Natuur en architectuur op Lanzarote

Zee met bootjes Lanzarote
Foto: Inge van Poppel

Onder begeleiding van Petra van Mullekom bezoeken we Lanzarote, waar natuur, cultuur en architectuur perfect in evenwicht lijken te zijn.

  • Thema van de reis: Natuur, Architectuur
  • Bestemming: Lanzarote | Canarische Eilanden (Spanje) | Europa
  • Vertrekdatum: 9 november 2021
  • Reisduur: 5 dagen of 8 dagen
  • Vliegreis

Reisomschrijving

Lanzarote is een echt “buitenbeentje” in de Canarische Archipel. Dit meest noordelijk gelegen eiland met een woest vulkanisch landschap en kleurige lavaformaties, in zijn geheel uitgeroepen tot Biosfeerreservaat, heeft geen massatoerisme, geen (of nauwelijks) hoogbouw en geen reclameborden. Natuur, cultuur en architectuur lijken er in perfect evenwicht te zijn. Dit is grotendeels te danken aan César Manrique, de veelzijdige lokale artiest (schilder, beeldhouwer, landschapsarchitect) die vanaf eind jaren 60, met medewerking van de lokale autoriteiten, het eiland voorzag van een aantal unieke projecten, die we uiteraard gaan bezoeken tijdens onze rondreis.

Van dag tot dag

Dag 1: We landen op het vliegveld van Arrecife, de gezellige hoofdstad van het eiland en belangrijke haven. We bezoeken er o.a. de oude visserswijk San Ginés met gelijknamige lagune. Het bij de haven gelegen 16e eeuwse fort Castillo de San Gabriel is nu een klein historisch museum.

Dag 2: We begeven ons al in de voetsporen van César Manrique en bezoeken zijn voormalige woonhuis en atelier, dat nu de stichting is die naar hem genoemd is, in de plaats Tahiche. Een ingenieuze constructie gebouwd in vijf zogenaamde vulkaanbellen, waarvan de bovenste verdieping geïnspireerd is op de traditionele architectuur van het eiland: witgekalkte kubusvormige huizen met groene of blauwe luiken en vensters. omgeven door een enorme tuin. Over tuinen gesproken: vandaag bezoeken we ook César’s beroemde Jardín del Cactus. Van een groot stuk lavagrond wist hij een indrukwekkende tuin te maken met meer dan 1400 verschillende soorten cactussen. Een derde creatie van César Manrique bevindt zich in de centraal gelegen plaats San Bartolomé, het Monument en Museum voor de Landbouwers. Een eerbetoon aan het zware werk van de boeren op dit moeilijk te bewerken eiland. Via de mooie plaats en voormalige hoofdstad Teguise, rijden we verder naar de andere kant van het eiland waar we eindigen aan de ruige kust van de Caleta de Famara.

Dag 3: We gaan naar het Nationale Park van Timanfaya, een van de absolute hoogtepunten van Lanzarote. De route gaat door een woest vulkaan- en lavalandschap, ontstaan als gevolg van twee episodes van heftige vulkaanuitbarstingen in de 18e en 19e eeuw. Onderdeel van deze excursie is de busroute langs de vuurbergen. Vanaf de Mirador de Montaña Rajada heb je een fantastisch uitzicht over de lavazee en we bezoeken uiteraard het restaurant Mirador El Diablo, waar het eten gegrilled wordt met behulp van een op grote diepte aanwezige magmakamer die nog altijd gloeiend heet is. We rijden verder naar het mooie plaatsje Yaiza en de prachtige zuidwestkust bij El Golfo, met groen gekleurde lagunes en zoutpannen.

Dag 4: We gaan in noordelijke richting en bezoeken nog enkele magnifieke creaties van César Manrique, waaronder zijn meesterwerk: de ‘Jameos del Agua´ en de ´Cueva de los Verdes´. Ze maken deel uit van hetzelfde vulkanische tunnelsysteem dat ontstond na de laatste uitbarsting van de nabijgelegen Corona-vulkaan, zo’n drieduizend jaar geleden. De lava die naar de zee stroomde vormde een uitgebreid tunnelstelsel. Als het tunneldak in de loop van de tijd instort ontstaan er openingen die “jameos” heten. Deze vulkaantunnel gaat dwars door het hart van de Corona-vulkaan en komt uit in de Atlantische Oceaan. De ´Jameos del Agua’ is een indrukwekkende ruimte met onder andere muziekpodia, een bar, restaurant, zoetwatermeertje en weelderige begroeiing. Een unieke combinatie van moderne architectuur die naadloos overvloeit in de natuurlijke omgeving. Vlak ernaast ligt het ´Casa de los Volcanes´, een bezoekerscentrum voor iedereen die geïnteresseerd is in vulkanologie. De andere ingang van dezelfde vulkaantunnel is de ´Cueva de los Verdes’.

De route gaat verder naar Órzola, in het uiterste noorden van het eiland , door een landschap dat “malpaís” (slecht land) heet, en dat duidt op de brokkelige, droge, zwarte lavagrond waar op het eerste gezicht niets lijkt te kunnen groeien of leven. Vanaf Órzola hebben we een mooi uitzicht op het eiland La Graciosa, en gaan daarna verder naar de Mirador del Rio, weer een creatie van César. Een uniek panoramapunt in een uitgeholde vulkaanrots aan de kust, met café en terrassen. We rijden terug via het authentieke binnenland met de typische plattelandsarchitectuur van dorpjes zoals Yé en Haría en een oase-achtige landschap met vele palmbomen.

Dag 5: We bezoeken de unieke wijnstreek La Geria, waar de wijnranken in het lavalandschap beschermd worden door halfronde stenen muurtjes. Met name de witte malvasia-druif wordt hier verbouwd en heeft dankzij de bijzondere eigenschappen van klimaat en bodem, een bijzonder goede kwaliteit. We bezoeken er een bodega en gaan daarna via het natuurgebied ´los Ajaches´, een wildwest-achtig gebied, naar een van de mooie stranden in het zuiden. Op deze dag vliegen we terug naar Nederland.

Data & Prijzen
VertrekdatumReisduurPrijsEenpersoonstoeslag
9 t/m 13 november 20215 dagen€ 1.095,-€ 150,-
9 t/m 16 november 20218 dagen€ 1.295,-€ 210,-

Het reisprogramma bestaat uit 5 dagen. U kunt ervoor kiezen om deze reis te verlengen met 2 extra nachten, deze extra dagen kunt u naar eigen wens invullen!

Inclusief:
– retourvlucht Amsterdam – Lanzarote
– 4 of 7 overnachtingen
– kamers met bad/douche en toilet
– verzorging op basis van logies en ontbijt
– deskundige Nederlandse reisleiding
– excursies als omschreven inclusief vervoer

Exclusief:
– administratiekosten (€15,- per boeking)
– entreegelden
– ruimbagage
– overige lunches en diners
– drankjes
– fooien

Reisleiding:
Petra van Mullekom

Hotel:
Nog niet bekend

Vluchtschema:
Nog niet bekend

Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Boek deze reis
Galerij