Hart van Europa: Slovenië, Italië, Istrië

Nieuwe reis!

De geschiedenis van Europa ligt soms verstopt in minder bekende plaatsen en regio’s. Het grensgebied van Italië, Slovenië en Kroatië is zo’n gebied. Het is minder bekend, maar des te meer de moeite waard om te bezoeken.

  • Reisdata: 24 september – 3 oktober 2024
  • Reisduur: 10 dagen
  • Soort reis: vlieg- en busreis
  • Reisleider: Leo Delfgaauw

Zowel landschappelijk als cultuurhistorisch heeft het veel te bieden uit een rijk verleden en een veelkleurig heden. Het gebied wordt min of meer omkaderd door de Italiaanse havenstad Triëst, de Kroatische historische stad Pula en de Sloveense hoofdstad Ljubljana. De regio is altijd al een bijzonder grensgebied geweest, onder meer tussen Noord- en Zuid-Europa en tussen de Romaanse en de Slavische wereld.

Het programma van deze reis wordt zowel gevormd door de historische en culturele aspecten van dit bijzondere gebied, maar ook door de natuurlijke rijkdommen en landschappelijke schoonheid van kust, zee, bergen, bossen, grotten en rivieren. Met een bezoek aan dit drie landen gebied verkennen we een minder bekend deel van het hart van Europa.

Deze 10-daagse reis begint met aankomst in Ljubljana, vanuit daar reizen we eerst naar Triest en Istrië om uiteindelijk weer terug te komen in Ljubljana.

Dag 1 Vlucht, Stadswandeling

Vandaag komen we aan het begin van de middag aan in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. We maken een stadswandeling door het oude stadshart en zien de beroemde ‘drievoudige brug’. De dag sluiten we af met een gezamenlijk diner.

Dag 2 Triëst

Na het ontbijt vertrekken we met de bus naar Triëst. Deze havenstad in het uiterste oosten van Italië geldt als geen ander als het ‘hart van Europa’. Hier komen alle invloeden van noord en zuid en van oost en west bij elkaar. De stad heeft een rijke geschiedenis en een indrukwekkende grandeur die herkenbaar is in de pleinen en boulevards. We brengen een bezoek aan Museo Revoltella met veel belangrijke Italiaanse kunstenaars.
We dineren gezamenlijk.

We dineren gezamenlijk.

Dag 3 Triëst

In Triëst bezichtigen we het kasteel Miramare uit 1860: ooit Habsburgse residentie en tegenwoordig museum. En we maken ook een bijzondere literaire route langs de kronkelige steegjes en kroegen van het ‘Mediterrane Dublin’ van de beroemde schrijvers James Joyce en Italo Svevo. We zien ook de 14e eeuwse kathedraal alsmede de synagoge van Triëst.

Dag 4 Groznjan, Motovon, Pula

Op onze doorreis naar Pula op het schiereiland Istrië, bezoeken we Piran (Slovenië), Groznjan en Motovon (Kroatië) Schitterende middeleeuwse stadjes die uitkijken over het omliggende landschap. We dineren de avond gezamenlijk in Pula.

Dag 5 Pula

In het eeuwenoude Pula bewonderen we onder andere het imposante Romeinse amfitheater, de tempel van Augustus, de Romeinse triomfboog en de kathedraal die stamt uit de vijfde eeuw. Naar keuze kunt u ook een van de heerlijke stranden bezoeken.

Dag 6 Nationaal park Brijune, Rovinj, Opatija

In Istrië bezoeken we het nationale park Brijune (met de Brioni eilandengroep), de historische stad Rovinj (met het oude centrum om heerlijk in rond te dwalen) en het ‘Nice’ van de Adriatische zee, Opatija: een stijlvolle badplaats met 19e eeuwse allure. We overnachten in Opatija en dineren gezamenlijk.

Dag 7 Kalksteen grotten van Skocjan, Ljubljana

Onderweg terug naar Ljubljana bezoeken we de kalksteengrotten van Skocjan; een van de mooiste grottenstelsels ter wereld en door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Dag 8 Ljubljana

Tijdens een stadswandeling in Ljubljana bewonderen we het werk van Slovenië’s beroemdste architect Jože Plečnik (1872-1957). Hij bouwde onder andere de Nationale Bibliotheek. Ook bezoeken we de winkelstraat (Mestni trg), de markt, de resten van de oude Romeinse stad (Emona) en de kunstcollectie van de Nationale Galerie van Slovenië.

Dag 9 Bergmeer Bled

Vanuit Ljubljana brengen we een bezoek aan het schitterend gelegen bergmeer van Bled. We drinken koffie in de Villa Bled; het voormalige buitenhuis van de Joegoslavische leider Tito. We sluiten deze reis met elkaar af tijdens een afscheidsdiner in de hooggelegen burcht van Ljubljana.

Dag 10 Terugreis

Vandaag reizen we terug naar Nederland.

* Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

VertrekdatumPrijs per persoonEenpersoonstoeslag
24 september 2024€ 2.895,- € 475,-

Reservering voor de reis naar:

Nieuwsbrief
Het recente reisaanbod in uw mailbox