitenste wal en de daaropvolgende zijn duizenden grote stenen rechtop gezet als een soort Spaanse ruiters (chevaux-de-frise).

Dag 7: We verlaten vanochtend Galway naar het oosten en rijden door het lege midden van Ierland, waar enorme hoeveelheden turf zijn afgegraven voor de elektriciteitscentrales die je in de verte ziet liggen. Tijdens de rit zien we verlaten dorpen die al sinds de tijd van Cromwell ( ca. 1650) vervallen zijn. Onderweg stoppen we in het stadje Birr waar de plaatselijke Lord in de 19e eeuw een indrukwekkende telescoop heeft gebouwd in de tuinen van Birr-castle. We komen uiteindelijk uit in de Wicklow Mountains, waar Marten Toonder een groot deel van zijn leven woonde, en welke de inspiratiebron vormde voor zijn Bommel-verhalen. We bezoeken hier het kloostercomplex van Glendalough. Uiteindelijk zijn we weer terug in ons hotel in Dublin vanavond.

Dag 8: Afhankelijk van de terugvlucht is er vanochtend gelegenheid voor het kopen van souvenirs of nog een bezoek aan een museum.

VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
20 september 2020€1.575,- per persoon€360,-

Inclusief:
– retour vlucht Amsterdam – Dublin
– 7 overnachtingen (3 x Dublin, 1 x Drogheda en 3 x Galway)
– kamers met bad/douche en toilet
– verzorging op basis van logies en ontbijt
– welkomstdiner in Dublin en in Galway in een Ierse pub
– vervoer met comfortabele bus ter plaatse
– deskundige Nederlandse reisleiding
– bootovertocht naar Inishmore
– excursieprogramma als omschreven

Exclusief:
– entreegelden (circa €60,- per persoon)
– administratiekosten (€15,- per boeking)
– lunches en diners op de niet genoemde dagen
– drankjes
– fooien

Reisleiding: Nick Kieft

Hotels: nog niet bekend

Vluchtschema: nog niet bekend

De minimale groepsgrootte is 10 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.