Berlijn: Metropool tussen twee werelden

Gegarandeerd vertrek!

Berlijnse muur kunstenaars

In deze reis gaan we op zoek naar de sporen van de verdwenen DDR en de vaak pijnlijke geschiedenis van de Duitse hoofdstad.

  • Reisdata: 8 – 13 oktober 2024
  • Reisduur: 6 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Nick Kieft

Boekentip: de heer Kieft schreef een boek naar aanleiding van zijn kennis en ervaringen met de DDR. De titel van dit boek is ‘Genoeg betaald? Herinneringen aan de Duitse deling en wat daarna kwam’. Dit boek kunt u vinden bij de Bruna en in uw plaatselijke boekhandel.

Op een treffend chaotische wijze, haast klungelig, kwam op 9 november 1989 en zonder dat er een druppel bloed vloeide, een einde aan de deling van Berlijn en daarmee van Duitsland. In de weken erna verdween het IJzeren Gordijn uit Europa. Een grens die tastbaar en wreed mensen, families, een stad, een land en een werelddeel van elkaar scheidde. Bijna dertig jaar lang was de Berlijnse Muur een symbool van de onmacht van het communistische Oost-Europa om zijn eigen bevolking te verheffen en gelukkig te maken. Sindsdien zijn er ruim dertig jaren verstreken en is er van de oude DDR nauwelijks iets over. Berlijn heeft een metamorfose ondergaan. Kale, kille vlaktes zoals de Potsdamer Platz zijn omgetoverd tot indrukwekkende architectonische hoogstandjes. Berlijn is nu een van de hipste steden van de wereld. Bruisend van energie, vooruitstrevendheid en humor.

Dag 1: Van Groningen naar Berlijn: Aankomst bij Kurfürstendamm en Gedächtniskirche

Vandaag beginnen we de reis naar Berlijn vanuit Groningen en komen aan het eind van de dag aan bij ons hotel. We dineren met elkaar op loopafstand van het hotel.

Dag 2: Ontdek de geschiedenis van Berlijn: Rijksdag, Checkpoint Charlie en Tempelhof

Vandaag reizen we per openbaar vervoer naar de Rijksdag. Vanaf het dak van de Rijksdag hebben we een prachtig overzicht over de omgeving. Als geen ander gebouw belichaamt de Rijksdag de moeizame geschiedenis van Duitsland met de democratie. En als geen ander gebouw symboliseert de Rijksdag de overwinning van de democratie en de menselijkheid van de Duitse Natie.

Via de Brandenburger Tor lopen we naar het station Friedrichstrasse. De enige doorgang waar West-Berlijners Oost-Berlijn konden bereiken. Een deel van de Oost-Duitse U-Bahntreinen reed hierlangs zonder dat de passagiers uit konden stappen. Met de ondergrondse reizen we naar misschien wel de beroemdste grenspost tussen oost en west, namelijk Checkpoint Charlie. Hier is het museum Haus am Checkpoint Charlie gevestigd. Het is een van de drukstbezochte attracties van Berlijn, maar voor degene die doorzet geeft het een zeer uitvoerig beeld van wat de grens tussen DDR en Bondsrepubliek in het dagelijks leven betekende. Het is tevens een eerbetoon aan de velen die met enorme risico’s, moed en vindingrijkheid geprobeerd hebben aan de onvrijheid te ontsnappen. Aan de Zimmerstrasse herinneren wandborden ook aan de aanwezigheid van de Muur.

Dan reizen we per U-Bahn verder naar de luchthaven Tempelhof. Het is niet alleen een kolossaal en indrukwekkend gebouwencomplex, maar vooral ook een monument voor de Blokkade van Berlijn die in 1948 en 1949 elf maande duurde en waardoor de twee miljoen West-Berlijners uitsluitend door de lucht van voedsel, kleding, medicamenten, steenkool en andere brandstoffen werden voorzien.

Na dit bezoek reizen we weer per openbaar vervoer terug naar het hotel.

Dag 3: Gedenkstätte Berliner Mauer en Alexanderplatz

Vanmorgen vertrekken we per openbaar vervoer naar de Nordbahnhof. Van hier lopen we naar de Gedenkstätte Berliner Mauer. Dit is een museum dat specifiek over de Berlijnse Muur gaat. Ernaast ligt een gedeelte van de oorspronkelijke versperringen met wachttorens, prikkeldraad en patrouillewegen. Dan reizen we per tram over de Bernauerstrasse. Hier liep de grens precies langs de buitenmuren van de huizen. In de eerste dagen na de bouw van de muur hebben vele mensen geprobeerd om via de ramen naar de vrijheid te springen. We lopen een stukje door de wijk Prenzlauer Berg. Hier concentreerde de DDR allerlei jonge mensen die in de jaren 1970 en -80 niet in het gareel wilden lopen. Hier werd de Oost-Duitse avantgarde gehuisvest. Hier stimuleerden vrije denkers en kunstenaars elkaar. Nu wordt de destijds totaal vervallen wijk prachtig gerestaureerd.

We reizen per tram naar de Alexanderplatz. Ooit het hart van de Berlijnse volkscultuur. Na de oorlog werd het door de DDR als prestigeplaats voor de overwinning van het socialisme tot een gigantische paradeplaats omgebouwd.

Na de lunch vervolgen we onze weg per tram naar Hohenschönhausen. Hier was de belangrijkste gevangenis van het Oost-Duitse Ministerium für Staatssicherheit, kortweg: Stasi, gevestigd. Het is een officiële Gedenkstätte, waar we een rondleiding krijgen.

Per tram reizen we via de wijk Friedrichshain naar de aansluiting met de U-Bahn, die ons weer terugbrengt naar het hotel.

Dag 4: Berlijnse highlights: Van Rathaus Schöneberg naar de East Side Gallery

Vandaag rijden we per bus langs het Rathaus Schöneberg. Op het balkon van dit gebouw, destijds het gemeentehuis van burgemeester Willy Brandt van West-Berlijn, sprak president Kennedy kort na de bouw van de muur de historische woorden “Ich bin ein Berliner”. Woorden die voor de angstige West-Berlijners een ongelooflijke betekenis hadden in die bange dagen.

Dan rijden we verder langs het Victoriapark waar het Kreuzbergmonument staat. We vervolgen onze weg naar het Treptower Park waar het grote Russische monument ter herdenking aan de circa 300.000 Sovjetsoldaten die bij de verovering van Berlijn in 1945 zijn gevallen.

Dan rijden we langs de rivier de Spree, de Molecule Men, naar de Oberbaumbrücke en de Mühlenstrasse. Hier zien we de East Side Gallery, een stuk van de muur dat na de Wende door kunstenaars is beschilderd. Het beroemdste beeld is wel de “kus” van Honecker en Brezjnev. De destijds troosteloze omgeving wordt tegenwoordig in hoog tempo omgebouwd tot een belangrijk zakencentrum. Vervolgens rijden we weer terug naar het hotel. In de vrije tijd kunt u een bezoek brengen aan de expositie Story of Berlin aan de Ku’damm of misschien het indrukwekkende Käthe Kollwitzmuseum, beide oploopafstand van het hotel. Of u kunt zelf per openbaar vervoer naar het indrukwekkende Jüdisches Museum of andere bestemmingen gaan.

Dag 5: Op ontdekkingstocht met de Asgardbus: van Spandau naar Potsdam

Deze dag vertrekken we met de bus via een interessante route, die ons onder meer langs Spandau – waar de plaatsvervanger van de Führer Rudolf Hess tot zijn dood in 1984 gevangen zat – naar Potsdam. We rijden over de Glienicke Brücke, de plaats waar diplomaten, maar vooral ook gesnapte geheim agenten werden uitgewisseld. Onder andere U2 piloot Gary Powers, neergeschoten boven Kazachstan, liep hier voor het oog van de wereldpers in 1962 naar de vrijheid. We bezoeken Schloss Cecilienhof, de villa waar in juni 1945 de overwinnaars van Duitsland, Stalin, Truman en Churchill verbleven tijdens de Conferentie van Potsdam. Daarna rijden we terug naar het hotel.

Dag 6: Terugreis naar Groningen

Vandaag rijden wij terug naar Groningen.

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
8 oktober 2024 (gegarandeerd vertrek)€ 1.399,-€ 300,-

Reservering voor de reis naar:

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox