Bilbao en Bodegas

Vol

De crisis in de zware industrie en scheepswerven van Bilbao in de jaren 80 leidde ertoe dat de gemeente het roer radicaal omgooide en een ambitieus plan ontwierp, dat begon in 1997 met de bouw van het Guggenheim museum aan de oever van de Nervion rivier en dat uiteindelijk een ware toeristische ‘boom’ en de regeneratie van de hele stad tot gevolg had.

  • Reisdatum: 2 – 8 oktober 2024
  • Reisduur: 7 dagen
  • Soort reis: vliegreis
  • Reisleider: Petra van Mullekom

Baskenland staat in Spanje bovendien bekend om haar uitstekende gastronomie en een aantal van de beste chefkoks komt er vandaan. Maar ook de Baskische “pintxos” (tapas) zijn stuk voor stuk gastronomische hoogstandjes. Minder bekend is dat in de zuidelijke Baskische provincie Álava een topwijngebied ligt dat “Rioja Alavesa” heet, en deel uitmaakt van de D.O.C. Rioja wijnstreek. Een aantal van de beste Rioja wijnen komt er vandaan. Het prachtige middeleeuwse en ommuurde stadje Laguardia is het centrum van dit gebied. Een aantal van de vooraanstaande wijnhuizen heeft hier in de afgelopen jaren, onder invloed van het ‘Bilbao effect’ hun bodegas laten bouwen of verbouwen door wereldberoemde architecten. Een goed voorbeeld is het gebouw dat Calatrava in 2002 ontwierp voor Bodegas Ysios. Het gigantische golvende dak doet denken aan de vormen van de erachter gelegen bergen op enkele kilometers afstand. In Elciego liggen de spectaculaire nieuwe bodegas het bekende wijnhuis Marqués de Riscal, onmiskenbaar een ontwerp van Frank Gehry.

Onze reis combineert een bezoek aan de stad Bilbao met enkele vooraanstaande wijnhuizen in de Rioja en Rioja Alavesa streek.

Dag 1: Vlucht, stadsrondrit en wandeling

De architectuur begint al bij aankomst op het vliegveld Sondika van Bilbao, een ontwerp van Santiago Calatrava. Na inchecken in het hotel maken we een wandeling door het historische centrum en ‘pintxos’ eten aan de Plaza Nueva.

Dag 2: Guggenheim museum en Artxanda berg

Bezoek aan het Guggenheim museum en de andere nieuwe projecten aan de oever van de Nervion, zoals de Iberdrola toren, de Isozaki torens en het Congrespaleis.

Na de lunch steken we de rivier over via de Zubizuri brug en is er de mogelijkheid om met de Artxanda kabelbaan uit 1915 naar de Artxanda berg te gaan voor een prachtig uitzicht over de stad.

Dag 3: Portugalete, Getxo en Mercado de la Ribera

Vandaag nemen we de trein voor een rit naar de kustplaatsjes Portugalete en Getxo, de ‘haven van Bilbao’ gelegen op 16 km afstand van de stad, aan de Golf van Biskaje. Hier staat de uit 1893 stammende ‘Puente Colgante’, oftewel Hangende Brug, die de twee oevers van de Nervion rivier verbindt en op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Hij wordt ook wel de Eiffel toren van Bilbao genoemd en functioneert nog steeds.

Na de lunch in een van de visserplaatsjes nemen we de metro terug naar Bilbao via de andere oever. In de middag brengen wij bijvoorbeeld een bezoek aan het voetbalstadion van Athletic de Bilbao, het museum schone kunsten of een ander museum naar keuze.

Dag 4: Rioja en een wandeling door de wijngaarden

We reizen per bus naar het wijngebied Rioja. Daar logeren we bij ‘Finca Los Arandinos’, een moderne bodega-hotel-restaurant, gelegen midden tussen de wijngaarden, waar alle kamers uitzicht op hebben.

We brengen vandaag ook een bezoek aan bodega Marques de Riscal (F. Gehry).

’s Avonds dineren we in het restaurant van het hotel (geleid door chefkok Diego Rodriguez).

Dag 5: Bodegas en Laguardia

Vandaag beginnen we met een busrit door het wijngebied en brengen we bezoek aan bodega Baigorri (Iñaki Aspiazu).

We lunchen in het spectaculaire restaurant van Baigorri. Daarna keren we terug naar La Finca en maken we nog een wandeling of gaan we naar het mooie middeleeuwse vestingstadje Laguardia.

Dag 6: Bilbao en afscheidsdiner

Na een rustig ontbijt en nog een paar laatste wijntjes in ‘Finca los Arandinos’ is het tijd voor de terugrit naar Bilbao.

’s Avonds hebben we een gezamelijk afscheidsdiner.

Dag 7: Vertrek naar Nederland

In de ochtend gaan we naar de markt van la Ribera voor de verse producten. Daarna vertrekken we naar de luchthaven van Bilbao voor de terugvlucht naar Nederland.

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
2 oktober 2024 (vol)€ 1.945,-€ 330,-

Deze reis is volgeboekt.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox