Ostfriesland

Ostfriesland, het land van dijken en schitterende dorpjes met fraaie bakstenen kerkjes. Het land van havenplaatsjes en viskramen, veen en ontginning, moderne kunst en rijke geschiedenis. Ga mee op ontdekkingstocht!

 • Thema van de reisGeschiedenis
 • Bestemming: Ostfriesland | Duitsland | Europa
 • Vertrekdata: 13 juni 2021
 • Reisduur: 5 dagen
 • Busreis
Reisomschrijving

Ostfriesland is een gevarieerd en voor veel mensen onbekend gebied. Het is een land van dijken en schitterende dorpjes met bakstenen kerkjes. Het is een land van havenplaatsen en viskramen, veen en ontginning, moderne kunst en rijke geschiedenis. Historicus Nick Kieft neemt u mee naar dit gebied vlak ten oosten van de provincie Groningen en laat haar geschiedenis herleven.

Vlak over de Nederlandse grens ligt een uniek gebied met een unieke geschiedenis. Gekneed door de werking van storm en getij heeft Oost-Friesland veel overeenkomsten met Noord-Nederland. We zien de prachtige kerken waar de beeldenstorm aan voorbij is gegaan. We bezoeken een borg die al 800 jaar in handen van dezelfde adellijke familie is en een spectaculair mooie, splinternieuwe kerk in een uithoek van het land. In een pittoresk dorpje herinnert de intieme joodse begraafplaats aan de rauwe wonden uit het verleden. De Upstalsboom bij Aurich symboliseert de oude Friese Vrijheid, die ook tussen Vlie en Lauwers nog altijd bestaat. In Emden zien we een prachtige expositie in de Kunsthalle.

Deze reis laat ons veel begrijpen van de vaak verrassende geschiedenis van dit stukje Duitsland en tegelijkertijd ook van onze eigen geschiedenis.

Van dag tot dag

Dag 1: Op eigen gelegenheid reist u (per trein/auto) naar het Asgard Hotel (1 nacht) in Groningen. U kunt bijvoorbeeld facultatief het Groninger Museum bezoeken. Op deze avond is geen diner inbegrepen. Groningen heeft vele restaurants, we adviseren u graag.

Dag 2:  We vertrekken na het ontbijt naar Nieuwe Schans vanwaar we langs de oude oever van de Dollard een kijkje nemen bij het steenhuis van Bunderhee. We lunchen in de havenstad Leer en rijden daarna door naar Ditzum, waar we in het rustieke haventje koffie drinken. We bezoeken vervolgens de plaats waar ooit het machtige klooster Ihlow heeft gelegen. Ihlow was een dochterklooster van de grote cisterciënzer abdij van Aduard in Groningen. Dan rijden we langs het monument van de Upstalsboom. Hier troffen op de dinsdag na Pinksteren de afgevaardigden van de zeven Friese Zeelanden tussen Vlie en Wezer elkaar om geschillen op te lossen, wetten en verdragen te bekrachtigen en om raad te vragen. Deze bijeenkomst werd voor het eerst in 1156 gehouden en liep, met onderbrekingen door tot in de 15e eeuw. Aan het einde van de dag checken we in in ons hotel in Aurich.

Dag 3: Vandaag bezoeken we eerst de stad Norden met de indrukwekkende Ludgerikerk. Dit is de grootste middeleeuwse kerk van Ostfriesland en is gewijd aan St Liudger, de apostel der Friezen, die in Werden begraven ligt. De kerk bezit ook een schitterend Schnittgerorgel. Arp Schnittger geldt als de Stradivarius van de orgelbouwers. Daarna vertrekken we naar het gebied Krummhörn, Dit is een schitterend voorbeeld van wierdenland zoals we dat ook in Groningen en Friesland kennen. We bezoeken de Osterburg in Groothusen en bekijken het dorpje Pewsum, waar ooit de graven van Ostfriesland hun zetel hadden. Dan gaan we door naar Greetsiel voor de lunch. Greetsiel is de geboorteplaats van Ubbo Emmius, de eerste rector van de Groninger universiteit en een groot geleerde in zijn tijd. Verder liep de vloot van de beruchte vijftiende-eeuwse zeerover Klaas Störtebeker hier nog wel eens binnen. In de middag rijden we naar Marienhafe waar we de indrukwekkende restanten van de enorme kerk die hier tot zijn afbraak in de jaren 1820 heeft gestaan, bekijken.

Dag 4: Deze dag rijden we via een mooie route langs Berum naar Dornum, waar we de fraaie Wasserburg en de Joodse begraafplaats bekijken. Dan rijden we verder langs de kust tot we in Carolinensiel komen. Hier kunnen we lunchen en even rondkijken. Na de lunch rijden we verder naar het dorpje Buttforde waar een van de zeldzame Granit-Quaderkirchen te vinden is. Voor de komst van de baksteen werden er kerken gebouwd van bewerkte zwerfkeien. Dan vervolgen we onze tocht naar het stadje Jever. Hier bezoeken we de Stadtkirche met het schitterende grafmonument van Edo Wiemken uit de zeventiende eeuw. Ook het Schloss Jever is de moeite van een bezoekje waard. ’s Avonds eten we in de historische Gaststätte Haus der Getreuen, waar onder andere Bismarck heeft gegeten.

Dag 5: Na het ontbijt bezoeken we de dorpskern van Campen met zijn indrukwekkende gewelfschilderingen. In de havenstad Emden is er voldoende tijd voor een lunch daarna bezoeken we de Johannes á Lasco bibliotheek en de Kunsthalle (hedendaagse kunst). Hierna rijden we terug naar Groningen.

Data & Prijzen
VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
13 juni 2021€835,- per persoon€145,-

Inclusief:

 • 1 overnachting in het Asgard Hotel Groningen
 • 3 overnachtingen in Aurich in Altstadthotel Twardokus
 • kamers met bad/douche en toilet
 • verzorging op basis van logies en ontbijt
 • Diner op dag 2 en dag 4
 • vervoer met comfortabele minibus
 • deskundige Nederlandse reisleiding
 • excursies als omschreven

Exclusief:
– administratiekosten (€15,- per boeking)
– entreegelden (circa €50,-)
– lunches en overige diners
– drankjes
– fooien

Reisleiding:
Nick Kieft

Hotel: Asgard Hotel (1 nacht), Altstadthotel Twardokus (3 nachten)

Vervoerschema: Groningen NS Station (09:00)

Indien u geen gebruik wilt maken van een overnachting in Groningen krijgt u een korting van 35 euro p.p. op de reissom en kunt u op dag 2 instappen bij Groningen N.S. of het Asgard Hotel om ca.09.00 uur.

De minimale groepsgrootte is 10 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Boek deze reis
Galerij
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image