En dat alles aan de IJssel
Waarom houdt de mens van rivieren? Wellicht omdat een rivier ons vroeger veel te bieden had. Een rivier bood immers mogelijkheden tot transport en handel, niet voor niets zijn er veel Hanzesteden langs de IJssel ontstaan. Een rivier bood ook vruchtbare grond voor landbouw, langs de rivieren zijn van oudsher dan ook de eerste nederzettingen ontstaan. Het poëtische aspect kan ook een rol spelen, de manier waarop de rivierstroom door het landschap gaat spreekt immers altijd tot de verbeelding. Marsman zei het al: “Denkend aan Holland zie ik Breede rivieren traag door oneindig laagland gaan”. Het gebied rondom een rivier heeft vaak veel te bieden, mensen hebben er eeuwenlang gewoond en gewerkt en de overblijfselen daarvan spreken ons vandaag de dag nog steeds aan. Rivieren fascineren ons en nodigen uit tot ontdekking.
Deze reis brengt u naar een aantal bijzondere plekken langs de IJssel, we brengen een bezoek aan een unieke boerderij met een bijzondere eigenaar, een verdedigingslinie uit de koude oorlog, enkele mooie tuinen, een kasteel dat tijdens de tweede wereldoorlog aan puin geschoten werd en waar een ruïne is overbleven, dit met een prachtig natuurgebied eromheen en een ten onrechte onbekend museum voor glas en aardewerk. Tevens brengen we een dag door in Zutphen, een van de mooiste Hanzesteden van Nederland, waar u kennis maakt met een kettingbibliotheek en andere bijzondere monumenten en waar u met een fluisterboot vanaf het water een heel andere blik krijgt op de stad.
Dag 1
Nadat we we hebben kennis gemaakt bij Station Zwolle rijden we naar de IJsellinie het voormalige verdedigingsstelsel langs de IJssel. Hier krijgen we een rondleiding bij de commando- hospitaalbunker en inlaatwerk, waar we te zien krijgen hoe dit gebied in de koude oorlog een belangrijke rol speelde.
Na een gezamenlijke lunch in de tuinkamer van Tuin De Roode Hoeve verkennen we de tuin. Door de boomgaard lopen we naar de voorzijde van de hoeve, waar we langs weelderige borders, een rozenberceau en oude bomen wandelen.
In de namiddag bezoeken we Museum Boer Kip, een kleinschalig museum waar de geschiedenis van het boerderijleven op een persoonlijke en verrassende manier wordt verteld. We rijden naar het Broederenklooster in Zutphen, waar we verblijven en genieten later van een bijzonder aangenaam 4-gangen diner.
Dag 2
Na het ontbijt vertrekken we naar Tuin De Bleek. Het is een prachtige tuin aan de voet van de stadsmuur van Zutphen en vele honderden jaren oud. Er stonden vele bessenstruiken voor de brandewijn en de grasvelden werden gebruikt om de was uit te leggen en te bleken. Uit deze periode komt de naam Bleek voort.
Daarna stoppen we bij De Pelikaan. In deze sfeervolle koffiebranderij genieten we van een kop koffie voordat we onze route vervolgen.
We nemen een kijkje in de Kettingbibliotheek, een bijzondere historische bibliotheek waar oude boeken nog altijd aan hun kettingen hangen. Een stille, bijna tijdloze plek die laat zien hoe men eeuwen geleden met kennis en boeken omging.
Na de lunch beklimmen we de Wijnhuistoren. Bovenin de toren is een expositie ingericht over het ontstaan van de toren en het carillon. Ook is er een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.
Vervolgens maken we een tocht met een fluisterboot door de oude stadsgrachten en over de Berkel, waar de geschiedenis van Zutphen tot leven komt. Terwijl de schipper ons verhalen vertelt over de oude stadsmuren, de imposante Berkelpoort en de middeleeuwse handel, varen we langs plekken waar je te voet niet kunt komen.
De dag sluiten we af met een gezamenlijk diner.
Dag 3
Vandaag beginnen we de dag bij Ruïne De Nijenbeek. De huidige ruïne werd in de 13e eeuw gebouwd als Donjon (verdedigingsburcht). Van de 16e eeuw tot de 19e eeuw werd erin gewoond. De Nijenbeek bestond toen uit een kasteel met voorburcht.
Daarna maken we een korte wandeling over de bomendijk en bekijken we de dassenburcht. De bomendijk is een oud stukje dijk dat bijzonder is omdat het helemaal begroeid is met bos. Het is gespaard gebleven toen de dijken verzwaard moesten worden, er zijn toen metalen platen ingebracht, dat is hier en daar zichtbaar.
Na de wandeling lunchen we gezamenlijk bij theetuin Kamperfoelie. In de middag bezoeken we het MAG museum te Ruurlo, waar u kunt genieten van Maastrichts Aardewerk en Glas. In het museum wandelt u langs verfijnde keramiek, handbeschilderde serviezen en glinsterend glaswerk dat ooit op tafels van welgestelden sierde.
We sluiten de dag af met de Tuin Hof, een verrassende tuin van 1100 m2 in de bebouwde kom van Ruurlo.
Eind van de middag nemen we afscheid op station Zutphen of Zwolle.
* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.
Vertrekdatum:
22 - 24 september 2026Prijs per persoon:
€ 889,-Eenpersoonstoeslag:
€ 150,-Inclusief:
- Kamers met douche en toilet
- Verzorging op basis van logies en ontbijt
- 2 overnachtingen in het bijzonder viersterren boetiek hotel Broederen klooster te Zutphen
- 4-gangen Welkomstdiner in restaurant Broederen klooster door chef Niels van Dooijeweert
- Diner dag 2
- Lunch op dag 1, 2 en 3
- Koffie/thee dag 1, 2 en 3
- Excursies en rondleidingen volgens programma (inclusief entree gelden)
- Vervoer met comfortabele minibus
- Deskundige Nederlandse reisbegeleiding
Exclusief:
- Administratiekosten (€ 25,- per boeking)
- SGR-bijdrage (€ 5,- p.p.)
- Consumpties tijdens lunches en diners
- Persoonlijke uitgaven
Opstapplaats(en) & vertrektijden:
Opstapplaatsen op 22 september:
- 09.30 uur Station Zwolle
Vertrekpunt terugreis op 24 september:
- 16.30 uur Station Zutphen
- 17.00 uur Station Zwolle
Groepsgrootte:
Wij reizen met deze reis met een minimum van 12 en een maximum van 16 personen.Hotels:
Broederen klooster te Zutphen
Dit hotel en restaurant omschrijven zichzelf als volgt (Bron: hotel website):
Het voormalige Broederenklooster is één van de oudste en mooiste gebouwen van Zutphen. Een plek om op te gaan in het verleden dat teruggaat tot 1200. Kom tot rust in één van de 15 gastenkamers in het voormalige 13e -eeuwse dormitorium met al het comfort van nu! Kijk om u heen en raak betoverd door Zutphen.
Kom genieten van onze keuken, de uitgebreide wijnselectie, huisgebrouwen bieren of geniet één van onze gin-tonics!
Onze keuken staat onder leiding van Niels van Dooijeweert en is Frans klassiek georienteerd, gecombineerd met een moderne twist. Ons keukenteam streeft een top niveau na en houdt van de ambachtelijke bereidingen, zo maken we o.a. zelf ons brood en komen de vissen en het vlees in z'n geheel binnen. Ons bedienings team onder leiding van Marieke Löhr zal dit versterken door een goede service te verlenen waarbij u zich thuis zult voelen, ontzorgd wordt en gewoonweg kunt genieten!
Vervoer:
- Zelfstandig aan te reizen
- Vervoer aldaar met mini bus
Reistijden:
Dag 1 +/- 1,5 uur
Dag 2 -
Dag 3 +/- 1,75 uur
Dit zijn de tijden dat u ongeveer verdeeld over de gehele dag in de bus zult zitten. Uw eigen aan reis tijden zijn hier niet in mee genomen.
Reisdocumenten:
U dient in het bezit te zijn van een geldig identificatie bewijs om u te identificeren in Nederland.
Reisverzekering:
U bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een reis en/of annuleringsverzekering.
Intensiteit van de reis:
Op onze reizen dient u te beschikken over een goede mentale en fysieke gezondheid. Het is niet mogelijk te reizen met en rollator of rolstoel. Daarnaast dient u in enig tempo te kunnen lopen over onregelmatige paden en wegen en dient u een stadswandeling van minimaal 1 uur te kunnen volhouden.
Valuta & gebruik:
U betaald met de euro, wij raden u aan een kleine hoeveelheid contact geld bij u te hebben voor eventuele persoonlijke uitgaven.
Literatuur:
Volgt nog
Reisleider:
Op dit moment is het alleen mogelijk uw reis telefonisch of per mail te boeken.
Boek uw reis naar En dat alles aan de IJssel