Het dal van Eifel en Rijn

Veruit een van de mooiste landschappen waar de Rijn doorheen stroomt is het dal tussen Bingen en Koblenz, de Obere Mittelrhein. Het is een nauw dal met steile rotsen en een nauwe stroombedding waar de rivier zich met veel kracht doorheen worstelt. In gedachten klinken hier de nostalgische klanken van het lied van de Lorelei.

 • Vertrekdatum: 15 september 2022
 • Reisduur: 6 dagen
 • Soort reis: busreis
 • Reisleider: Nick Kieft
Reisomschrijving

Op tal van bergtoppen langs deze meanderende rivier vinden we hier romantische kasteelruïnes en liggen er pittoreske ommuurde stadjes met eeuwenoude kerkjes te wachten op ons bezoek. Terwijl op de rivier een eindeloze stroom aan vracht- en passagiersschepen stroomopwaarts zwoegt en met een onstuitbare snelheid stroomafwaarts vaart, klinkt in gedachten het weemoedige gezang van het lied van de Lorelei.

Het Rijndal tussen Bingen en Koblenz, de Obere Mittelrhein, is veruit het mooiste landschap waar de Rijn doorheen stroomt. Het is een nauw dal met steile rotsen en een nauwe stroombedding waar de rivier zich met kracht doorheen worstelt. Op tal van bergen staan romantische kasteelruïnes en in gedachten klinken de klanken van het Lied van de Lorelei. Langs de oevers liggen kleine ommuurde stadjes met eeuwenoude kerkjes. Op de rivier zwoegt een eindeloze stroom vracht- en passagiersschepen stroomopwaarts, of zwiert met een onstuitbare vaart stroomafwaarts.

De Moezel, die bij Koblenz in de Rijn uitmondt, is eveneens een schitterende rivier, die zijn dal diep in het oude bergland heeft uitgesleten. Langs de hellingen strekken zich de wijngaarden uit met als beloning stroomopwaarts; de oude Romeinse stad Trier. In dit zelfde gebied, ten zuiden van de Moezel, strekt zich de Hunsrück uit, bekend van de onvergetelijke televisieserie Heimat. Noordelijk van de Moezel ligt het Eifelgebergte. In de Vulkaneifel zijn de sporen van een gewelddadig geologisch verleden nog overal in het landschap te zien. Vulkaankegels en oude kratermeren, de Maaren, zijn op veel plaatsen te zien.

De Rijn is eeuwenlang grensrivier van het Romeinse Rijk geweest. Op onze reis zien we dan ook veel sporen van hun aanwezigheid toentertijd. Ze bouwden steden en vestingen, legden aquaducten en wegen aan en dolven grondstoffen. En alles wat we zien ligt in een romantisch landschap met slingerende rivieren, landbouwgebieden en bossen.

Van dag tot dag

Dag 1

We vertrekken naar onze standplaats voor deze reis, het schilderachtige stadje Bacharach. Onderweg stoppen we in Aken voor de lunch en een kort bezoekje aan de beroemde Domkerk. Even buiten de stad stoppen we om een van de kolossale bruinkoolmijnen te zien.

Dag 2

We beginnen de dag met een wandeling door Bacharach en zien de ruïne van de Wernerkapelle, die nu een monument is voor de Jodenvervolgingen die in de middeleeuwen en vele eeuwen daarna plaatsvonden. Daarna stappen we aan boord van een schip dat ons naar de stad Bingen brengt. Hier bekijken we de stad van de heilige Hildegard met zijn bezienswaardigheden en aan het eind van de middag varen we weer terug naar Bacharach.

Dag 3

Onze bestemming van vandaag is de oude Romeinse stad Trier, waarschijnlijk de oudste stad van Duitsland. Via een schitterende route rijden we een stuk langs de Moezel tot we in Trier aankomen. Volgens de Romeinen werd Trier omstreeks 15 voor Christus gesticht door Augustus onder de naam Augusta Treverorum, genoemd naar de Keltische bewoners van die streek de Teveren. Veel van de Romeinse glorietijd is niet echt meer te vinden, want tijdens de middeleeuwen werden de stenen gebruikt voor de wederopbouw van de stad. De belangrijkste bezienswaardigheid is hier nog de Porta Nigra, de noordelijke stadspoort van omstreeks 180 jaar na Christus.

We bezoeken de Dom en Liebfrauenkirche en lunchen we aan de gezellige Hauptmarkt. Eventueel kan een bezoek gebracht worden aan het geboortehuis van Karl Marx of het complex van de Romeinse Thermen.

Dag 4

Deze dag staat in het teken van vulkanisme. We rijden naar het vulkaaninformatiecentrum Rauschermühle in Plaidt en aansluitend zien we de Romeinse steengroeve in Meurin. Daarna rijden we naar Maria Laach, met haar beroemde klooster gelegen aan de Laacher See. Dit meer is een van de “Maaren”, ronde meertjes die waarschijnlijk na vulkaanuitbarstingen zijn ontstaan.

Na de lunch gaan we naar de Wingsterbergwand. In deze voormalige steengroeve staan we voor een tientallen meters hoge wand waar as, puinsteen en tufsteen zijn gedeponeerd. Aansluitend bezoeken we nog het informatieve museum Lavadome in het plaatsje Mending.

Dag 5

We rijden met de bus langs de Rijn stroomafwaarts richting Koblenz. Onderweg zien we de ‘Sagenumwobene’ Loreleirots en prachtige stadjes als Sankt Goar en Boppard . Dan rijden we verder naar de stad waar Moezel en Rijn samenvloeien. We zien natuurlijk het grote keizerbeeld ‘Am deutschen Eck’.

Hierna rijden we nog even verder naar het noorden naar het stadje Andernach. Hier bezoeken we het informatiecentrum over de Vulkaneiffel en maken een boottochtje naar de hoogste koudwatergeiser ter wereld. Door een ondergrondse koolzuurgasbron wordt een waterkolom wel 40 tot 60 meter de licht in gespoten.

Dag 6

Vandaag is het tijd om terug naar Nederland te keren.

Data & prijzen
VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
15 – 19 september 2022€ 935,- per persoon€ 150,-

Inclusief:

 • 5 overnachtingen in Bacherach
 • kamers met bad/douche en toilet
 • verzorging op basis van logies en ontbijt
 • welkomstdiner + afscheidsdiner
 • vervoer met comfortabele minibus
 • deskundige Nederlandse reisleiding
 • excursies als omschreven incl. boottochten

Exclusief

 • administratiekosten (€ 20,- per boeking)
 • entreegelden
 • lunches en overige diners
 • drankjes
 • fooien

Reisleiding

Nick Kieft

Hotel

Bacheracher Hof

Opstapplaatsen en vertrektijden

 • Zwolle CS, 09:00 uur
 • Station Nijmegen-Dukenburg, 10:30 uur

De minimale groepsgrootte is 10 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Boek deze reis

Galerij