Kom naar de informatie-avond voor Oman! Klik voor meer informatie

Oman

Nieuw!

Oman
  • Vertrekdatum: 13 januari 2023
  • Reisduur: 11 dagen
  • Soort reis: vliegreis
  • Reisleider: Andre Martens

In Oman is de mystieke sfeer van duizend-en-een-nacht nog te voelen. Strategisch gelegen op het Arabische Schiereiland is het land van oudsher een knooppunt voor handel, zowel over land als zee. Omar is gastvrij en heeft een diversiteit aan bijzondere landschappen. Oman-kenner André Martens laat u kennis maken met dit fascinerende land!

Kom naar de informatie-avond voor Oman!

In Oman is de mystieke sfeer van duizend-en-een-nacht nog te voelen. Strategisch gelegen op het Arabische Schiereiland is het land van oudsher een knooppunt voor handel, zowel over land als zee. De vele wachttorens, bijenkorfgraven en indrukwekkende forten getuigen van een roemrijk verleden.

Met het ontdekken van ‘het zwarte goud’ kwam Oman weer in de internationale belangstelling te staan. Dankzij de oliedollars werden grote vooruitgangen geboekt. Ondanks deze rijkdom heeft het land toch haar eigen karakter weten te bewaren en zijn cultuur, traditie en moderniteit harmonieus samengesmolten.

Oman is niet alleen gastvrij maar heeft ook diversiteit aan bijzondere landschappen.U vindt er alles: bergen, woestijnen, oases (wadi’s) parelwitte stranden en diepblauwe oceanen. Tijdens deze rondreis zien we vele van deze fraaie landschappen aan ons voorbijtrekken. Het kan niet anders dan dat het grote indruk op u gaat maken.

Naast de overal te merken gastvrijheid zien we ook dat Oman haar cultureel erfgoed goed bewaakt en zich tegelijkertijd ook heeft ontwikkeld tot een moderne staat. Zelf noemen zij dat de ‘renaissance’. De wedergeboorte van een natie die plaats vond vanaf het moment dat de (nu overleden) sultan Quaboos bin Said in 1970 zijn vader afzette en ervoor zorgde dat Oman zich ging ontwikkelen tot wat het nu is: gastvrij, schoon en grote investeringen in onderwijs, infrastructuur, medische zorg, toerisme en cultuur.

Heeft u ooit al eens zo’n “duizend-en-een-nacht gevoel” willen ervaren? Maak dan nu kennis met dit bijzondere land en haar inwoners onder leiding van Oman-kenner André Martens.

Over André en zijn relatie tot Oman en haar inwoners “Van 1993 tot 1997 heb ik in Oman gewerkt als leerkracht op een internationale basisschool. Deze periode heeft bij mij de basis gelegd voor mijn liefde voor dit land en het verlangen om geïnteresseerden kennis te laten maken met deze parel van het Arabisch Schiereiland. Sinds mijn vertrek uit Oman ben ik vrijwel ieder jaar teruggekeerd en heb daarmee mijn kennis van het land verder uitgebreid.

Zowel toen ik er werkte als ook tijdens de afgelopen bezoeken heb ik een paar bijzondere vriendschappen op mogen bouwen met lokale mensen, de Omani’s. We gaan hen ook ontmoeten tijdens deze reis. We nemen als het ware een kijkje achter de voordeur van hun woningen. Omani’s zien bezoekers, u dus, als een vriend van hun land en behandelen u ook als zodanig. Ze stellen hun huis voor open en laten u kennis maken met hun gewoonten en tradities. Ze zijn trots op hun land en op het feit dat u in Oman op bezoek komt.”

Dag 1: Vertrek naar Oman

We vliegen met een tussenstop (Saoedi Arabië) naar Oman. Na aankomst vindt de transfer plaats naar het hotel.

Dag 2: Verkenning Muscat

We beginnen op ons gemak aan het ontbijt. De dag begint wat later, om alvast te wennen aan het tijdverschil van 3 uur. We verkennen het oude centrum van Muscat. We gaan kijken naar het Al Alampaleis van Sultan Haitham bin Tariq-al Saïd, we bezoeken de beroemde Mutrah souq en het nabij gelegen Mutrah Fort met een prachtig uitzicht over de Corniche. Aan de Corniche staan nog een aantal 19e eeuwse handelshuizen met boogvensters en rijk versierde balkons.

De kleurrijke en naar wierook geurende souq is bij uitstek een plek om rustig doorheen te slenteren. In de wirwar van steegjes verkopen marktkoopmannen talrijke producten zoals kruiden, wierook, parfum en het beroemde Omaanse silver. We lunchen hier op eigen gelegenheid om daarna een bezoek te brengen aan het Bait al Zubairmuseum, waar we kennismaken met de rijke Omaanse cultuur.

’s Avonds eten wij in de tuinen van restaurant Khargeen, waar Omaanse Shuwa kan worden gegeten.

Dag 3: bezoek Grand Mosque. Wahiba Sands en verblijf in een traditioneel Bedoeïenen Desert Camp

Na het ontbijt bezoeken we de Grand Mosque, één van de grootste moskeeën in het Midden Oosten. Het kan niet anders dan dat u onder de indruk raakt van de pracht en praal in deze moskee.

We verlaten Muscat om op weg te gaan naar de Wahiba Sands, één van de grotere woestijngebieden van Oman. We worden op traditionele manier ontvangen met koffie en dadels.

Ons verblijf is in een traditioneel Bedoeïenen Desert Camp, waar we met 4 Wheel drives gebracht worden. Hier heerst een oase van rust en stilte en kunnen we ongestoord genieten van de ondergaande zon en het traditionele Omaanse eten. Ook de opkomende zon achter de duinen van de Wahiba-Sands, de volgende ochtend is een onvergetelijke ervaring!

Dag 4: Wadi Bani Khalid, Sur, bezoek aan dhow en overnachting in een resort

Na het ontbijt is onze eerste stop Wadi Bani Khalid, een van de mooiste groene wadi’s die Oman rijk is omdat er het gehele jaar door water te vinden is. We kunnen er zwemmen in de verschillende waterpoelen. Hier lunchen we ook in een lokale eetgelegenheid om hierna onze reis te vervolgen richting Sur.

Sur is onder andere bekend om haar scheepswerven waar men op een traditionele wijze houten boten vervaardigd – de dhow. We bezoeken de traditionele dhow-werven, de boten worden hier nog altijd met de hand vervaardigd! Vlakbij aan het strand ligt het Turtle Beach Resort in Ras al Hadd, alwaar we zelfstandig kunnen dineren en overnachten.

Dag 5: Turtle Beach, terug naar Muscat via Wadi Shab en Bimmah Sinkhole

We staan vroeg op! Achter het resort is een strand waar de schildpadden hun eieren komen leggen. We gaan dit fascinerende natuurverschijnsel van dichtbij bekijken. Hierna ontbijten we nog in het hotel om vervolgens weer terug te keren naar Muscat, maar stoppen onderweg op 2 plaatsen.

De eerste is Wadi Shab. Eén van de mooiste en betoverende wadi’s in Oman. Na een wandeling door de wadi is er aan het einde een waterpoel waar gezwommen kan worden.

De tweede stop is bij de Bimmah Sinkhole. Een verzonken krater met een mengeling van zoet en zout water. Ook daar kan gezwommen worden. We overnachten in Muscat.

Dag 6: Jebel Shams, de hoogste berg van Oman

Op weg naar de Jebel Shams (de zonneberg) – de hoogste berg van Oman met 3009 meter – bezoeken we eerst Al Hamra. Nu een moderne stad maar eens een oud dorp met lemen huizen. In het Bait al Safah maken we kennis met oude gebruiken en traditionele voorwerpen en staan de koffie en dadels natuurlijk klaar.

Onderweg komen we ook bij het bergdorpje Misfah, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De huisjes lijken tegen de steile berghelling aangeplakt en zijn gebouwd van natuursteen en leem. Het eeuwenoude ‘Falaj (waterirrigatie)-systeem‘ is hier nog mooi te zien.

De nacht brengen we door bovenop de Jebel Shams in het Sama Heights Resort.

Dag 7: Grand Canyon van Oman

Een ochtendwandeling naar de ‘Grand Canyon’ van Oman staat op het programma om vervolgens weer af te dalen naar zeehoogte.

Daarna rijden we naar het Jabrinfort. Dit voormalige woonpaleis is rond 1670 gebouwd en heeft prachtige beschilderde plafonds in de typische Arabische architectonische stijl. De voormalige hoofdstad van het land, Nizwa, staat van oudsher bekend vanwege de traditionele zilversmeedkunst.

Het gelijknamige Nizwa fort is een van de oudste in het sultanaat en volledig gerestaureerd. Vanaf het dak hebben we een weids uitzicht over de omgeving. De middag hebben we hier rustig de tijd om rond te struinen. We dineren en slapen hier vannacht.

Dag 8: kleurrijke geitenmarkt, watervallen en terug naar Muscat

Wat we absoluut niet mogen missen is de kleurrijke geitenmarkt die elke vrijdagochtend plaats vindt. Van heinde en ver komen verkopers met kleine pick-ups volgeladen met dieren naar Nizwa afgereisd. Hier zien we nog een eeuwenoude traditie van handeldrijven. Na dit spektakel verlaten we het hart van het land.

Onderweg naar Muscat bezoeken we het plaatsje Nakhl met het gelijknamige fort, een van de indrukwekkendste forten van Oman. Drie kilometer daar vandaan liggen de Al Thowarah watervallen. De weg er naar toe loopt door een wijk met woonhuizen verscholen tussen dadelpalmentuinen met irrigatiekanalen (het Falajsysteem). ’s Avonds zijn we terug in Muscat waar we nog 2 nachten kunnen genieten van de luxe van een 4 sterren hotel (Intercontinental Hotel – 5 sterren hotel).

Dag 9: vrije tijd

Deze dag is vrij in te vullen. U kunt bijvoorbeeld de Muttrah Souk bezoeken, een van de oudste markten in de Arabische wereld.

Dag 10: vrije tijd, bezoek Royal Opera House en diner in traditioneel Omaans restaurant

Op de tiende en laatste dag in Oman kan u de ochtend vrij invullen.

In de middag bezoeken we het Royal Opera House. Sinds acht jaar is dit het centrum van kunst en cultuur in Oman. We krijgen daar een rondleiding.

Daarna is de dag verder vrij in te vullen. Om onze reis af te sluiten eten we vanavond gezamenlijk in een traditioneel Omaans restaurant. Hierna nemen we afscheid van dit boeiende land met veel nieuwe herinneringen!

Dag 11: terugreis naar Nederland

Vroege aankomst op Amsterdam Schiphol Airport

VertrekdatumPrijs per persoon1 persoons kamertoeslag
16 januari 2023Informatie volgtInformatie volgt

Grensdocumenten

Het visum kunt u vanaf een maand voor vertrek via het internet aanvragen. Wij geven u daarvoor instructies als u de reis boekt. Uw paspoort moet bij binnenkomst in Oman nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Reservering voor de reis naar:

Bij interesse graag per e-mail contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox