Hanzesteden aan de Duitse Oostzee

Standbeeld van RUgen Reis

Op deze reis zullen we de belangrijkste steden aan de Duitse Oostzeekust bezoeken en kennis maken met dit boeiende gebied en zijn rijke geschiedenis.

  • Reisdata: 19 – 24 september 2023
  • Reisduur: 6 dagen
  • Soort reis: busreis
  • ReisleiderNick Kieft

Langs de Duitse Oostzeekust liggen oude steden als een parelketting aaneengeregen. Zeeroverij en machtige tegenstanders als de koning van Denemarken brachten de steden bij elkaar in een uiterst succesvolle stedenbond: de Duitse Hanze. Zwaarbeladen koggen brachten kostbare ladingen langs alle oevers van de Oostzee. Hanzekantoren werden gesticht in Brugge en Londen. Keulen, Maagdenburg en de Nederlandse IJsselsteden sloten zich aan. De macht van de Hanzekooplieden uitte zich in de bouw van indrukwekkende stadhuizen, maar vooral in de kolossale en schitterende gotische bakstenen kerken.

Op onze reis zullen we de belangrijkste steden aan de Duitse Oostzeekust bezoeken en kennis maken met dit boeiende gebied en zijn rijke geschiedenis.

Dag 1: Lübeck

Vandaag rijden we naar Lübeck, de stad die wel de “Koningin van de Hanze” werd genoemd. Na een korte wandeling door het centrum strijken we neer in het beroemde kapiteinshuis Schiffergesellschaft waar we een traditionele maaltijd in een prachtige ruimte genieten.

Dag 2: Bezoek aan de Dom en Mariakerk

De volgende morgen bezoeken we de Dom en de Mariakerk, voorbeeld voor alle grote bakstenen kerken in het hele Oostzeegebied. Het Heilig Geist Hospital is een van de oudste sociale voorzieningen uit de Middeleeuwen en de Jakobikerk herbergt naast twee schitterende orgels ook een internationale gedenkplaats voor zeelui die zijn omgekomen.

In de middag kunt u het stadsmuseum in de Holstenpoort bezoeken of het Willy Brandt Haus of misschien het Buddenbrookhaus, gewijd aan de beroemde roman van Thomas Mann.

Dag 3: Wismar en Rostock via kloosterkerk Bad Doberan

We rijden naar de stad Wismar, waar we een stadswandeling maken. Ook deze stad heeft prachtige kerken en het grootste marktplein van alle Noord-Duitse steden. Op het plein de middeleeuwse stadswatervoorziening, ontworpen door een Utrechter. Vervolgens rijden we verder via de kloosterkerk van Bad Doberan naar de stad Rostock waar we ’s avonds bij het hotel aankomen.

Dag 4: Stralsund en Rostock

We laten Rostock vandaag nog even links liggen en vertrekken naar Stralsund. Na een rit van anderhalf uur komen we aan in deze stad die schitterend gelegen is aan de Strelasund. Prachtige kerken en een fenomenaal gotisch raadhuis en de vele mooie straten nodigen uit tot een wandeling.

Misschien bereikte de Hanze wel haar grootste triomf toen in het raadhuis de Deense koning voor de kooplieden op de knieën moest om de Vrede van Stralsund (1371) te accepteren. We rijden weer terug door het prachtige landschap, waar we misschien ook nog enkele kraanvogels zien, naar Rostock.

Dag 5: wandeling door Rostock, Mariakerk, vrije tijd en diner in Zur Kogge

Vanmorgen maken we een wandeling door Rostock. Zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, is de stad in DDR-tijden weer opgebouwd. De stad werd een proeftuin om de fantasieloze “Plattenbau” mooier te maken en aan te laten sluiten bij de bewaard gebleven oudere bebouwing.

In de Mariakerk zien we naast het prachtige interieur ook het oudste astronomische uurwerk van het noorden. In de vrije tijd kunt u het scheepvaartmuseum bezoeken waar de rijke geschiedenis van de Hanze te zien is.

Ook indrukwekkend is de voormalige Stasi-gevangenis waar een inkijk wordt gegeven in het donkere verleden van de Duitse Democratische Republiek. Een gezamenlijk diner in het beroemde visrestaurant Zur Kogge sluit het inhoudelijk gedeelte van de reis af.

Dag 6: terug naar Nederland

Vandaag rijden we weer terug naar Patria. Onderweg stoppen we nog even in het centrum van Bremen voor een lunchpauze. Daarna gaan we verder naar Groningen waar we eind van de middag aankomen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
19 september 2023€ 1.095,-€ 250,-

Reservering voor de reis

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox