Polen, via Teutoonse ridderorde naar de Hanze

  • Thema van de reis: geschiedenis, natuur
  • vertrekdatum: 30 april 2022
  • Reisduur: 9 dagen
  • Busreis

Polen is een land met een rijke geschiedenis. Aan het einde van de 12de eeuw ontstond naast de Tempeliers een nieuwe ridderorde, de Duitse of Teutoonse orde. De orde had twee doelen; naast militaire beveiliging van de veroverde gebieden in het Heilige land namen ze de verzorging en verpleging op zich van gewonde kruisvaarders. De indrukwekkende bouwwerken die vandaag de dag nog steeds te bewonderen zijn vormen de kern van deze reis.

Reisomschrijving

Polen is een land met een rijke geschiedenis. Tijdens de middeleeuwen en de renaissance is het zelfs een machtig en groot rijk in Europa. Aan het einde van de 12de eeuw ontstond naast de Tempeliers een nieuwe ridderorde, de Duitse of Teutoonse orde. De orde had twee doelen; naast militaire beveiliging van de veroverde gebieden in het Heilige land namen ze de verzorging en verpleging op zich van gewonde kruisvaarders. De indrukwekkende bouwwerken die vandaag de dag nog steeds te bewonderen zijn vormen de kern van deze reis.

Uw gids tijdens deze reis, Koos Reitsma, neemt u graag mee om er over te vertellen. We maken een duik in de geschiedenis van de geboorte van het land Polen, de link met de Teutoonse ridderorde maar ook de Hanzeconnectie. We zien burchten en forten in de Teutoonse bouwstijl met de kenmerkende rode bakstenen, wandelen door de Hanzestad Gdansk en worden herinnerd aan de vernietigende kracht van de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd raken we ook onder de indruk van het herstelvermogen van Polen.
Vanuit de steden Poznan, Torun en Gdansk bezoeken we dorpen en steden met uitstekend bewaarde middeleeuwse centra. Al rijdend door glooiende, groene en ook bosrijkee landschappen komt de geschiedenis bij u binnen. Natuurlijk genieten we ook van het lekkere eten wat Polen voor u in petto heeft.

Dag tot dag

Dag 1
Op eigen gelegenheid reist u (per trein/auto) naar het Asgard Hotel (1 nacht) in Groningen*.

Dag 2
Na het ontbijt vertrekken we per bus naar Poznan (ca. 800 km). Poznan wordt ook wel de eerste koningsplaats van historisch Polen benoemd. ’s Avonds hebben we een gezamenlijk welkomstdiner. ( 1 nacht )

Dag 3
Vanochtend maken we een stadswandeling door het kleurrijke centrum van Poznan met o.a. de Oude Markt, de gotische kathedraal ui 958 en het Archdiocese Museum van de aartsbisschoppen. Na de lunch verlaten we Poznan en rijden naar Gniezno, vermoedelijk de eerste hoofdstad van historisch Polen. We bezoeken de beroemde basiliek van de Hemelvaart van de heilige maagd Maria en St/ Adalbert met zijn dubbele bronzen deuren. Aan het einde van de middag komen we aan in Torun, de verstopte parel in de Poolse kroon. We verblijven twee nachten in het centrum, nabij de rivier.

Dag 4
Vanochtend maken we kennis met het centrum van Torun. Naast een bezoek aan het voormalige stadhuis, kunnen we een bezoek aan het geboortehuis van Copernicus natuurlijk niet overslaan. Na de lunch rijden we naar het stadje Celmno nad Wisla, min of meer gesticht door de Teutoonse ridderorde. Omdat het onbeschadigd door oorlogen is gekomen is het een zeer authentiek middeleeuws stadje met een vrijwel complete stadsmuur en meerdere torens.

Dag 5
Na het ontbijt nemen we afscheid van Torun. Onze eerste stop is het stadje Kwidzyn. Hier bouwde de Teutoonse ridderorde in 1233 een burcht. Later werd er een prachtige kathedraal bijgebouwd, die we gaan bezoeken. Na de lunch rijden we door naar Malbork, met het imposante kasteel Malbork of ook wel Slot Mariënburg genoemd (Unesco Werelderfgoed lijst). Het is het oude hoofdkwartier van de Teuronische ridderorde. Onder begeleiding van een lokale gids maken we een complete tour door het kasteel. Het kasteel bestaat uit een “Hochschloss” de eigenlijke residentie met kapel en kapittelzaal in gotische stijl, een “Mittelschloss” met slaap- en eetzalen, ziekenhuis en wapenkamers en een “Unterschloss” vanuit waar de huishoudelijke diensten werden georganiseerd. Na dit bezoek rijden we door naar Gdansk, waar we drie nachten blijven.

Dag 6
Gdansk maakte lang deel uit van het Hanzestedenverband. Hier vestigden zich in het verleden vele Nederlandse (graan)handelaren. De stad waar aan de oevers de eerste schoten van de tweede wererldoorlog zijn gevallen en die het zwaar te verduren had in deze oorlog. De stad waar in 1980 de arbeidsopstand leidde tot de unieke oprichting van de onafhankelijke vakbond “Solidamosc “onder leiding van Lech Walesa. Uniek omdat het plaats vond in een land met communistisch regime. We maken vanochtend een wandeling door het historisch centrum. Opvallend zijn de verschillende Nederlandse invloeden in de bouwstijl. We bezoeken het voormalig raadhuis met haar imposante “Rode Zaal”, de witte Mariackikerk en de geboorteplaats van de onafhankelijke vakbondsbeweging Solidarnosc.
Na de lunch hebt u een vrije middag in Gdansk, uw gids geeft u suggesties.

Dag 7
Vandaag maken een mooie uitgebreidere dagtrip met twee bestemmingen. Als eerste gaan we naar het schilderachtige Frombork, de woon en werkplaats van de Poolse astronoom Copernicus. We bezoeken hier het o.a. het Copernicusmuseum, gevestigd in het voormalig bisschoppelijk paleis uit de 14e eeuw en de mooiste kerk van de Teutoonse Orde. De bouwstijl en rode kleur zal herkenbaar overkomen.

Via een afwisselend glooiend bosrijke omgeving rijden we naar het verscholen Lidzbark Warminski. Hier bezoeken we het door de Teutonische orde gebouwde, prachtige ‘burcht van de bisschoppen’. Deze burcht heeft in het verleden beduidend minder beschadigingen gehad dan Malbork kasteel, waardoor de burcht een goede indruk geeft van hoe Malbork kasteel er van binnen uitgezien heeft. Na dit bezoek is er enige tijd om wat rond te dwalen in dit rustiek stadje. Wellicht dat u een standbeeld van Napoleon tegenkomt!
Op de weg terug naar Gdansk rijden we voor een deel langs de kust, onder andere over de schoorwal, die de Oostzee scheidt van het meer van de Wislaschoorwalhaf.

Dag 8
Na het ontbijt vertrekken we naar Rostock. Zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, is de stad in DDR-tijden weer opgebouwd. De stad werd een proeftuin om de fantasieloze “Plattenbau” mooier te maken en aan te laten sluiten bij de bewaard gebleven oudere bebouwing. In de Mariakerk zien we naast het prachtige interieur ook het oudste astronomische uurwerk van het noorden. Ter afsluiting van deze reis eten we gezamenlijk in de stad.

Dag 9
We reizen terug naar Nederland om aan het einde van de middag weer te arriveren bij Asgard Hotel in Groningen.

Data & Prijzen
vertrekdatumprijs per persoontoeslag 1 persoonskamer
30 april 2022€ 1595,-€ 200,-

Inclusief:

– 8 overnachtingen (1 x Groningen, 1 x Poznan, 2 x Torun 3 x Gdansk, 1 x Stralsund)
– kamers met bad/douche en toilet
– verzorging op basis van logies en ontbijt
– 4 gezamenlijke diners
– vervoer met comfortabele minibus
– deskundige Nederlandse reisleiding
– rondleiding met gids Kasteel Malbork
– excursies als omschreven

Exclusief:

– boekingskosten ( € 15,- per boeking)

-Stichting Garantiefonds Reisgelden ( € 5,- p.p.)

– lunches en diners op niet genoemde dagen

– entreegelden

– drankjes

– fooien

Reisleider: Koos Reitsma

Opstapplaats: Asgard Hotel Groningen

Boeken
Fotogalerij
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image