Thüringen en de geschiedenis van de Oranjes

Onder bezielende leiding van Oranjekenner Bearn Bilker ontdekken we Thüringen, waar de wortels liggen van ons huidige vorstenhuis.

  • Thema’s van de reis: Geschiedenis, Natuur
  • Bestemming: Thüringen | Duitsland | Europa
  • Vertrekdatum: 24 augustus 2020
  • Reisduur: 6 dagen
  • Busreis

Via deze link kunt u de brochure van deze reis downloaden en/of printen.

Reisomschrijving
Van dag tot dag
Data & Prijzen
Boek deze reis
Galerij

Oranje kenner Bearn Bilker neemt ons mee naar zijn geliefde Thüringen. Uit Thüringen stammen vele grote componisten, beeldende kunstenaars, denkers en wetenschappers die de Duitse zowel als de West-Europese cultuur, in hoge mate beïnvloed en zelfs gevormd hebben. Maar ook ons huidige vorstenhuis heeft vele banden met dit deel van Duitsland. Tijdens deze reis beleven we de geschiedenis van Thüringen door de levendige verhalen die Bearn Bilker ons vertelt.

Dag 1: Vandaag rijden we naar ons hotel in Bad Blankenburg. Ter hoogte van Eisenach stapt onze gids de heer Bearn Bilker in en vertelt ons onderweg al wat van de streek. Na het diner geeft dhr. Bilker een lezing over de ontmoeting van koningin Wilhelmina en prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin.

Dag 2: We vertrekken na het ontbijt naar Stamslot van de familie Schwarzburg, Schloss Schwarzburg, een stille getuigenis van een bewogen geschiedenis. Het slot ging ten onder in de 2e WO, maar langzaam aan wordt het slot weer in ere hersteld. We wandelen naar het slot en tijdens deze wandeling vertelt dhr. Bilker over haar inwoners en geschiedenis. We brengen een bezoek aan de Kaisersaal die gerestaureerd is.
’s Middags maken we een rondrit door het prachtige en bergachtige Thüringen. Een schoon en afwisselend gebied met talrijke karakteristieke dorpjes en steden. Dhr Bilker vertelt ondertussen over de tijden van weleer, de DDR tijd en hoe het er tegenwoordig is. We zien voorbeelden van hoogtij en verval. We stoppen bij de kloosterruïne Paulinzella met bijbehorend Jagdschloss en rijden terug naar ons hotel in Bad Blankenburg, bekend vanwege Friedrich Fröbel ( 1782-1852), stichter van de Kindergarten en het kleuteronderwijs. In aansluiting op deze dag vertelt Angelika Bilker-Steiner, de vrouw van dhr Bilker na het diner over het leven in de DDR-tijd.

Dag 3: Vandaag bezoeken we Rudolstadt, de residentie van het voormalige vorstendom Schwarzburg-Rudolstadt. In de 18e en 19e eeuw beleefde de stad samen met Weimar en Jena een culturele bloeiperiode. Het is de plaats waar Goethe en Schiller elkaar voor het eerst hebben ontmoet. We maken een historische wandeling, waarbij we ook het bekende Schillerhaus bezoeken. We lunchen in het opvallende Kartoffelhaus op de markt en gaan daarna naar het indrukwekkende kasteel Schloss Heidecksburg. Het is één van de mooiste barokkastelen van Thúringen, hoofdzetel van de vorsten van Schwarzburg-Rudolstadt. In 1868 trouwden de grootouders van koningin Juliana hier. In de hoofdvleugel zien we een aantal vertrekken die nog de authentieke baroksfeer ademen en er is een prachtige expositie Rococo en miniature te bewonderen. s ‘Avonds na ons diner vertelt dhr. Bilker interessante verhalen over de Duitse vorstenhuizen.

Dag 4: Na het ontbijt rijden we naar Schloss Kochberg. Het landgoed is verbonden met Weimar en Goethe door een bijzonder, tot op heden mysterieus liefdesverhaal . De kamers – van het boudoir tot de balzaal – zijn nog steeds ingericht met meubels en kunstvoorwerpen uit de collectie van Charlotte von Stein. Het brengt ons terug in de tijd waarin Goethe zijn boezemvriendin hier vaak bezocht. De middag staat in het teken van Arnstadt, de stad van Bach. Veel van de leden van de familie Bach hebben in Arnstadt gewerkt als musicus. Van 1703-1707 was Johann Sebastian Bach hier werkzaam als organist en cantor van de “Neue Kirche” die thans Bachkirche heet. Het orgel waarop hij speelde bestaat nog, alleen de buitenvleugels werden er later opgezet en het toetsenbord wordt tentoongesteld in het museum. Ter afsluiting van deze dag hebben we vanavond een verrassingsdiner op de Kienberg, een bijzondere ervaring!

Dag 5: Na het ontbijt gaan we naar een fabriek waar het beroemde Thüringer porselein gemaakt wordt. Het is een onderneming die nog volop in bedrijf is en krijgen hier een rondleiding. De middag besteden we aan het prachtig gelegen Schloss Burgk, zomerresidentie van het vorstelijk geslacht Reuss. Dhr. Bilker vertelt u uitgebreid over de vorstelijke familie, die veel verbindingen met de Oranjes had. Via het kleine stadje Saalfeld, waar we nog even kunnen rondwandelen en een terrasje pakken, rijden we terug naar ons hotel waar we vanavond ook voor de laatste keer gezamenlijk eten.

Dag 6: Vandaag keren we huiswaarts, maar niet voordat we nog een laatste bezoek brengen aan het prachtig gelegen Burg Gleichen. Dhr. Bilker vertelt hier de Sage van de graaf van Burg Gleichen.

VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
24 augustus 2020€895,- per persoon€125,-

Inclusief:
– 5 overnachtingen in Bad Blankenburg
– kamers met bad/douche en toilet
– verzorging op basis van halfpension (ontbijt en diner)
– vervoer met comfortabele minibus
– deskundige Nederlandse reisleiding
– excursies als omschreven
– diverse lezingen en vertellingen van de heer Bilker en zijn vrouw Angelika

Exclusief:
– administratiekosten (€15,- per boeking)
– entreegelden (circa €35,-)
– lunches
– drankjes
– fooien

Reisleiding:
Bearn Bilker

Hotel: nog niet bekend

Vervoerschema:
– 08:00 Groningen NS
– 09:30 Zwolle NS
– 11:00 Arnhem Hotel van der Valk

De minimale groepsgrootte is 10 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.