Het onbekende Fryslân

Nieuwe reis!

  • Reisdata: 28 – 31 mei 2024
  • Reisduur: 4 dagen
  • Soort reis: bus reis
  • Reisleider: Bearn Bilker

Een reisje van drie dagen door het onbekende Friesland. Friesland is vooral bekend door de meren, de Waddenzee, de eilanden en het vlakke land en de elf steden maar er is meer, véél meer. Dat willen wij juist aan u laten zien.

Friesland is een veelheid van culturen, landschappen en mensen. U gaat het Bildt, met zijn vijf eeuwen oude Bildtdijken met haar typische bebouwing bezoeken. Daarnaast gaan we naar het noordoosten van de provincie: dat kenmerkt zich door fraaie terpen en kenmerkende Romaanse kerkjes. Hier bezoeken we ook het arme deel van Friesland. Hoe woonden de mensen toen?

Verder brengen we bezoeken aan een onbekend natuurgebied, een zeldzaam museum en het idyllische Oldeberkoop: het centrum van de Stallingwarver Schrieversronte. U zult mensen treffen die enthousiast vertellen over hun gebied en cultuur. De prachtige oude kerkjes komen voorbij en u zult proeven van de eigenheid van de Friese elementen in landschap, natuur en cultuur. Bearn Bilker is uw gids, die Friesland in al zijn facetten kent en u er veel over weet te vertellen.

Dag 1

Halverwege de middag kunt u inchecken bij Oranje hotel te Leeuwarden. We beginnen met een rondleiding door Leeuwarden met een bezoek aan opmerkelijke plekjes met eigenzinnige verhalen.

We dineren gezamenlijk.

Dag 2

In de morgen vertrekken we naar Franeker waar we een bezoek brengen aan het werelderfgoed Eise Eisinga huis. Na de koffie zetten we onze weg voort richting Sexbierum een dorp aan de Waddenkust. We rijden naar het “eindpunt van de wereld” Zwarte Haan en lunchen in het dorpje het Bildt.

Na de lunch bekijken we de Bildtdijken, de Sint Annaparochie, de Sint Jacobiparochie, het Westhoek en de lange oude Bildtdijk en eindigen we in Ouwesyl. Hier bekijken we Ouwesuyl en voormalige Doopsgezinde kerk.

Eind van middag rijden we terug naar Leeuwarden.

Dag 3

Na het ontbijt bezoeken we een aantal bijzondere dorpen zoals Hantumhuizen, Holwert en Paesens-Moddergat met onder andere een aantal prachtige Romaanse kerken. We maken een koffie stop in Holwert.

Na de lunch in Dokkum vertrekken we naar Kollem en Harkema. We bezoeken het openluchtmuseum Spitkeet, de plaggehutten en krijgen zicht op het leven van de arme heidebewoners.

Na deze tocht gaan we terug naar Leeuwarden waar we gezamenlijk dineren.

Dag 4

Zuid Friesland bestaat uit Opsterland, Oost- en Weststellingwerf. Stellingwerf heeft een eigen taal en cultuur. Vandaag beginnen we in Fochteloo. We maken hier een dorpswandeling, drinken gezamenlijk koffie en vervolgen onze weg naar het pittoreske Oldeberkoop.

In Oldeberkoop maken we kennis met de Stallingwarver taal en cultuur. Na de gezamenlijke lunch kunt u vanuit Heerenveen de trein terug naar huis nemen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
28 mei 2024€ 899,-€ 180,-

Reservering voor de reis naar:

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox