Moderne architectuur in Valencia

Nieuwe reis!

Een wandeling door Valencia is een reis door de tijd: 2000 jaar geschiedenis. Vanaf de Romeinen tot Calatrava. Dit vind je terug in de verschillende bouwstijlen die door de hele stad te zien zijn.

  • Reisdata: 5 – 9 maart 2024
  • Reisduur: 5 dagen
  • Soort reis: vliegreis
  • Reisleider: Petra van Mullekom

Extra informatie: op dag 4 vindt een fietstocht plaats.

Tijdens onze reis bezoeken we naast het historische centrum en de rivierbedding; die werd omgevormd tot stadspark, vooral de gebieden in de stad met de meest moderne architectuur. Zoals de Stad van de Kunsten- en de Wetenschappen en de bruggen ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava, en het Veles e Vents gebouw in de jachthaven, van de Engelse architect David Chipperfield.

De haven van Valencia werd jaren geleden helemaal opnieuw vormgegeven in het kader van de America’s Cup zeilraces, die hier in 2007 en 2010 werden gehouden en waar zeilteams uit 5 continenten aan deelnamen. Vlak erachter ligt de historische visserswijk El Cabanyal met juweeltjes van huizen in jugendstil (in het Spaans “modernisme” genaamd), een wijk vol karakter die, na jaren verval, nu eindelijk wordt opgeknapt en de komende jaren zeer zeker de nieuwe “hotspot” zal worden. Over “modernismo” gesproken mogen we ook zeker het prachtige treinstation en de diverse markthallen en elegante woonhuizen in deze stijl niet vergeten.

Verder zien we een aantal restauraties van historische gebouwen die een geheel nieuwe functie kregen, zoals het voormalige slachthuis, de gevangenis of de tabaksfabriek.

Tenslotte zijn er een aantal nieuwe projecten van jonge architecten die flink aan de weg timmeren met interessante projecten waarvan we er zeker ook enkelen gaan zien.

Dag 1

Vandaag vliegt u van Amsterdam naar Valencia. U wordt opgehaald van het vliegveld door uw reisleidster Petra van Mullekom. Op weg naar het hotel maken wij er meteen een panoramische route van en rijden langs de (droge) rivierbedding van de Turia, die inmiddels een prachtig stadspark is geworden, en een deel van de historische binnenstad. Bij aankomst in het hotel kunt u inchecken en dineren we aansluitend gezamenlijk in een gezellig restaurant in de buurt van het hotel.

Dag 2

We beginnen de dag met een kennismakingswandeling door het historische centrum. We zien onder andere enkele van de mooiste art-nouveau bouwwerken in de stad: de Mercado Central, het treinstation Estación del Norte, en de Mercado de Colón. In dit laatste gebouw lunchen we gezamenlijk in een bijzonder restaurant.

In de middag brengen we een bezoekje aan het voormalige slachthuis, enkele jaren geleden omgebouwd tot een prachtig sportcomplex.

Dag 3

Vandaag nemen we uitgebreid de tijd voor de Stad van de Kunsten en de Wetenschappen, het project van de Valenciaanse architect Santiago Calatrava dat Valencia “eindelijk” op de kaart zetten eind jaren 90. Dit gebouw bevat een operagebouw (hier krijgen we een rondleiding), wetenschapsmuseum, imax bioscoop met planetarium, multifunctioneel cultureel centrum en het Oceanografic, een enorm aquarium met tuinen en vijvers.

We vervolgen onze weg naar de haven. Deze is 20 jaar geleden geheel opnieuw vormgegeven in het kader van de America’s Cup zeilraces, en later nog een keer voor het Formule 1 Circuit. Hier ligt het bekende gebouw van de architect David Chipperfield: Veles e Vents. Na de gezamenlijk lunch aan de Boulevard bezoeken we de historische visserswijk El Cabanyal, die jarenlang vergeten en verguisd was en waar intussen al veel van de art-nouveau vissershuizen en opslagloodsen werden gerenoveerd en nieuwe projecten opgestart.

Dag 4

Vandaag maken we een uitgebreide fietstocht (evt. e-bike) door de rivierbedding/Turia park met aandacht voor de bruggen van Calatrava en de andere interessante projecten in en langs de rivierbedding. Tegen lunch tijd genieten we van een picknick lunch op een mooi plek.

’s Middags bezoeken we per fiets nog een nieuw project aan de rand van de stad. ’s Avonds hebben we een gezamenlijk afscheidsdiner.

Dag 5

De ochtend kunt u vrij besteden rond 14.00 uur vertrekken wij naar het vliegveld.

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
5 maart 2024€ 1.499.-€ 300,-

Reservering voor de reis naar:

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox