Vanaf 19 juli en de gehele maand augustus zijn wij telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 12.00-16.00 uur. Wij reageren per mail zo spoedig mogelijk, maar dit kan iets langer duren dan u van ons gewend bent.

Bremen, Worpswede en Fischerhude

Vol!

In het midden van een voormalig turfstekersgebied vinden we de kunstenaarsdorpjes Worpswede en Fischerhude. Een inspiratiebron voor kunstenaars. Hiernaast bezoeken we Bremen en de Kunsthalle.

  • Reisdata: 15-18 augustus 2024
  • Reisduur: 4 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Nick Kieft

Ooit woonden er vooral turfstekers. Het land is kaal, woest en ledig, het licht van een ongeëvenaarde schoonheid en het dorp een armoedige enclave in een groot, grijs niets Worpswede. Totdat koopmansdochter Mimi Stolte de schilder Fritz Mackensen uitnodigd voor een logeerpartij. Korte tijd later vestigen ook Otto Modersohn, Hans am Ende, Rainer Maria Rilke en andere tijdgenoten zich. Worpswede groeit -met Fischerhude- uit tot Duitslands meest bekende centrum van de kunstbeoefening. Deze reis voert ons langs belangrijke musea, de schitterende natuur en de geschiedenis van dit deel van Duitsland.

Dag 1: Bremen en Worpswede

We beginnen met een koffiestop in Groningen, en rijden vanuit daar naar Bremen, waar we lunchen. Hierna gaan we naar het Gesamtkunstwerk Böttcherstrasse, waar aanvankelijk eerst ambachtslieden werkten. De koffiehandelaar Ludwig Roselius stelde architect Bernhard Hoetger aan om de straat om te vormen tot noord Duits kunstcentrum. Het straatje heeft nog steeds de expressionistische art-deco stijl, kenmerkend voor het begin van de twintigste eeuw.

We bezoeken hier ook het Paula Modersohn Becker Haus, met een fraaie collectie van haar werk. Aan het einde van de middag rijden we naar ons hotel, een voormalig kunstenaarsatelier in Worpswede. ’s Avonds eten we in het door Heinrich Vogeler ontworpen Bahnhof, nu ingericht als restaurant.

Dag 2: wandeling door kunstenaarsdorp en bezoek Haus im Schluh

Na het ontbijt maken we een wandeling door het kunstenaarsdorp. We bezoeken de Worpsweder Kunsthalle en Die grosse Kunstschau met haar merkwaardige en unieke architecturale vormgeving van Bernard Hoetger. Hierna wandelen we over de enige verheffing in het landschap: de Wyerberg. Deze heuvel wordt door de kunstenaars regelmatig bezocht en is daardoor dikwijls onderwerp op schilderijen.

We zien Die Käseglocke, een expressionistische ronde woning (1926) ontworpen door de Berlijnse architect Bruno Taut en de Villa Barkenhof. Deze laatste is het voormalige atelier van architect, schilder, graficus, meubelontwerper en boekillustrator Heinrich Vogeler. We maken hier kennis met de vele facetten van zijn werk. Op het programma mag niet een bezoek aan het Haus im Schluh, waar Martha Vogeler na haar scheiding woonde, ontbreken.

Dag 3: Bremen, Schnoor Viertel en Otto Modersohn Stiftung

Na het ontbijt vertrekken we via het Teufelsmoor naar Bremen. De naam van dit heide- en veengebied heeft niets te maken met de duivel, maar is een verbastering van ‘duves land’ of ‘moor’, wat onvruchtbaar land betekent. De Hanzestad Bremen heeft een mooi centrum met een prachtig Renaissance Rathaus, samen met de gildehuizen en de dom staat deze op de Unesco werelderfgoedlijst.

We lunchen in het Schnoor Viertel, één van de oudste en schilderachtigste wijken van Bremen. Hierna vertrekken we naar het kunstenaarsdorpje Fischerhude, gelegen aan de Wümme, een smal kronkelig riviertje dat in een aantal takken door het dorpje stroomt. We wandelen hier door een buitengewoon schilderachtig landschap en bezoeken de Otto Modersohn Stiftung met het bijbehorende museum.

Dag 4: Bremer Kunsthalle en terug naar Nederland

Na het ontbijt rijden we wederom richting Bremen voor een bezoek aan de Bremer Kunsthalle*, die een indrukwekkende collectie oude en nieuwe meesters tentoonstelt alsmede werken van Worpsweder kunstenaars. In de middag rijden we weer terug naar Nederland (Groningen).

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
15 augustus 2024 (vol)€ 625,-€ 90,-

Deze reis is volgeboekt.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox