Vanaf 19 juli en de gehele maand augustus zijn wij telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 12.00-16.00 uur. Wij reageren per mail zo spoedig mogelijk, maar dit kan iets langer duren dan u van ons gewend bent.

Het onbekende Saksen

Vol

Wie aan Saksen denkt, denkt al gauw aan Dresden en omgeving. Maar Saksen is veel groter dan de huidige deelstaat Saksen. De oorsprong gaat terug op naar de Grote Volksverhuizing in de derde eeuw na Christus. De Germaanse stam der Saksen vestigde zich in het westen van de huidige Bondsrepubliek Duitsland. Later, in de tiende eeuw, breidde het hertogdom zich naar het oosten uit tot aan de rivier de Elbe. Toen strekte het hertogdom Saksen zich uit van het huidige Nedersaksen, over Saksen-Anhalt en grote delen van Thüringen tot aan de tegenwoordige deelstaat Saksen. Door allerlei politieke woelingen en gebeurtenissen viel het grote hertogdam uiteen in een groot aantal staten en staatjes.

  • Reisdata: 3 – 8 juni 2024
  • Reisduur: 6 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Nick Kieft

Op onze reis bezoeken we een aantal steden die in de lange geschiedenis van Saksen een belangrijke rol speelden. Op onze reis bezoeken we de stad Braunschweig – Brunswijk – die door hertog Hendrik de Leeuw rond 1150 tot hoofdstad van zijn enorme grondgebied maakte.

We maken een kort bezoek aan Maagdenburg, een stad die een van de voorposten was van de uitbreiding van Saksen naar het oosten. Ook hier bezoeken we de kolossale domkerk die de politiek van kerstening en onderwerping van de Slavische volken belichaamt.

De volgende stad is Wittenberg, tegenwoordig Lutherstadt Wittenberg. Hier begon de Reformatie, een proces dat een belangrijke bijdrage aan de modernisering van Europa leverde.

Via een kort bezoek aan Torgau aan de Elbe reizen we verder naar Leipzig. Stad van Bach, Mendelssohn en Schumann, universiteitsstad en de plaats waar het volksprotest belangrijk bijdroeg aan de val van het IJzeren Gordijn.

Natuurlijk is deze opsomming heel summier en wordt er tijdens de reis uitgebreid stilgestaan bij geschiedenis, cultuur en landschap.

Dag 1: Nederland – Braunschweig

We vertrekken per bus vanuit Groningen naar Braunschweig. Daar maken we een stadswandeling door het centrum en bezoeken de St Blasii-domkerk. Voor de kerk staat de replica van de beroemde bronzen Leeuw die hertog Hendrik daar heeft geplaatst. ’s Avonds genieten we van een gezamenlijke maaltijd in de stad.

Dag 2: Innerdeutsche Grenze – MaagdenburgLutherstadt Wittenberg

We vertrekken in de richting van Maagdenburg. Onderweg stoppen we even bij de voormalige grensovergang van de “Innerdeutsche Grenze”. In Maagdeburg lunchen we in een beroemd gebouwencomplex dat ontworpen is door de Oostenrijkse architect Hundertwasser. Na de lunch vertelt de domkerk de geschiedenis van het aartsbisdom Maagdenburg en de betekenis van dit aartsbisdom voor de uitbreiding van het Duitse Rijk naar het oosten. Na ons bezoek wijden we verder naar Lutherstadt Wittenberg.

Dag 3: Lutherstadt Wittenberg – WörlitzLutherstadt Wittenberg

Deze morgen maken we een stadswandeling en bezoeken het Lutherhaus waar het leven en de betekenis van de grote reformator getoond wordt. Na de lunch rijden we naar het plaatsje Wörlitz waar we het beroemde Wörlitzer Park bezoeken. Dat is een van de oudste en grootste parken in de romantische Engelse landschapsstijl. Daarna keren we terug naar ons hotel in Wittenberg

Dag 4: Torgau – Leipzig

We verlaten Wittenberg in de richting van Leipzig, maar onderweg stoppen we even in het stadje Torgau. Daar zien we het grote Schloss Hartenfels met zijn schitterende Wendelstein. Dit is een van de mooiste wenteltrappen uit de vroege renaissance in Europa (1536). Dan rijden we verder naar de stad Leipzig.

Dag 5: Leipzig

In de ochtend maken we een stadswandeling door de binnenstad en bezoeken we de spectaculaire nieuwe aula van de universiteit en natuurlijk de Thomaskirche waar Johann Sebastian Bach tientallen jaren lang cantor was. De middag is vrij om te genieten van winkels en terrasjes, odf om een bezoek te brengen aan het Museum der Bildenden Kunste of de Stasi-Gedenkstätte Am Runden Eck.

Dag 6: Leipzig – Nederland

We vertrekken in de ochtend richting Nederland. Onderweg pauzeren we bij een Raststätte voor de lunch en komen in de loop van de middag weer in Groningen terug.

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
3 juni 2024 (vol)€1.095,-€280,-

Deze reis is volgeboekt.

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox