Op visite bij de Friese Adel

Vol

Tijdens deze reis worden prachtige verhalen afgewisseld met anekdotes, romantische liefdesgeschiedenissen maar ook met verhalen waarin geweld en rampen voorkomen. We bezoeken enkele states, ooit behorend aan de (Friese) adel die een grote stempel op hun omgeving hebben gedrukt. Bearn Bilker, voorzitter van Stichting Staten en Stinzen leidt ons rond!

 • Vertrekdata: 3 oktober 2022
 • Reisduur: 4 dagen
 • Soort reis: busreis
 • Reisleider: Bearn Bilker

Via deze link kunt u de brochure van deze reis downloaden en/of printen.

Reisomschrijving

Onze vierdaagse reis speelt zich af in de sporen van de Friese adel. We zijn als het ware bij hen op visite! We nemen een (brutaal) kijkje achter de schermen bij deze adel van toen maar ook van nu. Wat is er te zien? Wat is er te ervaren en wat kunnen wij er van leren?

Onder leiding van rasverteller en bij uitstek kenner van de adel, Bearn Bilker worden prachtige verhalen afgewisseld met anekdotes, romantische liefdesgeschiedenissen maar ook met verhalen waarin geweld en rampen voorkomen. Centraal staat natuurlijk het bezoek aan diverse staten, ooit behorend aan de adel of nog steeds in handen van Friese families, die een enorme stempel op hun omgeving hebben gedrukt.

We verblijven in Leeuwarden in het Hotel Paleis het Stadhouderlijkhof, dat kan niet anders. Het was de hofstad van de Friese Nassaus maar ook de hoofdstad van de Friese adellijke families, waar ze allemaal hun winterverblijf hadden, de zogenaamde stadshuizen. In het voorjaar, zomer en de vroege herfst verplaatsen ze hun verblijf naar de states, hun landelijke buitenplaatsen.

Van dag tot dag

Dag 1

In de loop van de middag wordt u verwacht in hotel-Paleis het Stadhouderlijkhof in Leeuwarden. Inchecken kan vanaf 15.00 uur. Na het avondeten in restaurant “Us heit” vertelt Bearn Bilker, voorzitter van Stichting Staten en Stinzen, voorzitter van Stichting Nassau Friesland en bij uitstek kenner van de adel, over het ontstaan van de Friese adel. Markante namen zullen de revue passeren: Harinxma, Eysinga, Cammingha, Burmania, Heemstra, Sytzama, Sirtema van Grovestins enz.

Dag 2

Vandaag verkennen we Noordoost-Friesland met zijn vele states en stinzen, beginnend bij Dekemastate in Jelsum. Onder deskundige begeleiding bekijken we de authentiek ingerichte state van eens de familie van Wageningen.
Via Marrum en Ferwerd belanden we in Hegebeintum. We worden welkom geheten met koffie en thee in het nieuwe bezoekerscentrum. Hierna bezoeken we de kerk van Hegebeintum op de hoogste terp van Friesland. Hier treffen we in het interieur onder ander de rouwborden van de Friese adel en een gids vertelt ons haar geschiednis. De lunch is in Westergeest in herberg Foestrum.

Daarna gaan we naar de meest authentieke state van Friesland, Fogelsanghstate in Veenklooster. De state is pariculier eigendom van Barones Van Harinxma thoe Slooten met bijbehorend park en bos. Na de verhalen over deze state door Bearn Bilker neemt hij ons mee voor een wandeling door Veenklooster met ook uitleg over It Lytse Slot en de Brink.
In Veenwouden bezoeken we de middeleeuwse torenstins Schierstins, een gids vertelt ons het verhaal van de Stinsen in Friesland.
Na het avondeten vertelt Bearn Bilker ons het verhaal over de Nassaus in het Stadhouderlijk hof.

Dag 3

Vanochtend maken we een stadswandeling door Leeuwarden, waarbij onze route ons langs de Stadshuizen van de Friese adel voert. Natuurlijk komt daarbij ook de stadhouderlijke familie aan de orde: de Nassaus. Zij drukten een zware stempel op het leven van de elites. We besluiten de wandeling in de Grote Kerk, hoofdzakelijk de kerk van de Nassaus en de Oranjes, maar hier kwamen ook de adel bijeen en werden ze begraven.

Hierna lunchen we in de stad. ’s Middags vertrekken we voor een rondritje door Noord-West Friesland om uiteindelijk uit te komen bij Dronrijp. Hier bezoeken we de buitenplaats Schatzenburg. Normaal gesloten voor publiek maar deze gaan speciaal voor ons open. Tijdens het diner vanavond vertelt Bearn Bilker ons anekdotes uit de Friese adelsgeschiedenis!

Dag 4

We nemen onze bagage mee in de bus en gaan richting het zuiden van de provincie. Op de Epemastate in Ysbrechtum heet Jonkheer Tjalling van Eysinga ons van harte welkom met een kop koffie en bezoek aan de state. Daarna gaan we naar Heerenveen en rijden langs Huize Voormeer. Oenemastate en Crackstate om vervolgens in Hotel Tjaarda in Oranjewoud te lunchen.

Na de lunch vertelt Bearn ons over de historie van Oranjewoud en over de states en de adel van Oranjewoud. Hierna wandelen we door de Overtuin en bekijken landgoed Klein Jagtlust, Landgoed Oranjewoud en Oranjestein. Rond 16.00 uur nemen we afscheid van elkaar en van de mooie provincie Friesland en de bus brengt ons naar het station van Heerenveen (en eventueel op verzoek terug naar Leeuwarden).

De volgende staten en stinzen gaan we ook daadwerkelijk naar binnen:
– Fogelsanghstate
– Schierstins
– Stadhouderlijk Hof
– Princesehof
– Dekema state
– Epemastate
– Schatzenburg

Data & Prijzen
VertrekdatumPrijsEenpersoonstoeslag
3 oktober 2022€ 725,-€ 126,-

Inclusief

 • 3 overnachtingen in Leeuwarden
 • kamers met douche en toilet
 • verzorging op basis van logies en ontbijt
 • lunch op dag 2 en 4
 • 3 diners (dag 1, 2 en 3)
 • vervoer met comfortabele minibus
 • alle entrees volgens programma
 • rondleidingen en avond-lezingen volgens programma

Exclusief

 • administratiekosten (€ 20,- per boeking)
 • lunch op dag 3
 • drankjes bij diners
 • eventuele fooien en persoonlijke uitgaven
 • SGR bijdrage € 5,- p.p.

Reisleiding

Bearn Bilker

Hotel

Hotel Post-Plaza Leeuwarden

De minimale groepsgrootte is 10 personen. De maximale groepsgrootte is 17 personen. Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Boek deze reis

Deze reis is volgeboekt.

Galerij
Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox