Op visite bij de Friese Adel

Tijdens deze reis worden prachtige verhalen afgewisseld met anekdotes, romantische liefdesgeschiedenissen maar ook met verhalen waarin geweld en rampen voorkomen. We bezoeken enkele states, ooit behorend aan de (Friese) adel die een grote stempel op hun omgeving hebben gedrukt. Bearn Bilker, voorzitter van Stichting Staten en Stinzen leidt ons rond!

  • Thema’s van de reis: Architectuur, Geschiedenis, Natuur
  • Bestemming: Friesland | Nederland | Europa
  • Vertrekdatum: 5 oktober 2020 (VOL)
  • Reisduur: 4 dagen
  • Busreis

Via deze link kunt u de brochure van deze reis downloaden en/of printen.

Reisomschijving
Van dag tot dag
Boek deze reis
Data & Prijzen
Galerij

Onze vierdaagse reis speelt zich af in de sporen van de Friese adel. We zijn als het ware bij hen op visite! We nemen een (brutaal) kijkje achter de schermen bij deze adel van toen maar ook van nu. Wat is er te zien? Wat is er te ervaren en wat kunnen wij er van leren?

Onder leiding van rasverteller en bij uitstek kenner van de adel, Bearn Bilker worden prachtige verhalen afgewisseld met anekdotes, romantische liefdesgeschiedenissen maar ook met verhalen waarin geweld en rampen voorkomen. Centraal staat natuurlijk het bezoek aan diverse staten, ooit behorend aan de adel of nog steeds in handen van Friese families, die een enorme stempel op hun omgeving hebben gedrukt.

We verblijven in Leeuwarden in het Hotel Paleis het Stadhouderlijkhof, dat kan niet anders. Het was de hofstad van de Friese Nassaus maar ook de hoofdstad van de Friese adellijke families, waar ze allemaal hun winterverblijf hadden, de zogenaamde stadshuizen. In het voorjaar, zomer en de vroege herfst verplaatsen ze hun verblijf naar de states, hun landelijke buitenplaatsen.

Dag 1: In de loop van de middag wordt u verwacht in hotel-Paleis het Stadhouderlijkhof in Leeuwarden. Inchecken kan vanaf 15.00 uur. Na het avondeten in restaurant “Us heit” vertelt Bearn Bilker, voorzitter van Stichting Staten en Stinzen, voorzitter van Stichting Nassau Friesland en bij uitstek kenner van de adel, over het ontstaan van de Friese adel. Markante namen zullen de revue passeren: Harinxma, Eysinga, Cammingha, Burmania, Heemstra, Sytzama, Sirtema van Grovestins enz.

Dag 2: Vandaag verkennen we Noordoost-Friesland met zijn vele states en stinzen, beginnend bij Dekemastate in Jelsum. Onder deskundige begeleiding bekijken we de authentiek ingerichte state van eens de familie van Wageningen.
Via Marrum en Ferwerd belanden we in Hegebeintum waar we de kerk van Hegebeintum op de hoogste terp van Friesland bezoeken. Hier treffen we in het interieur onder ander de rouwborden van de Friese adel en een gids vertelt ons haar geschiednis. Hierna gaan we langs Harstastate richting Holwerd naar de Sjuxmastate te Waaxens, waar op het kerkhof de Harinxma’s begraven liggen. Via Dokkum en Wouterswoude komen we in Driezum met de Rinsmastate. De lunch is in Oudwoude in café restaurant Lauwersland. Daarna gaan we naar de meest authentieke state van Friesland, Fogelsanghstate in Veenklooster. De state is pariculier eigendom van Barones Van Harinxma thoe Slooten met bijbehorend park en bos. Na de verhalen over deze state door Bearn Bilker neemt hij ons mee voor een wandeling door Veenklooster met ook uitleg over It Lytse Slot en de Brink.
In Veenwouden bezoeken we de middeleeuwse torenstins Schierstins om vervolgens via Oudkerk, De Klinze en Staniastate weer terug te keren naar Leeuwarden.
Na het avondeten vertelt Bearn Bilker ons het verhaal over de Nassaus in het Stadhouderlijk hof.

Dag 3: Vanochtend maken we een stadswandeling door Leeuwarden, waarbij onze route ons langs de Stadshuizen van de Friese adel voert. Natuurlijk komt daarbij ook de stadhouderlijke familie aan de orde: de Nassaus. Zij drukten een zware stempel op het leven van de elites. We besluiten de wandeling in de Grote Kerk, hoofdzakelijk de kerk van de Nassaus en de Oranjes, maar hier kwamen ook de adel bijeen en werden ze begraven.
Hierna is er vrije tijd voor lunch in Leeuwarden. s Middags vertrekken we voor een rondritje door Noord-West Friesland om uiteindelijk uit te komen bij Marssum voor een bezoek aan het orginele en authentieke Poptaslot, ook wel Heringastate genoemd. Hier maken we ook een wandeling door het dorp, waar de hofjes van het Slot zichtbaar aanwezig zijn. Tijdens het diner vanavond vertelt Bearn Bilker ons anekdotes uit de Friese adelsgeschiedenis!

Dag 4: We nemen onze bagage mee in de bus en gaan richting het zuiden van de provincie. Op de Epemastate in Ysbrechtum heet Jonkheer Tjalling van Eysinga ons van harte welkom met een kop koffie en bezoek aan de state. Daarna gaan we naar Heerenveen en rijden langs Huize Voormeer. Oenemastate en Crackstate om vervolgens in Hotel Tjaarda in Oranjewoud te lunchen. Na de lunch vertelt Bearn ons over de historie van Oranjewoud en over de states en de adel van Oranjewoud. Hierna zijn we te gast op Klein Jagtlust, waar we naar toe wandelen.Tenslotte zien we tijdens een korte rondrit Landgoed Oranjewoud, Oranjestein en de Overtuin met eventueel Museum Belvédere. Rond 16.30 uur nemen we afscheid van elkaar en van de mooie provincie Friesland en de bus brengt ons naar het station van Heerenveen (en eventueel op verzoek terug naar Leeuwarden).

De volgende staten en stinzen gaan we ook daadwerkelijk naar binnen:
– Fogelsanghstate
– Schierstins
– Stadhouderlijk Hof
– Princesehof
– Dekema state
– Epemastate
– Poptaslot

Het maximale aantal deelnemers voor deze reis is bereikt. Wij kunnen u op de wachtlijst plaatsen. U kunt telefonisch of via e-mail contact met ons opnemen.

VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
5 oktober 2020 (VOL)€695,- per persoon€126,-

Inclusief:
– 3 overnachtingen in Leeuwarden
– kamers met douche en toilet
– verzorging op basis van logies en ontbijt
– lunch op dag 2 en 4
– 3 diners (dag 1, 2 en 3)
– vervoer met comfortabele minibus
– alle entrees volgens programma
– rondleidingen en avond-lezingen volgens programma

Exclusief:
– administratiekosten (€15,- per boeking)
– lunch op dag 3
– drankjes bij diners
– eventuele fooien en persoonlijke uitgaven

Reisleiding:
Bearn Bilker

Hotel: Hotel Paleis het Stadhouderlijkhof Leeuwarden

De minimale groepsgrootte is 10 personen. De maximale groepsgrootte is 15 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.