Sussex, historische steden en Engelse tuinen

In Zuidoost Engeland biedt het graafschap Sussex alles op het gebied van natuur, geschiedenis, ruimte en rust. We maken tijdens de reis kennis met historische bezienswaardigheden, landschappelijk schoon en Engelse tuinen, onder begeleiding van Annemarie Aardewerk.

reisbeschrijving

In Zuidoost Engeland biedt het graafschap Sussex veel op het gebied van ruimte, rust, natuur en geschiedenis. De spectaculaire kustlijn, de glooiende landschappen tezamen met het kleurrijke verleden bieden een boeiend decor voor deze reis. Annemarie Aardewerk neemt u mee naar de historische plekken, landschappelijk schoon en de Engelse tuinen.

dag tot dag

Dag 1 Vanaf de opstapplaatsen Utrecht en Breda vertrekken we naar Calais voor de overtocht naar Dover. Bij aankomst in Dover ziet u de indrukwekkende witte krijtrotsen uit de zee rijzen. We brengen een bezoek aan Godinton House op een schitterende locatie met prachtige tuinen omlijst met heggen. Na de afternoon tea gaan we richting ons hotel in Peasmarsh voor het diner en overnachting.

Dag 2 Na het ontbijt staat Follers Gardens op het programma: een tamelijk recent aangelegde modern ontworpen tuin. De tuin voegt zich op organische wijze in het landschap en volgt de beweging van heuvels en hellingen. In korte tijd heeft Follers zich gevestigd als één van de toonaangevende tuinontwerpen van Engeland.

Na de koffie vervolgen wij onze weg naar Berwick. In Berwick Church zien we kleurrijke muurschilderingen van kunstenaars van de zogenaamde Bloomsbury Group. In de oorlogsjaren werkten hier verschillende vooraanstaande kunstenaars onder wie Vanessa Bell. Pal naast de kerk ligt de gezellige 200 jaar oude pub The Cricketers Arms in een fraaie cottage tuin. Hier hebben we de lunch. In de middag brengen we nog een bezoek aan Marchants Hardy Plants, een kleine kwekerij met veel specialiteiten. onder meer agapanthus, kniphofia miscanthus en molinia. De eigenaar Graham Gough, een echte “plantsman’ en specialist, ontvangt ons persoonlijk.

Dag 3 Vanochtend bezoeken we Charleston House, ooit een verzamelplaats voor kunstenaars. Het schilderachtige huis ligt te midden van een verstilde mediterrane tuin. Vanaf 1916 leefden hier de kunstenaars Vanessa Bell ( zus van Virginia Woolf) en Duncan Grand, die er hun flamboyante vriendenkring ontvingen. Ze verfraaiden het huis met bijzondere kunstwerken en decoraties. Great Dixter, gelegen in East-Sussex, is al even vermaard en gewaardeerd en was voorheen eigendom van Christopher Lloyd. We bekijken het huis met één van de mooiste tuinen van Engeland.

Dag 4 In het historische kuuroord Royal Tunbridge Wells heeft u vanochtend vrij om te winkelen. The Pantiles is een oude arcade met verscheidenheid aan winkels in het hart van de stad. Penshust Place is een subliem voorbeeld van 14de eeuwse architectuur en is nog altijd privébezit. De bijbehorende terrassen en muren in de 10 hectare grote tuin stammen uit de 16de eeuw. Na het bezichtigen van het kasteel maken we een wandeling om zo de verborgen tuinkamers te ontdekken. In de middag gaan we naar Standen House and Gardens die onder het beheer van de National Trust vallen. Standen is ontworpen door Philip Webb en geldt als een hoogtepunt van de Engelse “Ärts and Crafts” beweging uit de 19e eeuw. Het interieur is verzorgd door William Morris en ademt de traditionele Engelse sfeer en kwaliteit uit. Het huis is prachtig gelegen in een glooiend landschap en de wondermooie tuinen zijn onlangs geheel gerestaureerd.

Dag 5 De enthousiaste eigenaren Paul en Pauline McBride ontvangen ons vanochtend in de Sussex Prairie Gardens. In deze opvallende nieuwe tuin met veel sierlijke grassen en zachte kleuren staan ongeveer 600 verschillende variëteiten. Na de koffie gaan we uitwaaien aan zee, op de boulevard van Brighton. De victoriaanse badplaats heeft nog haar exotische grandeur behouden met pier, het Royal Pavillion en de oude smalle straatjes (The Lanes). We besluiten onze dag vandaag met een bezoek aan Rye, één van de mooiste dorpen in Sussex. De high tea nuttigen we in het fameuze The George, een eeuwenoud hotel en trots monument het dorp. De aankleding is een comforabele mix van antiek en modern met een tijdloze sfeer van rust en verwennerij.

Dag 6 Na het ontbijt is het tijd voor onze terugreis van Dover naar Calais, Breda en Utrecht.

Data & prijzen
Vertrekdatumprijs per persoonéénpersoonstoeslag
14 juni 2022volgtvolgt
Boeken
foto galerij