Sussex, historische steden en Engelse tuinen

In Zuidoost-Engeland biedt het graafschap Sussex rust, ruimte, natuur en geschiedenis. De spectaculaire kustlijn, de glooiende landschappen en het kleurrijke verleden vormen het bijzondere decor van deze reis. Tijdens deze reis maken we kennis met haar historische bezienswaardigheden afgewisseld door landschappelijk schoon.

  • Reisdata: 11 – 16 juni 2024
  • Reisduur: 6 dagen
  • Soort reis: bus- en bootreis
  • Reisleider: Annemarie Aardewerk

In Zuidoost-Engeland biedt het graafschap Sussex alles wat u verwacht aan rust, ruimte, natuur en geschiedenis. De spectaculaire kustlijn, de glooiende landschappen en het kleurrijke verleden vormen het bijzondere decor van deze reis.

Afwisselend zult u kennismaken met historische bezienswaardigheden, landschappelijk schoon en Engelse tuinen. In de luwte van de heuvels van de South Downs opent het schilderachtige landschap zich met zijn oude dorpen, kerken, kastelen, kronkelwegen en een rijk boeket aan weelderige hagen, groene bermen en wilde bloemen.

Dag 1: overtocht, Godinton House en inchecken

Vanaf de opstapplaatsen rijden we naar Calais voor de overtocht naar Dover. Bij aankomst in Dover ziet u de indrukwekkende witte krijtrotsen uit zee rijzen.

Op weg naar ons hotel brengen we een bezoek aan Godinton House. Een schitterende locatie met een geschiedenis van meer dan 500 jaar en omgeven door 12 hectare prachtige tuinen omlijst door heggen. Na een “afternoon tea” rijden we naar ons hotel voor diner en overnachting in de omgeving van Rye.

Dag 2: Marchants Hardy Plants

Na het onbijt bezoeken we Marchants Hardy Plants, een kleine kwekerij met veel specialiteiten. Onder meer agapanthus, kniphofia, en molinia. Het BBC programma Flying Gardener heeft er uitgebreid aandacht aan besteed. We worden ontvangen door eigenaar Graham Gough. U herkent in hem ongetwijfeld de echte ‘plantsman’ en specialist.

Na de “morning coffee” rijden we naar Berwick. In Berwick Church zien we kleurrijke muurschilderingen van kunstenaars van de Bloomsbury Group. In de oorlogsjaren werkten hier verschillende vooraanstaande kunstenaars onder wie Vanessa Bell.

Pal naast de kerk ligt de gezellige 200 jaar oude pub The Cricketers Arms in een fraaie cottage tuin. Hier genieten we een gezamenlijke lunch.

In de middag brengen we een bezoek aan Monk’s House, een achttiende-eeuwse cottage in het dorp Rodmell. Dit was het buitenhuis van Virginia Woolf. Haar werkkamer geeft een heerlijk zicht op de omliggende tuin. De romantische plek is ommuurd, heeft een terras, een vijver, een moestuin en een doorkijk op de kerktoren. Kortom: een perfecte en inspirerende plek.

Dag 3: Charleston House, Great Dixton en The George

Deze ochtend bezoeken we Charleston House, ooit een verzamelplaats van kunstenaars. Het schilderachtige huis ligt te midden van een fraaie mediterrane tuin. Hier leefden vanaf 1916 kunstenaars Vanessa Bell en Duncan Grant die hier hun kleurrijke vriendenkring ontvingen. Zij verfraaiden het huis met bijzondere kunstwerken en decoraties. Ook bezoeken wij de nieuwe expositieruimte die bij Charleston House is gerealiseerd.

Great Dixter gelegen in East-Sussex is al even vermaard en gewaardeerd en was voorheen eigendom van Christopher Lloyd. We zien het huis en één van de mooiste tuinen van Engeland.

Tenslotte naar Rye, één van de mooiste dorpen van Sussex, waar we genieten van een “afternoon tea” in het fameuze The George. Dit eeuwenoude hotel is een trots monument van het dorp. De aankleding is een comfortabele mix van antiek en modern en heeft zo een tijdloze sfeer van rust en verwennerij.

Dag 4: Follers Garden, Alfriston en Brighton

Na het ontbijt gaan we naar Follers Gardens: een tamelijk recent aangelegd geheel van modern ontwerp, verrassende ruimte en heerlijke beplanting. De tuin voegt zich op organische wijze in het landschap en volgt de beweging van heuvels en hellingen. In korte tijd heeft Follers zich gevestigd als één van de toonaangevende tuinontwerpen van Engeland.

We lunchen in de oudste pub van Alfriston.

Tenslotte uitwaaien op de boulevard van Brighton. De Victoriaanse badplaats heeft nog haar exotische grandeur met de pier, het Royal Palace in oriëntaalse stijl en de oude smalle straatjes (The Lanes).

Dag 5: Royal Tunbridge Wells, Penshurst Place en Standen House and Gardens

In het historische kuuroord Royal Tunbridge Wells heeft u vrije tijd om te winkelen en morning coffee te genieten. The Pantiles is een oude arcade met een verscheidenheid aan winkels en lunchrooms in het hart van de stad.

Penshurst Place is een mooi voorbeeld van de 14de eeuwse architectuur en nog altijd privébezit. De schitterende bijbehorende terrassen en muren in de 10 hectare grote tuin stammen uit de 16de eeuw. Na een bezoek aan het kasteel met de vele fraai ingerichte ruimtes kunt u een wandeling maken en de verborgen tuinkamers ontdekken.

De lunch mag u naar vrije keus doen.

In de middag bezoeken we Standen House and Gardens; één van de vele rijkdommen van de National Trust. Standen is ontworpen door Philip Webb en geldt als een hoogtepunt van de Engelse “Arts and Crafts” beweging uit de 19e eeuw. Het interieur is verzorgd door William Morris en ademt Engelse sfeer en kwaliteit. Het huis ligt in een glooiend landschap en de wondermooie tuinen zijn onlangs geheel gerestaureerd.

Dag 6: terugreis en overtocht Dover naar Calais

Na het ontbijt gaan we op weg naar Dover voor de overtocht naar Calais en de reis terug naar Nederland.

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
11 juni 2024€1795,00€295,00

Reservering voor de reis naar:

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox