Ieper: The Last Post

  • Reisduur: 3 dagen
  • Soort reis: busreis
  • ReisleiderNick Kieft

De omgeving van de West-Vlaamse stad Ieper toont nog steeds de sporen en littekens van de gruwelijke strijd van bijna een eeuw geleden. Maar we zien dat het verstrijken van de tijd de sporen heeft verzacht. Boeren bewerken de vruchtbare bodem. Bossen en velden bedekken het zacht glooiende land. Steden en dorpen zijn weer herrezen.

Ieper is nu een soort bedevaartsoord geworden voor iedereen die zich verdiept in de oorlog van ‘14 – ‘18. We maken kennis met haar geschiedenis. ’s Avonds kunnen we bijkomen onder het genot van een Belgisch biertje of een ander glaasje in een van de vele gelegenheden die de stad biedt.

Het regende door alsof een gestoorde godheid in de hemel een kraan had open gezet. Het regende in schermen, in stromen, in watervallen. Het regende zoals geen mens sinds Noach ooit had gezien. Het regende ononderbroken vier dagen en vier nachten lang.

Op 31 augustus 1917 ging het Britse leger in Vlaanderen in de buurt van de stad Ieper in de aanval. Doel was om de Duitse stellingen op de heuvels ten oosten van de stad te verdrijven. De eerste uren leek de aanval een succes. En toen kwam de regen, dagenlange onafgebroken regen.

Het in drie jaren oorlog totaal kapotgeschoten landschap raakte verzadigd met water. Granaattrechters vulden zich met modder. Een grijs gele slijmerige drab waarin geen stevigheid of houvast te vinden was. Paden waren onzichtbaar of domweg niet aanwezig. En de lucht? Die was behalve vol vallende regendruppels vooral ook gevuld met rond fluitende machinegeweer kogels, huilende granaten en naar knoflook stinkend mosterdgas.

De omgeving van de West-Vlaamse stad Ieper toont nog steeds de sporen en littekens van de gruwelijke strijd van een eeuw geleden. Maar we zien dat het verstrijken van de tijd de sporen heeft verzacht. Boeren bewerken de vruchtbare bodem. Bossen en velden bedekken het zacht glooiende land. Steden en dorpen zijn weer herrezen.

Dag 1: Sluizen van de IJzer en ceremonie ‘Last Post’

We reizen naar Nieuwpoort waar we de sluizen van de IJzer bekijken. Deze sluizen bleven door hardnekkig verzet van de Belgen in handen van de Geallieerden. Daardoor konden ze de lage kuststrook tussen Ieper en de zee onder water zetten en de Duitsers tegenhouden. Vandaar gaan we aan het eind van de middag naar ons hotel in Ieper.

Na het welkomstdiner wonen we de ceremonie van de ‘Last Post’ in de Menense Poort bij ter herdenking aan de gesneuvelde Britse soldaten. In de poort zijn de namen van rond 58.000 gevallenen gebeiteld.

Dag 2: Flanders museum, mijnkraters en Hill 62

In de ochtend brengen we een bezoek aan het ‘In Flanders Fields’ museum in de herbouwde Lakenhal van Ieper. Na de lunch maken we een rondrit en zien we een van de mijnkraters in de hoogte van Messines. Hier lieten de Britten in juni 1917 een hele Duitse linie in de lucht vliegen door explosieven die in lange tunnels tot onder de Duitse bunkers en loopgraven waren aangebracht.

Via het merkwaardige privémuseum van Hill 62 rijden we naar Passendale met het Tyne Cot Cemetary, de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld. Van hieruit zien we de stad Ieper op een paar kilometer aan de voet van de heuvel liggen.

Dag 3: Diksmuide en Duitse oorlogsbegraafplaats

Vanmorgen vertrekken we naar Diksmuide, waar het Belgische en Duitse leger vier jaar lang tegenover elkaar stonden. Een deel van de stellingen, de zogenaamde ‘Dodengang’ is hier gereconstrueerd. Na de oorlog werd in Diksmuide de IJzertoren gebouwd om de offers en het lijden van de Vlaamse soldaten te herinneren.

Daarna brengen we een bezoek aan de grote Duitse oorlogsbegraafplaats bij Vladslo. Hier zijn in de loop van vele jaren de stoffelijke overschotten van Duitse soldaten heengebracht, die aanvankelijk elders waren begraven. Onder hen was ook Peter Kollwitz, de zoon van de beroemde Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Zij heeft na de oorlog twee zeer indrukwekkende beelden gemaakt die de begraafplaats nu sieren. Aan het einde van de dag zijn we terug in Nederland.

VertrekdatumPrijs per persoon1 persoons kamertoeslag
Informatie volgtInformatie volgtInformatie volgt

Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Deze reis is al geweest, schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden voor de volgende data van deze reis.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox