Nostalgisch Rügen en de Hanzesteden Wismar, Stralsund en Güstrow

Standbeeld van RUgen Reis

De luister en rijkdom van de Hanze in de 14e eeuw zijn bijna nergens zo voelbaar als in de historische stadskernen van Wismar, Stralsund en Güstrow. Gecombineerd met een verblijf op het beroemde Duitse eiland Rügen zijn dit de ingrediënten voor een boeiende, ontspannen en zeer afwisselde reis.

  • Reisduur: 7 dagen
  • Soort reis: busreis
  • ReisleiderNick Kieft
Reisomschrijving

De luister en rijkdom van de Hanze in de 14e eeuw zijn bijna nergens zo voelbaar als in de historische stadskernen van Wismar, Stralsund en Güstrow. Gecombineerd met een verblijf op het beroemde Duitse eiland Rügen zijn dit de ingrediënten voor een boeiende, ontspannen en zeer afwisselde reis.

Rügen ontwikkelde zich in het begin van de 20ste eeuw tot een geliefde plaats om te kuren. De combinatie van de smalle zandstranden, torenhoge krijtrots formaties, het gevarieerde landschap en gezonde zeelucht heeft vele kunstenaars, schrijvers en musici naar dit bijzondere eiland gelokt. We zien ook de unieke Bäderarchitektur die over het eiland verspreid aanwezig is en veelal in oude glorie is hersteld en de door Hitler gekozen plek voor het imposante ‘Kraft durch Freude’-Bad Prora, een nog levend bewijs van een roerige geschiedenis.

Van dag tot dag

Dag 1

Op eigen gelegenheid reist u (per trein/auto) naar het Asgard Hotel in Groningen.

Dag 2

Na het ontbijt rijden we via Bremen en Hamburg door het licht heuvelachtige Mecklenburg-Vorpommern. Ons doel van vandaag is de Hanzestad Güstrow. Hier maken we kennis met haar fraaie historische kern. In de dom bekijken we de uit brons gemaakte “Zwevende Engel” van kunstenaar Ernst Barlach (1870 – 1938). Hij woonde en werkte in Güstrow vanaf 1910 tot aan zijn dood.

Dag 3

Stralsund getuigt net als Wismar van de oude rijkdom en luister van de Hanze. De historische kern is sinds de middeleeuwen nauwelijks veranderd. Tijdens onze stadswandeling zien we dat de gebouwen uit de tijd van de baksteengotiek grotendeels behouden zijn gebleven, maar ook dat er ruimte is voor modernere architectuur.

Getuige is het onlangs voltooide gebouw van het OZEANEUM dat een opvallend contrast vormt met de middeleeuwse schoonheid van de stad. Via de Strelasundbrug bij Stralsund bereiken we aan het einde van de middag ons hotel in Göhren. Hier hebben we vrije tijd om lekker te genieten van strand en zee of een terrasje te pakken in het aangename plaatsje.

Dag 4

We bezoeken vandaag het natuurgebied Jasmund, een kwetsbaar oerbos met spectaculaire hoge witte krijtrotsen. Hier bevindt zich ook de Königsstuhl, de hoogste krijtrots van Rügen. Met een lokale ranger maken we een wandeling (ca. 5 km) langs de kust met prachtig uitzicht over de Oostzee, door schilders als bijvoorbeeld Caspar David Friedrich veelvuldig vastgelegd. We lunchen in het kleine vissersdorpje Lohme, met een grandioos uitzicht op de Noord-West punt van Rügen.

’s Middags proberen we nog een glimp op te vangen van het imposante ‘Kraft durch Freude’-Bad Prora. Dit vakantiecomplex werd in opdracht van Hitler gebouwd maar voordat het in gebruik kon worden genomen, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Het complex wordt omgebouwd en er komen appartementen in waardoor het oorspronkelijke bouwwerk langzaam verdwijnt.

Dag 5

Via de ‘Duitse Alleenroute’ rijden we naar Lauterbach. Vanuit de haven varen we met de boot naar het eiland Vilm (als de weersomstandigheden het toelaten), een natuurreservaat waar we onder begeleiding van een deskundige gids een wandeling maken. Naast de prachtige natuur krijgen we ook een idee hoe de ministers van de DDR, verborgen voor de ogen van het volk, in hun luxueuze villa’s de vakanties doorbrachten.

Het kuuroord Binz is bij uitstek een leuke plek voor de lunch. Na de lunch bekijken we de villa’s van Bäderarchitektur. Ze zijn grotendeels gerestaureerd en laten een bijzondere indruk achter. Eind van de middag bezoeken we het schitterend gelegen Naturparadies Teutenberg. Daarna dineren we gezamenlijk op het schiereiland Mönchgut.

Dag 6

We verlaten ’s ochtends Rügen en naar Bad Doberan, waar we ook lunchen. Hierna rijden we door naar de Hanzestad Wismar, in 2002 bijgeschreven op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wismar bezit het op een na hoogste kerkgebouw in baksteengotiek ter wereld,de bezienswaardige Nikolaikirche. We wandelen over het marktplein met de ‘Alter Schwede’, het oudste herenhuis van Wismar en langs de Wasserkunst, het symbool van de stad. ’s Avonds maken we kennis met de Duitse keuken, tijdens een gezamenlijk diner.

(Tip: Bezoek na de stadswandeling de permanente tentoonstelling in de St.-Marien-Kirche in Wismar die de technieken van de baksteengotiek en de middeleeuwse ambachtskunst laat zien!)

Dag 7

Na het ontbijt reizen we via Bremen (lunch) terug naar Groningen.

Data & Prijzen
VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
Informatie volgt€ 935,- per persoon*€ 180,-

*Indien u geen gebruik wilt maken van een overnachting in Groningen krijgt u een korting van € 35,- per persoon op de reissom en kunt u op dag 2 instappen bij Groningen C.S. om 09.15 uur.

De minimale groepsgrootte is 10 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Boek deze reis

Deze reis is al geweest, schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden voor de volgende data van deze reis.

Galerij

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox