De Amsterdamse School in Groningen

Gegarandeerd vertrek!

Deur Amsterdamse School

In de provincie Groningen zien we tijdens de reis opvallend veel voorbeelden van de Amsterdamse School na een inleidende lezing op de dag van aankomst, gaan we de provincie in.

  • Reisdata: 4 – 7 augustus 2024
  • Reisduur: 4 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Nick Kieft

We vinden overal voorbeelden van gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School maar opvallend is dat er in Stad en Provincie Groningen, meer dan elders, voorbeelden van deze bouwstijl te vinden zijn. Architecten als Bouma, Van Linge, Reitsma, Rozema en Kruijer lieten zien dat zij in alle opzichten waardige vertegenwoordigers van deze bouwstijl waren.Tijdens deze reis zien we dat overal, zelfs enkele hiervan tot in detail.

Dag 1: Spreker en wandeling in Groningen

U reist zelfstandig naar Groningen, waar u vanaf 15.00 uur kunt inchecken. Eerder mag ook, dan bewaren wij uw bagage bij de receptie. Om 16.00 uur beginnen we met een wandeling door het centrum waarbij we de architectonische rijkdommen van de stad zien. Na ons gezamenlijk welkomstdiner volgt een lezing door de heer Kieft over de Amsterdamse School in stad en provincie.

Dag 2: Ontdekken van Noord Groningen

Vandaag zien we het noorden van de provincie. We beginnen in Loppersum, waar we de villa Wraldsbirin ontworpen door Evert Rozema bekijken en het huis dat Tamme van Hoorn voor zichzelf ontwierp. Dan rijden we door naar Appingedam. We wandelen langs de Julianaweg en de Wilhelminaweg met een keur aan villa’s en woonhuizen. Natuurlijk bezoeken we de prachtige Gereformeerde Kerk van de hand van Egbert Reitsma.

Na de lunch rijden we via Kantens, waar we de Gereformeerde Kerk van Berend Jager bewonderen, naar Usquert. Hier zien we onder meer de schitterende villa van Willem Reitsma aan de Wadwerderweg en uiteraard ook het raadhuis dat door Berlage is ontworpen. Hierna zien we in Winsum een aantal villa’s en middenstandswoningen. Aan het einde van de middag zijn we terug in Groningen.

Dag 3: Amsterdamse School, voorbeeld in de stad

Deze ochtend besteden we aandacht aan voorbeelden van de Amsterdamse School in de buitenwijken van de stad. De Vensterschool De Starter van architect S.J. Bouma aan de Parkweg is een fraai voorbeeld. We maken een wandeling in de Oosterparkwijk en via de Korrewegbuurt keren we weer terug naar het centrum. De middag is vrij om naar eigen goeddunken te besteden.

Dag 4: Pekela en Ter Apel

Na het ontbijt rijden we naar de Veenkoloniën. De grote betekenis van het gebied voor de zeescheepvaart en de komst van grote industrieën lokte mensen uit alle delen van het land naar plaatsen als Stadskanaal, OudePekela en Nieuwe-Pekela. In deze en omliggende plaatsen staat een groot aantal woningen gebouwd voor de industriële elite en middenstandswoningen met een rijkdom aan vormen.

De bekendste architect in de Veenkoloniën was Jan Kruijer. In Ter Apel bekijken we de voormalige Rijks HBS van architect Gart Westerwoud. Op onze terugweg naar de stad zien we voorbeelden van prachtige boerderij-woonhuizen in Amsterdamse Stijl. U wordt hierna teruggebracht naar station Groningen indien gewenst.

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
4 augustus 2024€ 695,-€ 145,-

Reservering voor de reis naar:

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox