Ieper: The Last Post

De omgeving van de West-Vlaamse stad Ieper toont nog steeds de sporen en littekens van de gruwelijke strijd van bijna een eeuw geleden. Maar we zien dat het verstrijken van de tijd de sporen heeft verzacht. Boeren bewerken de vruchtbare bodem. Bossen en velden bedekken het zacht glooiende land. Steden en dorpen zijn weer herrezen.

  • Vertrekdatum: 3 oktober 2023
  • Reisduur: 4 dagen
  • Soort reis: busreis
  • ReisleiderNick Kieft

Het regende door alsof een gestoorde godheid in de hemel een kraan had open gezet. Het regende in schermen, in stromen, in watervallen. Het regende zoals geen mens sinds Noach ooit had gezien. Het regende ononderbroken vier dagen en vier nachten lang… Op 31 augustus 1917 ging het Britse leger in Vlaanderen in de buurt van de stad Ieper in de aanval. Doel was om de Duitse stellingen op de heuvels ten oosten van de stad te verdrijven. De eerste uren leek de aanval een succes. En toen kwam de regen.

Dagenlang onafgebroken regen. Het in drie jaren oorlog totaal kapotgeschoten landschap raakte verzadigd met water. Granaattrechters vulden zich met modder. Een grijsgele slijmerige drab waarin geen stevigheid of houvast te vinden was. Paden waren onzichtbaar of domweg niet aanwezig. En de lucht? Die was behalve vallende regendruppels vooral gevuld met rondfluitende machinegeweerkogels, huilende granaten en naar knoflook stinkend mosterdgas….

De omgeving van de WestVlaamse stad Ieper toont nog steeds de sporen en littekens van de gruwelijke strijd van bijna een eeuw geleden. Maar het verstrijken van de tijd heeft de sporen verzacht. Boeren bewerken de vruchtbare bodem. Bossen en velden bedekken het zacht glooiende land. Steden en dorpen zijn weer herrezen. In de omgeving is ook veel schoonheid te vinden. In dorpen en steden zijn gezellige Vlaamse cafeetjes en eethuisjes te vinden. Deze reis is een kennismaking met een boeiend land met een tragische geschiedenis.

Dag 1: sluizen van de IJzer, de Dodengang en ‘Last Post’ ceremonie

We reizen naar Nieuwpoort waar we de sluizen van de IJzer bekijken. Deze sluizen bleven door hardnekkig verzet van de Belgen in handen van de Geallieerden. Daardoor konden ze de lage kuststrook tussen Ieper en de zee onder water zetten en de Duitsers tegenhouden.

Vandaar gaan we langs een aantal plaatsen langs de IJzer naar de Dodengang, een beruchte stelling van het Belgische leger. Aan het eind van de middag rijden we naar ons hotel in Ieper.

In de avond wonen we de ceremonie van de ‘Last Post’ in de Meense Poort bij. Iedere avond blazen enkele leden van de Vrijwillige Brandweer van de stad Ieper in deze poort de ‘Last Post’ ter herdenking aan de gesneuvelde Britse soldaten. In de poort zijn de namen van rond 58.000 vermisten gebeiteld.

Dag 2: museumbezoek, Poperinge en Talbot House

In de ochtend wandelen we door de binnenstad en brengen we een bezoek aan het ‘In Flanders Fields’ museum in de herbouwde Lakenhal van Ieper.

Na de lunch rijden we naar het stadje Poperinge, door de Britten “Pop” genoemd. Hier was de generale staf van de Britse troepen gevestigd. Hier werd ook de krijgsraad gehouden die vergrijpen van Britse soldaten moest beoordelen. Daaronder ook soldaten die verdacht werden van lafheid. Hier zijn honderden doodvonnissen uitgesproken zondert dat er beroep mogelijk was. ‘To be shot at dawn’ luidde zo’n vonnis.

In Poperinge bezoeken we ook Talbot House, of Toc H, een plaats waar Britse soldaten van alle rangen konden bijkomen van hun ontberingen. Daarna keren we weer terug naar Ieper.

Dag 3: Messines Ridge, Memoriaal Museum Passchendaele 1917 en Tyne Cot Cemetery

Na het ontbijt vertrekken we naar de zogenaamde Messines Ridge, waar in juni 1917 de Duitse linie door grote mijn ontploffingen werd vernietigd. We zien enkele van de kraters. We bezoeken ook het plaatsje Mesen of Messines en de Ierse begraafplaats aldaar.

Vervolgens rijden we door een landschap waar de sporen van de oorlog ruim een eeuw later nog in het landschap te vinden zijn, terug naar Ieper voor de lunch. Daarna rijden we via het merkwaardige museumpje van Hill 62 naar Zonnebeke waar we het Memoriaal Museum Passchendaele 1917 bezoeken.

Daarna gaan we naar Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse oorlogsbegraafplaats ter wereld. Van hieruit kan men de stad Ieper op een paar kilometer afstand aan de voet van de heuvel zien liggen. De Duitsers konden zo in de totaal kapotgeschoten stad haast iedere beweging zien en beschieten. Dan rijden we weer naar Ieper.

Dag 4: Langemark, Vladslo en terug naar Nederland

We verlaten Ieper en rijden langs een ontroerend monument voor Canadese militairen in St Juliaan via Poelcapelle naar de grote Duitse begraafplaats in Langemark. Vandaar gaat het naar de stad Dixmuide waar we halthouden voor de lunch. Van Dixmuide stond in 1918 geen steen meer overeind. De middeleeuwse stad is na de Grote Oorlog helemaal weer gereconstrueerd.

Daarna rijden we naar de Duitse begraafplaats van Vladslo. Hier zien we het ontroerende grafmonument Het Treurende Ouderpaar, van de beroemde Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Van daar verlaten we de slagvelden van WestVlaanderen en keren we definitief terug naar huis.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
3 oktober 2023€ 735,-€ 195,-

Dit programma is altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Reservering voor de reis naar

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox