Hellums Paasspel

Het Hellums Paasspel is een bijzonder stukje middeleeuwse geschiedenis dat sinds enkele jaren weer op (oude) muziek is gezet en komende Pasen weer uitgevoerd gaat worden. De dag voorafgaand aan het concert wordt u meegenomen langs enkele Groninger kerken waar de link met middeleeuwse geloofsbeleving en middeleeuws theater vaak makkelijk te leggen is. Op de ochtend voor het concert krijgt u een lezing over beelden bij het middeleeuws theater waarna we gezamenlijk het concert in Hellum bijwonen.

  • Thema van de reisGeschiedenis, Muziek
  • Bestemming: Groningen | Nederland | Europa
  • Vertrekdata: 16 april 2022
  • Reisduur: 2 dagen
  • Busreis

Via deze link kunt u de reisbrochure bekijken, downloaden en printen.

Reisomschrijving

Zoals we tegenwoordig door EO’s Passion meegenomen worden in het verhaal van Jezus, zo deden ze dat in de Middeleeuwen ook al: muziek, gezang en theater om de gelovigen het verhaal te laten meevoelen en meebeleven. Overal in Europa gebeurde dat.

Overal? Ja, overal en zelfs in Hellum, een klein dorp ten oosten van Groningen.

Uit Hellum is het middeleeuwse missaal bewaard. Op zich is dat al wonderlijk genoeg, maar in het missaal staat ook het Paasspel van Hellum uitgeschreven. Over de Maria’s die naar het graf gaan en overleggen wie de steen zal wegrollen. Maar… de steen blijkt al weggerold te zijn, het graf is open en daar treffen ze een engel. Het staat er in dialoogvorm in met enkele aanwijzingen erbij. In de kerk zelf is de heilig graf nis bewaard waar de Maria’s naar op weg waren.

Het Hellums Paasspel is een bijzonder stukje middeleeuwse geschiedenis dat sinds enkele jaren weer op (oude) muziek is gezet en komende Pasen weer uitgevoerd gaat worden. De dag voorafgaand aan het concert wordt u meegenomen langs enkele Groninger kerken waar de link met middeleeuwse geloofsbeleving en middeleeuws theater vaak makkelijk te leggen is. Op de ochtend voor het concert krijgt u een lezing over beelden bij het middeleeuws theater waarna we gezamenlijk het concert in Hellum bijwonen.

Hellums Paasspel
Voor dit project bestaat het ensemble uit 5 zangeressen: Nancy Mayer, Marian van der Heide, Sofia Pedro, Maria Bayley en Alice Boccafogli. Zij worden begeleid door Tomas Flegr op een middeleeuws carillon en door Jankees Braaksma op het Rutland orgel, een replica van een middeleeuwse orgel dat in 1999 gebouwd is door de Winschoter orgelbouwer Winold van Putten.

Na opleidingen aan de conservatoria van Groningen en Amsterdam studeerde Jankees Braaksma middeleeuwse muziek aan de Schola Cantorum Basiliensis en heeft hij zich gespecialiseerd in blokfluit en het bespelen van middeleeuwse portatieforgels. Tot zijn pensionering was hij als docent blokfluit verbonden aan de Stedelijke Muziekschool Vrijdag in Groningen.

In 1985 heeft hij het Groninger ensemble voor middeleeuwse muziek Super Librum opgericht. De naam ”Boven het Boek”, verwijst naar de kunst van het improviseren op een niet letterlijk uitgeschreven notenbeeld. Met dit ensemble heeft hij op veel Europese oude muziek festivals opgetreden en heeft hij een tiental CD-opnamen gemaakt.

Wilt u alvast een voorproefje van deze muziek? Klik op deze link.

Van dag tot dag

Dag 1 (zaterdag 16 april 2022)
10:00 Ontvangst in het Asgard Hotel met koffie/thee en iets lekkers
10:30 We gaan op pad langs onderstaande Groninger Kerken om de link te ontdekken tussen de middeleeuwse geloofsbeleving en het theater:

Halteplaatsen:
Garmerwolde: laat Romaanse kruiskerk met vrijstaande toren uit de 13e eeuw
Loppersum: met spectaculaire schilderingen in koor en Mariakapel
Bierum: Sebastiaan kerk met opvallende schilderingen en een doopvont van Bentheimer zandsteen uit de 13e eeuw
Krewerd: Maria kerk uit eind 13e eeuw met het oudste orgel van Groningen (1531)
Heveskes: surrealistisch 13e eeuws kerkje, waar het dorpje van is verdwenen.

We lunchen in Garmerwolde (Atelier Avec Plezier) en het programma van de eerste dag eindigt rond 17:00 in het Asgard Hotel in Groningen. De avond is vrij te besteden.

Dag 2 (zondag 17 april 2022)
10:30 – 12:30 Godsdienstwetenschapper Saskia van Lier vertelt u alles over beelden in het liturgisch theater zodat u met een andere blik ’s middags het concert bij gaat wonen. Na de biologische lunch in het Asgard Hotel wonen we het concert in Hellum bij.

Aan het einde van de middag zijn we terug in Groningen en eindigt het programma.

Data & Prijzen
VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
16 april 2022€260,- per persoon€40,- per persoon

Inclusief:
– overnachting in het Asgard Hotel met ontbijt
– dagexcursie in comfortabele minibus
– lezing met koffie, thee en koek
– twee keer lunch: in Garmerwolde en in het Asgard Hotel
– entree Hellums Paasspel met koffie/thee en cake

Exclusief:
– administratiekosten (€15,- per boeking)
– diner en drankjes tijdens het diner
– eventuele fooien

Reisleiding:
Saskia van Lier

Hotel: Asgard Hotel Groningen

Verlengen in het Asgard Hotel (optie):
2- persoonskamer €114,- inclusief biologisch ontbijt buffet
1- persoonskamer €104,- inclusief biologisch ontbijt buffet
(excl. toeristenbelasting van € 3,70 p.p.p.n.)

De maximale groepsgrootte is 17 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Boek deze reis

Galerij