Northumbria, een diamant met vele facetten

Ga met met ons mee naar Northumbria, een diamant met vele facetten.

  • Reisdatum: 22 oktober 2023
  • Reisduur: 9 dagen
  • Soort reis: boot- en busreis
  • Reisleider: Nick Kieft

In de ‘Donkere Middeleeuwen’ waren er in noordwest Europa enkele brandende fakkels van cultuur en wetenschap. In het klooster van Jarrow bij Newcastle in Northumbria bijvoorbeeld. Daar was het de monnik Beda, vaak de ‘eerbiedwaardige Beda’ genoemd. Beda heeft zijn hele leven in de buurt van zijn klooster gewoond. Nooit gereisd of op berdevaart geweest. Zijn wereld was die van de kloosterbibliotheek waar hij boeken kopieerde, bestudeerde en van commentaar voorzag. Aan Beda danken we het gebruik van punten, komma’s en andere leestekens. Beda bedacht de jaartelling die begon bij de geboorte van Christus. Hij bestudeerde de getijden en besefte dat de stand van zon en maan van invloed waren op springtij en doodtij. En dat allemaal rond het jaar 700.

Dat gebeurde aan de verlaten kust van noordoost Engeland. Een gebied waar Kelten, Romeinen, Angelsaksen, Ieren, Schotten en Noormannen hun sporen hebben nagelaten. Een gebied waar machtige burchten en verstilde kloosterruïnes liggen naast pittoreske dorpjes met schitterende tuinen en schattige cottages. Waar de kale heuvels van het Penninisch Gebergte liggen, waar de Industriële Revolutie zijn hoogtepunt bereikte. Om kort te gaan, een prachtig gebied met een rijke geschiedenis. Een gebied rijk aan verhalen die nodig verteld moeten worden.

Dag 1: Reis en overnachting onderweg naar Newcastle

We reizen met onze Asgard bus via de opstapplaatsen station Groningen en station Amersfoort naar IJmuiden waar we inschepen op de veerboot. ’s Avonds dineren we aan boord en genieten van onze mini-cruise.

Dag 2: klooster Jarrow en bezoek Durham

Na het ontbijt arriveren we in Newcastle upon Tyne. Met onze bus gaan we naar het klooster Jarrow, het klooster van de Eerbiedwaardige Beda. Hierna vervolgen we onze reis naar de stad Durham. Het oude Durham ligt schitterend op een rotsig schiereiland in de rivier de Wear. In de gezellige binnenstad met nauwe straatjes is er gelegenheid voor de lunch.

In de middag bezoeken we de indrukwekkende kathedraal van Durham. Daarna gaan we naar ons hotel voor de overnachting.

Dag 3: Barnard Castle en het gebergte in

Deze dag rijden we naar het marktplaatsje Barnard Castle. Het stadje ligt aan de voet van het Penninisch Gebergte aan de rivier de Tees. Hier bezoeken we het Bowes Museum met een belangrijke verzameling Europese schilderijen waaronder stukken van Goya, El Greco en Tiepolo.

Daarna rijden we het gebergte in dat wel als de ruggengraat van Engeland gezien wordt. Kale afgesleten heuvels waar kuddes halfwilde schapen grazen. Onderweg stoppen we bij High Force Waterfall, een van de hoogste van de Britse Eilanden.

We vervolgen onze tocht verder door dit betoverende landschap tot we weer in Durham aankomen.

Dag 4: Kathedraal van Durham en binnenstad Newcastle

Deze morgen maken we een wandeling langs de rivier de Wear langs de bocht om de kathedraal van Durham. Daarna rijden we naar Newcastle. Onderweg stoppen we even bij de ‘Angel of the North’ een immens stalen beeld met en hoogte van 20 meter en een spanwijdte van 54 meter.

Daarna rijden we door naar de binnenstad van Newcastle. Na de lunchpauze maken we een stadswandeling door het centrum. We besluiten dit bezoek door een maaltijd aan de oevers van de Tyne te genieten en keren weer terug naar Durham.

Dag 5: Chester’s Fort en Steel Rigg, Hexham en Alnwick

We checken uit ons hotel uit en rijden dan naar een schitterend stuk van de muur die keizer Hadrianus dwars door Noord-Brittannië liet bouwen om zich tegen de Pikten te beschermen we bezoeken onder andere Chester’s Fort en Steel Rigg.

Ook het stadje Hexham met zijn bijzondere kerk staat op het programma.

Daarna rijden we door naar onze volgende overnachting in het stadje Alnwick.

Dag 6: Alnwick Castle en White Swann

In de ochtend bezoeken we het enorme en beroemde Alnwick Castle. Bekend van talloze films en series. Denk aan Harry Potter en Blackadder. In de middag maken we een stadswandeling waarbij we een blik werpen in de White Swann waar de betimmering van de grote zaal is opgebouwd uit de eetsalon van het mailschip Brittanic, het zusterschip van de Titanic.

Heel bijzonder is de grootste boekhandel van tweedehands boeken in het VK, Barters Books.

Dag 7: De kust en Lindisfarne

In de ochtend gaan we naar de kust. Afhankelijk van het getij rijden we eerst langs het imposante Bamburgh Castle of gelijk door naar het zogenaamde Holy Island, waar de resten van het vroegmiddeleeuwse klooster Lindisfarne bezocht worden. Van hieruit vertrokken mannen als Willebrord en Bonifatius naar Europa om het Christendom te brengen.

Lindisfarne is te bereiken via een weg die bij hoogwater onder loopt. Vandaar dat ons programma hier flexibel moet zijn.

Dag 8: Terug naar Newcastle en vrijetijdsbesteding

Vandaag rijden we terug naar Newcastle. Daar aangekomen is er tijd voor vrijetijdsbesteding, museumbezoek en lanterfanten. In de loop van de middag vertrekken we dan in de richting van de veerhaven voor de thuisreis.

Dag 9: Terug naar IJmuiden en overnachting op de boot

Na het ontbijt zullen we weer in IJmuiden arriveren. Na een ontroerend afscheid en een tocht langs de opstapplaatsen gaat ieder weer huiswaarts.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
22 oktober 2023€ 1.595,-€ 349,-

Reservering voor de reis

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox