Landwater-Waterland

Nieuwe reis!

  • Reisdata: 9 – 10 april 2024
  • Reisduur: 2 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Nick Kieft

Het kustgebied van Friesland en Groningen raakte rond 500 voor Christus bewoond. De mensen leefden toen in een landschap dat gevormd werd door de getijden, golven, wind en stroom. Ze wierpen woonheuvels, wierden, op en leefden daar gedurende vele eeuwen.

De Romeinen kwamen rond het begin van de jaartelling in de omgeving van de monding van de Rijn en bezochten sporadisch het waddengebied. Zij noemden de bewoners van deze streken met een verzamelnaam Frisii, Friezen. Het land werd als Frisia aangeduid. Zij verdwenen ongeveer in dezelfde tijd als waarin stormvloeden het vlakke kustlandschap teisterden. De Friezen verdwenen vrijwel geheel. Waarheen is onbekend. Tijdens de Grote Volksverhuizing na het jaar 200 kwamen Saksische migranten langs het gebied en een aantal van hen vestigde zich in deze streken.

Tegen het jaar 800 kwamen missionarissen uit het Frankische Rijk in Groningerland en brachten hier het Christendom. Naast het bouwen en vergroten van de wierden begonnen mensen hier en daar met het opwerpen van kleine dammetjes en dijkjes. Toen rond het jaar 1200 de eerste kloosters in deze streken ontstonden, kwam ook de waterbouw in een stroomversnelling. De bouw van dijken, het graven van kanalen en de aanleg van sluizen nam een aanvang. Een ontwikkeling die sindsdien niet meer stopte. Naast het beschermen van het land dat de kustbewoners gebruikten, gingen ze ook stukken land indijken om hun gebied te vergroten.

Dag 1

Vanaf 15.00 uur kunt u inchecken in het Asgard Hotel aan de Ganzevoortsingel 2-1 in Groningen. U kunt dineren op eigen gelegenheid. ’s Avonds krijgt u een lezing van Nick Kieft (ca. 20.00 uur tot 21.30 uur).

Dag 2

Op onze tocht rijden we deels langs middeleeuwse dijkjes door het dorp Aduard, waar een van de grootste kloosters van de Nederlanden heeft gestaan. De monniken van dit klooster hebben grote betekenis gehad in de ontwikkeling van het landschap in het westen van de provincie Groningen.

De ontwikkeling van de bewoning in dir gebied wordt zeer inzichtelijk gemaakt in het Museum Wierdenland in Ezinge. De wierde van Ezinge werd ongeveer honderd jaar geleden grondig archeologisch onderzocht door de beroemde professor Albert Egges van Giffen. Het museum toont ons de bevindingen van een eeuw Wierdenonderzoek.

We zien ook het grote gemaal van Electra, dat overigens met dieselmotoren aangedreven wordt. Daarna rijden we naar Zoutkamp waar de eerste grote afsluitdijk van Nederland werd gebouwd. We bekijken de oude zeesluizen en rijden dan langs de kust, door de enorme polders te rijden die in de loop van vele eeuwen aan de zee zijn onttrokken. We eindigen onze tocht in het noordelijkste haventje van Nederland bij Noordpolderzijl.

Een tocht langs twee en een half duizend jaar waterstaatsgeschiedenis in één dag.

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
9 april 2024€ 245,-€ 45,-

Reservering voor de reis naar:

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox