Kunst in de Ruhr

De Ruhr is een gebied waar het tintelt en knettert van de energie, waar prachtige kunstcollecties te vinden zijn, waar de grootmeesters van de hedendaagse architectuur werken, waar wetenschap en bedrijfsleven zich storten op ICT en nanotechnologie.

  • Vertrekdatum: 22 juni 2023
  • Reisduur: 4 dagen
  • Soort reis: busreis
  • Reisleider: Nick Kieft

De Ruhr is een gebied waar het tintelt en knettert van de energie, waar prachtige kunstcollecties te vinden zijn, waar de grootmeesters van de hedendaagse architectuur werken, waar wetenschap en bedrijfsleven zich storten op ICT en nanotechnologie.

Wie dit leest zal niet meteen aan het Ruhrgebied denken. Toch gebeurt het daar allemaal. Waar 150 jaar geleden de Ruhr Pott ontstond met zijn gigantische industriële gebouwen, met zijn grauwe en treurige arbeiderswijken, bedekt door dikke lagen smook en roet, dát Ruhrgebied bestaat niet meer. Industrie is er nog volop, maar heel veel oude fabrieken en mijnen zijn gesloten. Rivieren zijn grondig schoongemaakt, oude fabrieksterreinen zijn omgetoverd in groene landschapsparken en graansilo’s herbergen nu prachtige kunstcollecties. De kolossale architectuur van de Zollverein toont in het Ruhrmuseum, tussen de oude roestige machines, de geschiedenis van dit bijzondere gebied.

Dag 1

We bezoeken vanochtend de Gasometer, een gigantische gashouder waarin wisselende exposities worden gehouden. Dit jaar is ‘het kwetsbare paradijs’ het thema. De Gasometer heeft een hoogte van 117 meter en biedt ook een fraai uitzicht over het Ruhrgebied. Daarna rijden we door naar de Zeche Zollverein XII, ooit de grootste kolenmijn van Europa, nu cultureel centrum met een aantal bijzondere musea. ’s Middags komen we aan in ons hotel in Essen. 

Dag 2

Deze morgen verkennen we het centrum van Essen en bezoeken onder meer de prachtige Dom. Na de koffie bezoeken we het wereldberoemde Folkwang Museum waar een prachtige collectie kunst vanaf de Romantiek tot hedendaagse kunst te zien is. Na dit bezoek gaan we naar de Villa Hügel, waar de staalmagnaat Alfred Krupp zijn woonhuis en kantoorgebouw bouwde.

Dag 3

Deze dag gaan we naar Duisburg. Als eerste bezoeken we het Museum Küppersmühle waar naoorlogse Duitse en internationale kunst wordt getoond. In de middag bezoeken we het Lehmbruck Museum waar veel werk van deze expressionistische beeldhouwer staat, naast wisselende exposities van hedendaagse kunstenaars. Op de terugweg naar Essen brengen we nog een bezoek aan Landschaftspark Duisburg Nord, waar het terrein van een voormalige hoogoven- en staalfabriek van Krupp de enorme dimensies van een dergelijk bedrijf laat zien.

Dag 4

In de ochtend bezoeken we de Zeche Zollern II/IV bij Dortmund. Een heel bijzondere mijn die bij zijn oplevering in 1898 een schitterend architectonisch ‘Gesamtkunstwerk’ van gebouwen in overgang van historisme en Jugendstil liet zien. Na dit bezoek rijden we weer terug naar Nederland.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
22 juni 2023€ 785,-€ 120,-

Reservering voor de reis

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox