De Harz het groene hart van Duitsland

Nieuwe reis!

  • Reisdata: 2 – 6 april 2024
  • Reisduur: 5 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Nick Kieft

Geografisch gezien ligt het Harzgebergte midden in Duitsland. Een gebied met veel mooie natuur, maar ook een interessante geschiedenis. In de Middeleeuwen maakte het deel uit van het machtige hertogdom Saksen. Daar vormde zich een belangrijk deel van wat de Duitse cultuur is geworden. Na de onderwerping van de Saksen door de Frankische koning Karel de Grote speelden grote kloosters en het aartsbisdom Maagdenburg een belangrijke rol in de vroege middeleeuwse geschiedenis.

Dag 1

Vanaf de opstapplaats rijden we naar onze standplaats Wernigerode. Deze kleine stad is gespaard gebleven van de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog die zoveel Duitse steden heeft getroffen. Wernigerode is een stad met prachtige vakwerkhuizen, kerken en een indrukwekkend Schloss. In de middag maken we een wandeling om de binnenstad te verkennen.

Dag 2

Vandaag bezoeken we Quedlinburg. In het jaar 919 was hertog Hendrik de Vogelaar van Saksen op jacht. Volgens de overlevering werd hij verrast met de boodschap dat hij gekozen was tot koning van het Duitse Rijk. Met hem begon de regeerperiode van de Saksische keizers, die naar zijn zoon Otto de grote ook de Ottoonse dynastie wordt genoemd. Dat gebeurde bij de St Servatiuskerk waar later ook Hendrik I en zijn vrouw Mathilde zijn begraven. Deze kerk bevat een van de belangrijkste kerkschatten van Europa, der Domschatz.

Na een stadswandeling waarbij we ook de romaanse Wiperti- en Marienkirche bezoeken is er gelegenheid om op eigen gelegenheid het Schlossmuseum of misschien wel het Lyonel Feininger Museum te bezoeken. Aan het eind van de middag rijden we weer terug naar Werningerode.

Dag 3

We maken een prachtige rit dwars door het Harzgebergte naar de Goldene Aue, een schitterende vallei die de Harz van het Kyffhäuser Gebergte scheidt. Hier ligt bij het dorpje Tilleda een van de vroege Duitse keizerpaltsen, een van de bestuurlijke centra waar het rondreizende keizerlijke hof van het Duitse rijk neerstreek om allerlei bestuurszaken te regelen. Na een kort bezoek rijden we het Kyffhäuser gebergte in om de Burg Kyffhausen te bezoeken. Hier werd in de late negentiende eeuw het immense Barbarossa Denkmal opgericht. Van hieruit hebben we een adembenemend uitzicht over de Goldene Aue en de Harz.

Op de burcht kunnen we lunchen en daarna rijden we door naar Bad Frankenhausen. Hier werd in 1525 de beroemde veldslag uitgevochten waardoor een einde aan de zogenaamde Boerenoorlog kwam. In DDR-tijden werd hier een kolossaal panoramaschilderij, 14 meter hoog en 123 meter lang, over die veldslag en de Duitse geschiedenis gemaakt door de schilder Werner Tübke. Na dit bezoek rijden we weer terug naar ons hotel in Wernigerode.

Dag 4

Halberstadt werd in 804 door Karel de Grote tot bisschopsstad verheven. Met de bouw van de grote St Stephanus en Sixtuskerk (1236-1419) probeerden de bisschoppen van Halberstadt de grote dom van Maagdenburg te evenaren of misschien wel te overtreffen. De kerk hoort tot de mooiste gotische kerken van Duitsland. In contrast daarmee is de romaanse Liebfrauenkirche (1005-1020) ook een bezoek waard. In Halberstadt is ook nog iets van de rijke joodse geschiedenis terug te vinden in het Berend Lehmann Museum. En dan gaat het weer terug naar Werningerode.

Dag 5

De thuisreis staat te beginnen, maar niet zonder dat we nog een bezoek brengen aan de stad Goslar. Niet alleen ook weer een prachtige stad met talloze vakwerkhuizen, maar ook een grote en beroemde keizerpalts die in groot contrast staat met de vroegmiddeleeuwse palts van Tilleda die we eerder gezien hebben.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
2 april 2024€ 910,-€ 260,-

Reservering voor de reis naar:

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox