Passie voor de Passie

Petrus-_en_Pauluskerk_-_Loppersum_20120910-25

Hans A. Rosbach, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Ontdek met Saskia van Lier de Markus-Passion van Bach! Het gerenommeerde Luthers Bach ensemble voert dit vrij onbekende Passieoratorium dit jaar uit. Het is niet vreemd wanneer dit u onbekend is, helaas is dit lang geleden verloren gegaan.

  • Vertrekdatum: 11 maart 2023
  • Reisduur: 2 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Saskia van Lier

De huidige uitvoering is een reconstructie. Bach gebruikte immers, net als zijn barokke collega’s, zijn muziek telkens weer opnieuw. Dit maakte dat stukjes van de puzzel in andere composities terug te vinden waren.

De Markus-Passion staat in een lange traditie van het stilstaan bij het lijden van Christus. In de lijdenstijd werd met beeld, muziek en liturgie stilgestaan bij het sterven. Alles werd uit de kast gehaald om u het te laten doorleven. De katholieke kerk nam de gelovigen mee in beeld, theater en muziek, de protestanten lieten de eerste twee liever achterwege. De bedoeling was voor beide stromingen gelijk: u meenemen in het lijdensverhaal, u te raken in het hart.

Dag 1

U reist op eigen gelegenheid naar Groningen, waar u vanaf 15.00 uur kunt inchecken bij het Asgard Hotel. Eerder bent u natuurlijk ook welkom, dan bewaren wij uw bagage bij de receptie. Om 20.00 uur start de lezing rond het thema: Barokke Passiemuziek door Saskia van Lier in de Groene Kamer van het Asgard hotel.

Dag 2

Na het ontbijt trekken we per bus de provincie in. We maken een tocht langs verschillende passie beelden in de Groninger kerken. Zo is in Garmerwolde de enige kruisigingsscene geschilderd op de gewelven te zien. Je zou verwachten dat die schildering veel voorkomt, maar niet is minder waar (en de reden krijgt u uiteraard te horen). In Loppersum is het hele thema van de schilderingenreeks het offer van Christus, met dus veel verwijzingen naar het sterven. Midden in de reeks is een Man van Smarten geschilderd, hét beeld voor lijdensmeditatie (zelfs in de muziek!). In Woltersum kon de predikant staand op zijn kansel wijzen op de lijdensschilderingen die hem omringden. Ternauwernood zijn de schilderingen op deze kleine preekstoel bewaard gebleven.

Na de gezamenlijk lunch voegen we ons rond 15.00 uur toe aan het publiek voor de Markus-Passion in de Akerk.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
11 maart 2023€ 339,-€ 45,-

Reservering voor de reis

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox