Verrassend Albanië

Het Balkanland Albanië heeft een eigen cultuur, een mix van religies, prachtige stranden en een ongerept berglandschap. Maar ook het verleden is hier nog terug te vinden met veel archeologische ruïnes, die dateren uit de Griekse en Romeinse tijd.

  • Vertrekdata: 19 mei en 6 oktober 2023
  • Reisduur: 11 dagen
  • Soort reis: vlieg- en busreis
  • Reisleider: Jorik Nijdam

Het Balkanland Albanië is een van de minst bezochte landen van Europa, en daarmee toeristisch nog niet platgetreden. Het is een speelbal geweest van de grotere landen in de regio en heeft een van de langste dictaturen achter de rug onder meer onder leiding van de dictator Enver Hoxha, waardoor het een tijd lang volledig van de buitenwereld was afgesloten. Vanaf begin jaren 90 is het een parlementaire democratie en heeft het de grenzen voor buitenlandse toeristen weer opengesteld. Mede door dit alles heeft Albanië nog een eigen cultuur, een mix van religies, prachtige stranden en een ongerept berglandschap. Maar ook het verleden is hier nog terug te vinden met veel archeologische ruïnes, die dateren uit de Griekse en Romeinse tijd.

Dag 1: Verkenning van Tirana: architectuur en geschiedenis

Vandaag vliegen we vanaf Amsterdam of Eindhoven naar de hoofdstad Tirana. We overnachten de komende twee nachten hier in het centrum. We beginnen met een stadswandeling. Tirana is gesticht in de 17e eeuw door de Ottomaanse Sulejman Pasha van Mulleti. In de jaren 20 werden vele gebouwen ontworpen door Italiaanse architecten waaronder het Skanderbegplein, de Nationale Bank en een aantal regeringsgebouwen en ambassades. De geliefde architecten van Mussolini sloopten in de jaren twintig de twee oudste wijken en drongen een grandioos plan op van monumentale regeringsgebouwen langs de brede Martelarenboulevard. Het zal u vast niet verbazen dat we ook vele voorbeelden van communistische architectuur tegen zullen komen. Deze middag besluiten we met een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum dat overigens ook een prachtige gevel van mozaïek heeft met de titel “de Albanezen”.

Dag 2: Ontdek de rijke geschiedenis van Albanië: Kruje en Shkodër

We maken kennis met de rijke geschiedenis van Albanië onder andere door een bezoek aan Kruje. Dit was het centrum van het Albanese verzet tegen de Ottomaanse invasie in de 15e eeuw onder leiding van de nationale held Gjergj Kastrioti, ook bekend als Skanderbeg. Binnen de oude stadsmuren bekijken we onder ander het Skanderbegmuseum en de gerestaureerde bazaar.

Hierna bezoeken we Shkodër, de oudste en belangrijkste stad van Noord-Albanië, al voor de jaartelling een belangrijk economisch en cultureel centrum op de handelswegen door de Balkan. Hier proeven we nog de oude mediterrane cultuur. Vanaf het Rozafakasteel hebben we een schitterend uitzicht over de omgeving.

Dag 3: Verken Durrës en Berat: middeleeuwse kerken en moskeeën

Na het ontbijt gaan we naar de voormalige hoofdstad Durrës op slechts 40 minuten rijden van Tirana. Dit charmante authentieke plaatsje ligt aan de kust en heeft een natuurlijke haven.

Hierna gaan we naar ons volgende overnachtingsadres in het stadje Berat, bekend als de ‘stad van duizend ramen’. Onder leiding van een gids bezoeken we het kasteel van Berat met acht middeleeuwse kerken. Eén herbergt de bijzondere collectie Ikonen van de 16e eeuwse meester Onufri. Verder zijn er tal van prachtige moskeeën.

Dag 4: Verkenning van Korça: middeleeuwse kunst en onderwijsmuseum.

De grootste stad van Zuid-Oost Albanië, aan de voet van de Morava op een plateau 800 meter boven de zeespiegel, is Korça. We bezoeken hier het museum voor middeleeuwse kunst en het Onderwijsmuseum. Hier werd ook in 1887 de eerste school van Albanië geopend. We verblijven twee nachten in Korça.

Dag 5: Ontdek de verloren glorie van Voskopoja: een bezoek aan de monumenten en kerken met fresco’s

Het bergdorpje Voskopoja was in de 14e eeuw een belangrijk kunstcentrum en ontwikkelde zich in de 18e eeuw tot de grootste stad van het land. Door plunderingen en oorlogen verlieten de meeste inwoners de stad waardoor het uiteindelijk niet meer dan een landelijke nederzetting werd. We bezoeken hier een aantal monumenten en kerken met fresco’s.

Dag 6: Ontdek het middeleeuwse Gjirokaster: een UNESCO-werelderfgoed tegen een berg

Vandaag rijden we door prachtige natuur (met een paar stops onderweg, waaronder de natuurlijke baden van Benje die onder een Ottomaanse brug liggen) naar het middeleeuwse Gjirokaster, sinds 2005 beschermd door de UNESCO. Het is tegen een berg aangebouwd en staat bekend om zijn karakteristieke, smalle geplaveide straatjes. Een imposant kasteel, strategisch geplaatst op een doorgangsroute naar Griekenland vormt als het ware een balkon over de stad. We overnachten hier twee nachten.

Dag 7: Historische ontdekkingen in Gjirokaster: kasteel, bunker en meer.

Vandaag zijn we de hele dag in Gjirokaster waar we het kasteel met prachtig uitzicht kunnen bezoeken, maar ook het huis waar de oud dictator Enver Hoxha is geboren (nu een etnografisch museum) en het Ottomaanse huis van “Skenduli”. Later op de dag kunnen we ook de nucleaire bunker (gebouwd tijdens de koude oorlog) met meer dan 50 kamers bezoeken (onder het kasteel).

Dag 8: Albanië’s Ionische kust: “Het Blauwe Oog”, Butrint en Llogara Nationaal Park

Na het ontbijt rijden we richting de Ionische kustlijn van Albanië waar we onderweg een korte stop bij de zoetwaterbron genaamd “het blauwe oog” maken en doorrijden naar het archeologische park van Butrint, een oude Ilyrische stad dat later werd overheerst door de Romeinen. Het vroegste archeologische bewijs van de bezetting dateert van tussen de 10e en 8e eeuw voor Christus.

Na onze wandeling door het park rijden we naar Ksamil waar we met een prachtig uitzicht kunnen lunchen. Hierna rijden we via de prachtige kustplaatsjes en het fort van Porto Palermo naar het Nationale Park van Llogara. De weg naar boven is adembenemend en daarom stoppen we ook een paar keer om van het uitzicht te genieten. Aangekomen bij het hotel kunnen we van de natuur genieten of een korte wandeling maken.

Dag 9: Van Apollonia tot Ardenica: terug naar Tirana

We keren vandaag weer terug naar de hoofdstad van Albanië met onderweg een bezoek aan een van de bekendste steden uit de Romeinse tijd, de stad Apollonia, gelegen aan de beroemde via Egnatia, waar keizer Augustus Octavian studeerde. En route bezoeken we ook nog het klooster van Ardenica. Het klooster bezit waardevolle icoonschilderingen van Albanese kunstenaars als Konstandin en Athanos Zografi.

Dag 10: Geniet van een vrije dag in Tirana en sluit af met een heerlijk diner

Vandaag hebben we nog een extra vrije dag in Tirana. Uw reisleider Jorik kan u tips geven over hoe u deze kunt invullen. Aan het einde van de dag hebben we een heerlijk diner om de reis hier in het prachtige Albanië goed af te sluiten.

Dag 11: Terug naar Nederland

Terugvlucht naar Amsterdam.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
19 mei 2023€ 1.895,-€ 250,-
6 oktober 2023€ 1.895,-€ 250,-

Reservering voor de reis

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox