Groninger Jonkers

Groninger Jonkers

Tot in de 18e en zelfs ook nog in de 19e eeuw heersten de Groninger Jonkers over het Groninger land. Vaak waren het titelloze adel, ontstaan uit rijke boeren in de middeleeuwen. Deze jonkers woonden op prachtige borgen met landgoed hier omheen. De adel manifesteerde zich graag in de kerk. Historicus Nick Kieft neemt u mee langs enkele borgen en kerken van beroemde geslachten met klinkende namen zoals de Alberda’s van Dijksterhuis en de Van Ewsum en Van Inn-en Knipphuizen.

  • Reisdata: 21 – 23 augustus 2024
  • Reisduur: 3 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Nick Kieft

Tot in de 18e en zelfs ook nog in de 19e eeuw heersten de Groninger jonkers over het Groninger land. Waren het baronnen?

Vaker waren het titelloze adel, ontstaan uit rijke boeren in de middeleeuwen. Een beperkt aantal voorname geslachten hielden hun ‘adellijke’ kring gesloten voor inmenging van buiten. Deze jonkers woonden op prachtige borgen met landgoed hier omheen.

De adel manifesteerde zich graag in de kerk. Door het systeem van collatierechten hadden sommige families het alleen voor het zeggen in de kerk. De kerk werd daarmee bijna ‘hun’ kerk en dat lieten ze zien ook! Het interieur bestond uit grote herenbanken, grafmonumenten, rouwborden, orgels en preekstoelen met heraldiek. Overal drukten zij hun stempel op.

Historicus Nick Kieft neemt u mee langs enkele borgen en kerken van beroemde geslachten met klinkende namen zoals de Alberda’s van Dijksterhuis en de Van Ewsum en Van Inn-en Knipphuizen.

Dag 1: Reisdag naar Groningen en lezing Nick

U reist op eigen gelegenheid naar Groningen, waar u vanaf 15.00 uur kunt inchecken bij het Asgard Hotel. Eerder bent u natuurlijk ook welkom, dan bewaren wij uw bagage bij de receptie.

’s Avonds geeft natuurhistoricus Nick Kieft een lezing over de geschiedenis van de Groninger Jonkers en hun borgen en kerken.

Dag 2: Pieterburen, Menkemaborg & Nittersum

Na het ontbijt bezoeken we de Alberda’s van Dijksterhuis in Pieterburen. We ontmoeten ze in de kerk aldaar, waar kansel, orgel, herenbank, rouwborden en een eigen toegang tot het gebouw hun verhaal vertellen.

Even verderop woonden hun verwanten, de Alberda’s van Menkemaborg. We bezoeken de familie eerst in de kerk van Uithuizen, waar ze een fantastische ereloge hebben laten bouwen. daarna gaan we naar de Menkemaborg.

We lunchen bij dit prachtige landhuis met omringende tuinen.

Na de lunch gaan we via de Alberda’s van Rensumaborg in Uithuizermeeden en hun in het oog springende barokke kerktoren, naar de familie Clant in Stedum. Hun borg Nittersum is er niet meer, maar in de kerk laten de jonkers zich des te meer gelden middels een enorm grafmonument van Rombout Verhulst, grote rouwborden, een herenbank, stoere heraldiek op de kansel en een prachtig orgel.

Dag 3: Midwolde & Piccardtkerk in Harkstede

Vandaag beginnen we bij de familie Van Ewsum en Van Inn- en Knipphuisen in Midwolde, ooit wonende op de borg Nienoord. De borg is 19e eeuwse ‘nieuwbouw’, maar ademt zeker nog wel de grandeur uit van lang vervlogen tijden. De tuinen en de schelpenkamer zijn gerestaureerd. Een bezoek aan de familie in de nabije kerk is zeker verrassend te noemen. Hier liggen Anna van Ewsum met haar twee echtgenoten Van Inn- en Knipphuisen samen afgebeeld op een enorm adelsgraf.

Hun herenloge is verbonden met hun eigen toegang tot de kerk. Na de lunch in een gezellig theehuis in Midwolde gaan we langs bij Henric Piccardt in ‘zijn’ Piccardtkerk in Harkstede. Het is de enige kerk in Nederland met een eigen werkruimte voor de borgheer! Henric Piccardt woonde op de Fraeylemaborg in Slochteren. We bezoeken deze borg met borgtuin in Engelse landschapsstijl.

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
21 augustus 2024€ 455,-€ 97,50

Reservering voor de reis naar:

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox