Graanrepubliek on Tour

Schrijver Frank Westerman neemt u mee op een tijdreis door het strakke Groninger akkerland aan de Dollard, waar de geschiedenis heftig tekeer is gegaan. Vooraf houdt Frank een lezing over het bewogen leven van staatsman Sicco Mansholt, een van de grondleggers van het verenigd Europa.

  • Thema van de reisGeschiedenis, Literatuur
  • Bestemming:  Groningen | Nederland | Europa
  • Vertrekdata: 29 augustus 2020, 18 september 2020
  • Reisduur: 2 dagen
  • Busreis

Via deze link kunt u de brochure van deze reis downloaden en printen.

Reisomschrijving
Van dag tot dag
Data & Prijzen
Boek deze reis
Galerij

Schrijver Frank Westerman neemt u mee op een tijdreis door het strakke Groninger akkerland aan de Dollard, waar de geschiedenis heftig tekeer is gegaan. Door stil te staan bij markante ‘littekens’ in het landschap brengt hij de verhalen tot leven van landaanwinning tegenover natuurontwikkeling, arm tegenover rijk, landarbeider tegenover herenboer en het communisme van de gestaalde kaders tegenover het nationaal-socialisme van pal over de grens.

Vooraf houdt Frank een lezing over het bewogen leven van staatsman Sicco Mansholt, een van de grondleggers van het verenigd Europa. Mansholt, uit de Dollardklei getrokken, is verzetsheld, elfstedentochtrijder, apostel van de maakbaarheidsgedachte. Hij souffleert John F. Kennedy delen van diens ‘Ich bin ein Berliner’-speech, krijgt als machtigste man van Europa een relatie met de 28-jarige Petra Kelly, het latere boegbeeld van de Duitse Grünen, maar blijft tot aan zijn dood in 1995 diep betrokken bij het Groninger land en het lot van de boer.

Halteplaatsen:

Ditzumer Hammrich: (net over de grens in Duitsland): Het geboortehuis van Derk Mansholt (1842-1921), grootvader van Sicco Manholt, die bevriend was met Multatuli en revolutieprediker Domela Nieuwenhuis.

Nieuw Beerta: enkele van de meest imposante hereboerderijen van het Oldambt, gebouwd tijdens de ‘champagnejaren’ (1825-1875) en verfraaid met ‘slingertûnen’.

Drieborg: hoeve ‘Stocksterhorn’, de spil in De graanrepubliek, waar zeven generaties van de familie Tijdens hebben geboerd en nog boeren. Even verderop: de Luppo Stekstraat, vernoemd naar de communistische landarbeider Luppo Stek, wiens zoon Koert de ‘rode fakkel’ heeft overgenomen. Toneel van dramatische gebeurtenissen in WOII.

Nieuwe Statenzijl: de spuisluizen. Panorama over binnen- en buitendijks gebied en over Reiderland (NL) en Rheiderland (DE). Vluchtroute Duitse joden jaren dertig.

Carel Coenraadpolder: het ‘Ambonezenbosje’. Wereldgeschiedenis in een notendop. Barakken voor werkverschaffing in de landaanwinning, later onderdeel Antlantikwall met luchtdoelgeschut, interneringskamp NSB’ers in 1945/46, vervolgens opvangkamp KNIL-militairen (‘Ambonezen’). Op de dijk: monument Deltawerken.

Kijk naar het filmpje over De Graanrepubliek.

Dag 1: Vanaf 15.00 uur kunt u inchecken in het Asgard Hotel aan de Ganzevoortsingel 2-1 in Groningen. ’s Avonds geeft Frank Westerman een lezing over het bewogen leven van staatsman Sicco Mansholt (incl. koffie/thee en koek). Overnachting in Asgard Hotel.

Dag 2: Na het biologische ontbijt met streekproducten vertrekken we met onze bus voor de dagexcursie langs alle markante plekken uit het boek “De Graanrepubliek”. Lunch inclusief op deze dag.

DatumPrijsEenpersoonstoeslag
29 augustus 2020€255,- per persoon*€40,-
18 september 2020€255,- per persoon*€40,-

Inclusief:
– overnachting in het Asgard Hotel
– biologisch ontbijt
– lezing met koffie/thee en koek
– dagexcursie in comfortabele minubus
– lunch

Exclusief
– diner
– drankjes
– eventuele fooien
– administratiekosten (€15,- per boeking)

Reisleiding
Frank Westerman

Parkeren
Parkeermogelijkheden zijn op loopafstand van het hotel. Kosten per 24 uur zijn € 16,50 per auto. Het NS station bevindt zich tevens op loopafstand van het hotel.

Extra overnachting
U kunt een extra overnachting voorafgaande of na het arrangement boeken in het Asgard Hotel. Speciale aanbieding:
– Tweepersoonskamer: €125,- per nacht inclusief ontbijt
– Eenpersoonskamer: €100,- per nacht inclusief ontbijt

*Indien u geen gebruik wilt maken van een overnachting in Groningen krijgt u een korting van 40 euro p.p. op de reissom.

De minimale groepsgrootte is 10 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud.