Dit is geen standaard reis naar Valencia. We maken een verdiepende kennismaking met de stad. Tijdens deze reis bezoekt u andere stadswijken, monumenten, parken en musea. Bovendien maakt u de authentieke Valenciaanse “Semana Santa” mee. Dit Paasfeest bevat indrukwekkende processies die uitsluitend plaatsvinden in de wijk El Cabañal, de oude visserswijk gelegen aan zee

  • Vertrekdatum: 28 maart 2024
  • Reisduur: 7 dagen
  • Soort reis: vliegreis
  • Reisleider: Petra van Mullekom

De processies zijn in de wijk El Cabañal zijn nog een echt ‘volkse’ gebeurtenis. Een groot deel van de inwoners neemt deel aan de processie en als Bijbelse personages, harmonieën, “boetedoeners” met puntmutsen, enz. Via de processie maken we kennis met deze bijzondere wijk, vol oude vissershuizen en kleine villa’s in jugendstil-stijl, en een bijzondere historie. Aan de mooie strandpromenade is het bovendien goed vertoeven en wandelen. 

Tijdens de reis treden we ook in de voetsporen van bekende Valencianen die hun hart verpand hadden aan dit deel van Valencia zoals de schilder Joaquín Sorolla, die als geen ander het bijzondere licht van Valencia wist weer te geven in zijn werken. Dit jaar is er een speciale tentoonstelling aan hem gewijd in het museum voor Schone Kunsten (Bellas Artes)

Andere wijken van Valencia waar we ‘dieper’ op ingaan zijn onder andere El Carmen, het oudste en meest historische deel, met vele verborgen straatjes en hoekjes met een verrassende geschiedenis. Dit is de ook ideale plek voor een bijzondere ‘tapas’ tour… 

Ruzafa is de nieuwe opkomende ‘hippe’ wijk. Deze voormalige arbeidsbuurt is tegenwoordig de geliefde plek voor kunstenaars, kunstgalerijen, originele winkeltjes en restaurants.  De ‘chique’ tegenhanger van Ruzafa is de Ensanche, de elegante wijk uit het begin van de 20e eeuw, waar de gegoede Valenciaanse families zich vestigden, met prachtige staaltjes van jugendstil architectuur. 

Uiteraard maken we ook uitgebreid kennis met de avantgardistische architectuur van de Stad van de Kunsten en de Wetenschappen, een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava, die de stad ook bij de internationale bezoeker “op de kaart heeft gezet”.

Tenslotte maken we ook een uitstapje naar het platteland ten zuiden van Valencia: naar het natuurgebied Albufera, waar we het plaatsje El Palmar bezoeken, omgeven door rijstvelden en water. Hier werd eeuwen geleden voor het eerst het Spaanse nationale gerecht, de paella, klaargemaakt. We maken we een boottochtje op het Albufera-meer, en eten uiteraard een echte Valenciaanse paella!

Dag 1

We vliegen van Amsterdam naar Valencia, hierna volgt de transfer naar ons hotel. We sluiten deze eerste dag af met een diner in een gezellig restaurant vlakbij ons hotel.

Dag 2

Het is vandaag Goede Vrijdag. Dit is de belangrijkste dag van de Paasprocessies in de stad. (Vroege vogels kunnen ‘s morgens vroeg al gaan kijken naar de ‘ontmoeting’ van de twee belangrijkste broederschappen op het strand van El Cabañal). Maar we gaan in ieder geval met de groep naar de grote avond-processie om 18:30 waar alle broederschappen en parochies aan deelnemen.

‘s Morgens bezoeken we enkele bijzondere kerken in de stad, zoals El Patriarca, San Juan del Hospital (oudste en kruisvaarderskerk), de oude universiteit in de voormalige Joodse wijk. Onze lunch is in een verrassend restaurant! Daarna is een siësta een goede optie om ‘s avonds uitgerust te zijn voor de processie.

Dag 3

Vanmorgen bezoeken we de wijken Ruzafa en Ensanche, beiden van het begin van de vorige eeuw en met veel Valenciaanse ‘jugendstil’ (hier ‘modernismo’ genoemd) met het verschil dat Ensanche werd gebouwd voor de gegoede burgerij uit die tijd, en Ruzafa voor de arbeiders. In de Ensanche proef je nog steeds die sfeer van toen, terwijl Ruzafa nu de nieuwe ‘hippe’ wijk van Valencia geworden is. We lunchen in een van de vele bijzondere restaurants in dit deel van de stad. ‘s Middags bezoeken we de stad van de Kunsten en de Wetenschappen, het beroemde project dat Valencia als stad vanaf eind jaren 90 “op de kaart heeft gezet” als voorhoede van de moderne Spaanse architectuur. Het project is een ontwerp van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en ligt in de rivierbedding van de Turia (drooggelegd en omgelegd in de jaren 60), omgeven door prachtige tuinen.

Dag 4

Vandaag is het Paaszondag en wonen we de indrukwekkende morgenprocessie bij in de wijk El Cabañal.‘s Middags bezoeken we het prachtige museum van Bellas Artes, o.a. voor de speciale tentoonstelling van de bekende Valenciaanse schilder Joaquin Sorolla.

Dag 5

Een uitstapje buiten de stad staat vandaag op het programma. Het natuurpark Albufera begint al op slechts 10 kilometer ten zuiden van Valencia. Het grootste zoetwatermeer van Spanje wordt omgeven door rijstvelden. Het is hier heerlijk rustig en je proeft de sfeer van het platteland en van de eeuwenoude tradities. In het vissersdorpje El Palmar bekijken we eerst hoe de visvangst er eeuwenlang plaats vond en hoe de rijst wordt geteeld. Daarna maken we een boottochtje op het meer met een lokale visser. Na afloop hebben we een paella lunch gereserveerd in een van de vele authentieke restaurants van het dorp.

Dag 6

Na het ontbijt maken we een wandeling door de historische wijk El Carmen. De geschiedenis van de stad is hier nog overal tastbaar aanwezig, zoals in stukken van de Arabische stadsmuur, de smalle straatjes met stadspaleizen van de adellijke families uit de Middeleeuwen, en de Romeinse stichting van de stad. We bezoeken onder andere de opgravingen in het Museum Almoina. Onze route voert ons langs nog onbekende en minder bezochte delen van deze karaktervolle wijk, zoals het voormalige klooster van El Carmen. De middag vullen we in overleg in voor nog een bijzonder monument of museum, of voor vrije tijd. We sluiten de dag af met een afscheidsdiner.

Dag 7 

Vandaag is de terugvlucht naar Amsterdam.

* De volgorde van de bezoeken en excursies kan worden aangepast, afhankelijk van de Paasweek en de openingstijden.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
6 april 2023€ 1.799,-€ 390,-
28 maart 2024€ 1.799,-€ 390,-

Reservering voor de reis naar:

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox