Kunst in de Ruhr

De Ruhr is een gebied waar het tintelt en knettert van de energie, waar prachtige kunstcollecties te vinden zijn, waar de grootmeesters van de hedendaagse architectuur werken, waar wetenschap en bedrijfsleven zich storten op ICT en nanotechnologie.

Via deze link kunt u de brochure van deze reis downloaden en/of printen.

Reisomschrijving
Van dag tot dag
Data & prijzen
Boek deze reis
Galerij

De Ruhr is een gebied waar het tintelt en knettert van de energie, waar prachtige kunstcollecties te vinden zijn, waar de grootmeesters van de hedendaagse architectuur werken, waar wetenschap en bedrijfsleven zich storten op ICT en nanotechnologie.

Wie dit leest zal niet meteen aan het Ruhrgebied denken. Toch gebeurt het daar allemaal. Waar 150 jaar geleden de Ruhr Pott ontstond met zijn gigantische industriële gebouwen, met zijn grauwe en treurige arbeiderswijken, bedekt door dikke lagen smook en roet, dát Ruhrgebied bestaat niet meer. Industrie is er nog volop, maar heel veel oude fabrieken en mijnen zijn gesloten. Rivieren zijn grondig schoongemaakt, oude fabrieksterreinen zijn omgetoverd in groene landschapsparken en graansilo’s herbergen nu prachtige kunstcollecties. De kolossale architectuur van de Zollverein toont in het Ruhrmuseum, tussen de oude roestige machines, de geschiedenis van dit bijzondere gebied.

Dag 1: We rijden vanaf onze opstapplaatsen naar Oberhausen. We bekijken eerst de Gasometer, een voormalig gasreservoir van een cokesfabriek waar jaarlijks een spectaculaire expositie te zien is. Vanaf het uitkijkplatform hebben we een fraai uitzicht over het Ruhrgebied. Daarna rijden we door naar de Zollverein XII, sinds 2001 UNESCO Werelderfgoed, en vroeger de grootste en modernste kolenmijn ter wereld maar sinds de negentiger jaren een centrum voor creativiteit en cultuur. De voormalige mijn en cokesoven is een goed begin van onze reis langs het uitgebreide culturele aanbod waaronder het Red Dot Design Museum en het Ruhr Museum. ’s Middags komen we aan bij ons hotel in Essen. We maken kennis met de stad en dineren gezamenlijk.

Dag 2: Voor de echte kunst,-en cultuurliefhebbers is het vandaag een museumdag. We reizen met de museumbus naar het Folkwangmuseum. ’s Middags bezoeken we Villa Hügel.

Dag 3: Duisburg heeft de grootste binnenhaven van Europa met als een van de culturele hoogtepunten het Museum Küppersmühle, met een grote collectie moderne kunst, gevestigd in een oude graanopslag in de oude haven. We maken een stadswandeling en hebben ‘s middags tijd voor andere musea, waaronder het Lehmbruck Museum met moderne kunst.

Dag 4: Vandaag rijden we terug naar Nederland via Industriepark Duisburg-Nord. Een van de zogenaamde Ankerpunten van de Route Industriecultuur in het Ruhrgebied is het Industriepark Duisburg-Nord. Waar tot 1985 de hoogovens en staalfabrieken van Thyssen dikke wolken rook en stoom uitbliezen is nu een enorm natuurgebied aan het ontstaan. Maar het hele industriële complex staat er ook nog. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is de pas in 1973 gebouwde hoogoven 5, die met brede stalen trappen is te beklimmen en waarvan het uitzichtplatform op 70 meter hoogte een fabelachtig uitzicht over het Ruhrgebied biedt. Voor wie dit niet aanspreekt is er op de begane grond ook van alles te zien. Naast horeca ‘op z’n Roergebieds’ is er een informatie-hal en zijn er wandelroutes door het nieuwe natuurgebied waar inmiddels ruim 300 plantensoorten zijn ontdekt en vossen en roofvogels hun territorium hebben gevonden.

VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
5 november 2020€545,- per persoon€130,- per persoon

Inclusief:
 – 3 overnachtingen in Essen
– kamers met bad/douche en toilet
– verzorging op basis van logies en ontbijt
– 1 gezamenlijk diner
– vervoer met comfortabele minibus
– deskundige Nederlandse reisleiding
– excursies als omschreven

Exclusief:
– administratiekosten (€15,- per boeking)
– entreegelden (circa €30,-)
– lunches en overige diners
– drankjes
– fooien

Reisleider:
Nick Kieft

Hotel:
Art Hotel Körschen (Essen)

Opstapplaatsen:
– 06:45 Groningen Asgard Hotel
– 09:00 Driebergen/Zeist Centraal Station
– 09:30 Arnhem Hotel van der Valk

De minimale groepsgrootte is 12 personen. De maximale groepsgrootte is 15 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.