Graanrepubliek on Tour

Schrijver Frank Westerman neemt u mee op een tijdreis door het strakke Groninger akkerland aan de Dollard, waar de geschiedenis heftig tekeer is gegaan. Vooraf houdt Frank een lezing over het bewogen leven van staatsman Sicco Mansholt, een van de grondleggers van het verenigd Europa.

Via deze link kunt u de brochure van deze reis downloaden en printen.

Reisomschrijving

Schrijver Frank Westerman neemt u mee op een tijdreis door het strakke Groninger akkerland aan de Dollard, waar de geschiedenis heftig tekeer is gegaan. Door stil te staan bij markante ‘littekens’ in het landschap brengt hij de verhalen tot leven van landaanwinning tegenover natuurontwikkeling, arm tegenover rijk, landarbeider tegenover herenboer en het communisme van de gestaalde kaders tegenover het nationaal-socialisme van pal over de grens.

Vooraf houdt Frank een lezing over het bewogen leven van staatsman Sicco Mansholt, een van de grondleggers van het verenigd Europa. Mansholt, uit de Dollardklei getrokken, is verzetsheld, elfstedentochtrijder, apostel van de maakbaarheidsgedachte. Hij souffleert John F. Kennedy delen van diens ‘Ich bin ein Berliner’-speech, krijgt als machtigste man van Europa een relatie met de 28-jarige Petra Kelly, het latere boegbeeld van de Duitse Grünen, maar blijft tot aan zijn dood in 1995 diep betrokken bij het Groninger land en het lot van de boer.

Halteplaatsen:

Ditzumer Hammrich: (net over de grens in Duitsland): Het geboortehuis van Derk Mansholt (1842-1921), grootvader van Sicco Manholt, die bevriend was met Multatuli en revolutieprediker Domela Nieuwenhuis.

Nieuw Beerta: enkele van de meest imposante hereboerderijen van het Oldambt, gebouwd tijdens de ‘champagnejaren’ (1825-1875) en verfraaid met ‘slingertûnen’.

Drieborg: hoeve ‘Stocksterhorn’, de spil in De graanrepubliek, waar zeven generaties van de familie Tijdens hebben geboerd en nog boeren. Even verderop: de Luppo Stekstraat, vernoemd naar de communistische landarbeider Luppo Stek, wiens zoon Koert de ‘rode fakkel’ heeft overgenomen. Toneel van dramatische gebeurtenissen in WOII.

Nieuwe Statenzijl: de spuisluizen. Panorama over binnen- en buitendijks gebied en over Reiderland (NL) en Rheiderland (DE). Vluchtroute Duitse joden jaren dertig.

Carel Coenraadpolder: het ‘Ambonezenbosje’. Wereldgeschiedenis in een notendop. Barakken voor werkverschaffing in de landaanwinning, later onderdeel Antlantikwall met luchtdoelgeschut, interneringskamp NSB’ers in 1945/46, vervolgens opvangkamp KNIL-militairen (‘Ambonezen’). Op de dijk: monument Deltawerken.

Van dag tot dag

Dag 1

Vanaf 15.00 uur kunt u inchecken in het Asgard Hotel aan de Ganzevoortsingel 2-1 in Groningen. ’s Avonds geeft Frank Westerman een lezing over het bewogen leven van staatsman Sicco Mansholt (incl. koffie/thee en koek). Overnachting in Asgard Hotel.

Dag 2

Na het biologische ontbijt met streekproducten vertrekken we met onze bus voor de dagexcursie langs alle markante plekken uit het boek “De Graanrepubliek”. Lunch inclusief op deze dag.

Data & Prijzen
VetrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
Informatie volgtInformatie volgtInformatie volgt

Inclusief:

  • overnachting in het Asgard Hotel
  • biologisch ontbijt
  • lezing met koffie/thee en koek
  • dagexcursie in comfortabele minubus
  • lunch

Exclusief

  • diner
  • drankjes
  • eventuele fooien
  • administratiekosten (€ 20,- per boeking)

Reisleiding

Frank Westerman

Parkeren

U kunt parkeren in parkeergarages: Qpark Westerhaven of Qpark Museum Centrum. U kunt tevens parkeren bij een van de Park & Rides buiten de stad en met de bus naar het NS Station komen. Het NS station bevindt zich op loopafstand van het hotel. Zie voor meer parkeerinformatie de website van de gemeente Groningen.

Extra overnachting

U kunt een extra overnachting voorafgaande of na het arrangement boeken in het Asgard Hotel. Speciale aanbieding:
– Tweepersoonskamer: € 125,- per nacht inclusief ontbijt
– Eenpersoonskamer: € 100,- per nacht inclusief ontbijt

*Indien u geen gebruik wilt maken van een overnachting in Groningen krijgt u een korting van € 40,- p.p. op de reissom.

De minimale groepsgrootte is 10 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud.

Galerij
Boek deze reis

Deze reis is al geweest, schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden voor de volgende data van deze reis.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox